A körte az egyik legaromásabb gyümölcsünk, tápanyagban azonban nem túl gazdag, legfőbb táplálkozástani értéke magas rosttartalma. Bár nagy a szénhidráttartalma, cukorbetegek is fogyaszthatják, mert főleg lassan felszívódó fruktózt .Vitaminban nem, de rostokban gazdagA körte energia- és szénhidráttartalma más gyümölcsökhöz viszonyítva magas (energia: 52kcal/100g, szénhidrát: 12g/100g). Szénhidrátjai közül a legjellemzőbb a fruktóz, ezt követi a szacharóz, majd a glükóz. Lédús gyümölcs: víztartalma 88g/100g.Nem tartozik a legbőségesebb vitamin- és ásványi anyagforrások közé. C-vitaminból fajtától függően 5-10mg/100g található benne. Kis mennyiségben még B1-, B2-, E- és A-vitamint, továbbá karotint, niacint és bitoint tartalmaz.Az ásványi anyagok közül káliumtartalma említésre méltó (200mg/100g), foszfor, magnézium, kalcium, mangán, réz és vas kis mennyiségben található benne. Kiemelkedő viszont az élelmirost-tartalma (6,2g/100g). Ez a tulajdonsága adja tulajdonképpen táplálkozástani értékét is. A magas rosttartalom segít megelőzni a székrekedést, és csökkentheti a vastagbél-daganatok kialakulásának kockázatát. Alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegeknek is ajánlottA körte a kedvező glikémiás indexű élelmiszerek közé tartozik (GI: 36), azaz étkezés után a vércukorszintet csak mérsékelten emeli meg. Ennek az az oka, hogy a szénhidrátjai közül a legnagyobb mennyiségben fruktózt tartalmaz, amely lassan szívódik fel, így fogyasztás után nem ösztönzi a hasnyálmirigyet hirtelen inzulintermelésre.