Néha nem hat a gyorsan ható Novorapid inzulin, miért lehet?

KérdésekNéha nem hat a gyorsan ható Novorapid inzulin, miért lehet?
Amina Zoina Latoria kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok!

Több éve használom a Novorapid inzulint. Semmi gond nem volt vele, naponta többször ellenőrzöm a vércukromat beadás előtt, és mostanában észrevettem, hogy hiába adom be a megszokott adagot megszokott értékre, semmi hatása nincs. Több patronnal jártam így, pedig megfelelő hőmérsékleten tartom, nincs kitéve sem extrém hidegnek sem melegnek. Egy dobozon belül vannak "jó" és "hatástalan" patronok. Lehet ez gyártási, szállítási, tárolási hiba? Már vittem vissza patront a gyógyszertárba, egyelőre tanácstalanok, nem mondanak semmit, az orvos úgyszintén. Hová fordulhatok, és valakinek van-e még ilyen tapasztalata?

27 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Üdvözlünk az oldalon! Itt a kevan már volt hasonló panasz más cég inzulinjaival kapcsolatosan,sajnos eddig még érdemi választ nem kaptak a kérdésre. Nekem egy személyes tapasztalatom volt(amit korábban le is írtam) egy Humulin M 3-as inzulinnal kapcsolatosan,akkor a cég képviselője bevizsgáltatta az ampullát és semmi különöst nem találtak,de legalább választ kaptunk a kérdésre. 
Mindenképpen javasolnám,hogy tedd el a patront és vidd be a diabetológiai gondozóba, és kérd meg,hogy  adják oda  a a cég képviselőjének. Kíváncsi lennék mennyi idő alatt vizsgálják ki az ügyet.
Esetleg másnak is volt ilyen a környezetedben? Érdemes lenne érdeklődni.

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Kedves Amina!!Folyamatosan olvasom a hozzászólásokat,de most irok!!Tudod a saját bőrőmön tapasztaltam hogy nem igazán hisznek az embernek ,hiába bizonygatod  a dolgaidat ,pedig itt ha az ember teljesen felvállalja a nevét utánna tudnak nézni simán!! Na ebbe untam én már bele ,hogy bizonygatok!!Emlitetted az előző irásaid egyikébe a Pánikbetegséget,(én is az vagyok 3-éve)-álltalába a Pánikbetegeket "Bolondnak" nézik persze" tisztelet" a kivételnek!!Én azt vallom hogy valamikor is voltak" Bolondok" pl-udvari Bolondok akik a Királyokat nevetették ez is egy foglalkozás volt tehát engem nem érdekel hogy ha netán ennek tartanak!!A pánikbetegnek is lehetnek betegségei fájdalmai stb,de van aki elhiszi van aki nem!!Itt minden hozzászólásban lehet igazság ,mostanában ezt tapasztalom,talán ennyi!!Üdv-Zsuzsanna!!

jaskó answered 11 év ago

Amina! Így már teljesen más képet mutat a hozzászólásod! Köszi a kiigazítást. nem akartam bántó lenni, remélem nem is voltam az, de annyira hihetetlennek tűnő dolgokat olvastam a hozzászólásodban, amivel még nem találkoztam. Igaz, mint mindannyian én sem vagyok orvos, de helyzetemből adódóan elég nagy a rálátásom a cukorbetegekre vonatkozó témákra, élethelyzetekre. Laikusként tényleg hihetetlennek tűntek a dolgok, de így helyretéve a dolgokat szerintem is a legjobb megoldást választjátok, ha más irányba is kutakodni kezdtek. Felénk az a "divat", hogy a cukorbetegek mindenféle panaszukkal a gondozóban jelentkeznek és onnan irányítják tovább őket a megfelelő szakorvosokhoz. Tapasztalat ugyanis, hogy néhány szakterület orvosai egyszerűen nem ismerik a cukorbetegség lényegét és bizonyos szinten tartanak is a képzett betegektől (nehezebb mellébeszélni) A gondozó orvosai célirányosan személyhez irányítják a betegeket. Remélem felétek is így van és megtaláljátok a megoldást. Mielőbbi gyógyulást kívánok az ismerősödnek!

Nanita answered 11 év ago

Szia Amina.
Sajnálom, ha hitetlennek tűntünk, de biztos vagyok benne, hogy semmi rossz szándék nem volt benne.
Én még mindig azt mondom, hogy nem biztos az, hogy csak a röviddel vagy azzal van a gond. Én a hosszúra gyanakszom. Most nem olvastam vissza, hogy melyik hosszút használja az ismerősöd, de ha a hosszú nem jó valami miatt ( pl. szivárog, dugó…vagy pl. olyan is van, hogy valakinek hosszú-hosszú idő használat után nem úgy reagál a szervezete rá mint korábban és váltani kell) akkor hiába adod napközben a rövidet, az sem fejti ki úgy a hatást ahogy szükséges lenne. Az biztos, hogy a hosszú sem stimmel, mert O Ch mellett ha csak hosszút ad, nem lenne szabad, hogy felmenjen. Nem kezdett esetleg egy új gyógyszert szedni ami megemelheti a vércukrot vagy csökkentheti az inzulin felszívódását?

Amina Zoina Latoria answered 11 év ago

Zsuzsanna: köszönöm! Tudod, 10 éve, amikor elment a jobb oldalon a hallásom, 30 évesen, szédültem, rám fogták, hogy pánikos vagyok. A fülészeten egy makacs főorvosnőnek köszönhetem, hogy rájöttek, jóindulatú, azóta sugárkezeléssel kezelt, 2,4×3,2 cm-es agytumorom van. Más. Mindig sokat véreztem. Bejött egy állapot, hogy nem tudtam felkelni az ágyból, gyenge voltam, szédültem, orvoshoz is a barátom vitt. Végig a szakrendeléseken, végül kisütötték, hogy hát pszichés… Egy hónap múlva az ízületi fájdalmaim miatt eljutottam egy nagyon jó rheumatológushoz, aki azzal kezdte, hogy kért egy sima nagylabort. Amikor megjött az eredmény, megkérdezte, hogy ugye, kísérettel jöttem, mert egyedül nem enged haza, vagy hívok valakit, vagy ő mentőt. Mert hogy a vasszintem 2,4 volt, olyan mélyen a normális alatt, hogy azt mondta, csoda, hogy egyáltalán fel tudok állni. Elkezdte adni a vasat, egy hét után "semmi bajom" nem volt… Itt sem jött be a pszichés dg. És még párszor. Azt javaslom, elsőre ne hidd el, mert ez is olyan kényelmes diagnózis, mint a reflux, amit mostanában az izzadástól a böfögésen át a krónikus hasfájásig mindenre ráhúznak.

Jaskó, megszoktam a hitetlenkedést. Tudod, 3 éves koromban egy voltam azokból, akik egy szállítmány problémás kanyaró elleni védőoltásból megkaptam az egyiket. Hivatalosan, nyíltan nem, de burkoltan ismerték el, amikor 1989-ben a korosztályomat az egész országban újraoltották. Sok olyan korombeli van az országban, aki ebből soha nem épült fel. Nekem egy életre tönkrement az immunrendszerem, a belső szerveim alapján 20 évvel vagyok idősebb a valós koromnál (belgyógyász vélemény), megvakultam az egyik szememre… Innentől az életem egy pokoljárás, soha nem voltam abban a luxus helyzetben hogy egészséges legyek. A 37 év alatt 14 altatásos kisebb-nagyobb műtétem, más kisebbek, és egyéb kezeléseim voltak. Ezután lettem ápolónő. Azután újságíró. Szóval hidd el, kívül-belül ismerem az egészségügyet. Amit leírok, mind igaz. Nem lenne értelme költeni, amikor a valóság elég rémisztő. Csak szeretném, ha aki érintett, aki beteg, esetleg tanácsokat adna, illetve ha hasonló helyzetbe kerül, nem adja magát fejetlenül az orvosok kezére. Valóban nem szeretik a túl okos betegeket, viszont ők vannak értünk, és megéri olyat keresni, aki valóban gyógyító, nem csak dr.
Barátom és a saját tapasztalatom a szakrendelőkkel: műtét után rendszeresen kapunk olyan papírt, ahol az ellenkező oldal van feltüntetve, én a méheltávolításom után két évig nem tudtam, a petefészkeim megvannak-e, mert a papíromon csak a hysterektomia szerepelt, a hasi ultrahangnál szó szerint találgatott az orvos, hogy hopp, az ott az egyik petefészek, de hol a másik, lehet, hogy kivették? Végül visszamentem és megkértem az orvost, ugyan mondja már meg, most ki a helyzet. Kiderült, hogy megvan mind a kettő. Ez csak a jéghegy csúcsa, tekintve az egyik ex nőgyógyászomat 10 évvel ezelőttről, aki azt találta mondani, hogy egy állatorvosi ló vagyok, mindegy, hova küldenek, úgyis fognak találni valami bajt. Így is lett. Mivel mint írtam, előszeretettel refluxosoznak le (tönkre is vágták a egyetlen szervemet, a gyomromat, ami mindig "kitartott mellettem", most úgy tűnik, hogy sikerül "házilag" rendbe hozni), pánikosoznak le, és ez van a barátommal is, muszáj komolyan venni magunkat és egymást, különben hamar koporsóban végezzük, felelősök pedig nem lesznek.

Nanita, egyelőre úgy tűnik, a hosszú hatású az egyetlen, ami hat. Valamennyire. Én abban bízom, ma nem rázzák le a szakrendelésen Tibort, egészen normális orvosa van. Én a helyében egy azonnali vérvételt kérnék, nincs-e vese (az egyik 30%-os, a másik 40) érintettsége, vagy májproblémája. Bár sárgaságot nem látok nála. Barátom másik inzulint akar kérni, ez sem rossz megoldás, viszont emlékszem, mennyit kínlódott, mikor a Humulinról állították át. Nagyon kíváncsi leszek, van egy gyógyszerészeti kari ismerősünk, illetve egy patológus, valamelyik laborban hátha megnézik az inkriminált inzulint, most már csak a kíváncsiság miatt is. Ha lesz valami, beírom, hátha valakinek segít.

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Kedves Amina én is köszönöm a válaszod!!Én egy percig sem hitetlenkedtem az irásodba ,ezúton kivánok nagyon jó egészséget !!Hogy mit is irhatnék még? Talán annyit ha lenne egy kivánság amit teljesitenének ,azt kérném hogy had legyek újra egészséges de ez már csak álom!!!

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Amina! Akkor, ha jól értem két személy van e név alatt van az Amina (újságíró) és az ismerősöd a Sós Tibor így talán érthetőbb lesz a bejegyzésed. Mint egészségügyi dolgozó azért szeretném megvédeni a szakmát, nem mindenki rossz szándékú,vannak nagyon jó orvosok és ápolók akik minden segítséget megadnak a betegnek.

Marika answered 11 év ago

Sárika véleményét én is bizonyíthatom , mert nálunk is szerencsére nagyon jó orvos és szakemberek biztosítják az ellátásunkat . Ezt nagyon köszönjük , mert Nekik is az "életük " az emberek gondozása és szakellátása. Ez a munka HIVATÁS és nem egy feladat amit meg kell oldani .