Néha nem hat a gyorsan ható Novorapid inzulin, miért lehet?

KérdésekNéha nem hat a gyorsan ható Novorapid inzulin, miért lehet?
Amina Zoina Latoria kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok!

Több éve használom a Novorapid inzulint. Semmi gond nem volt vele, naponta többször ellenőrzöm a vércukromat beadás előtt, és mostanában észrevettem, hogy hiába adom be a megszokott adagot megszokott értékre, semmi hatása nincs. Több patronnal jártam így, pedig megfelelő hőmérsékleten tartom, nincs kitéve sem extrém hidegnek sem melegnek. Egy dobozon belül vannak "jó" és "hatástalan" patronok. Lehet ez gyártási, szállítási, tárolási hiba? Már vittem vissza patront a gyógyszertárba, egyelőre tanácstalanok, nem mondanak semmit, az orvos úgyszintén. Hová fordulhatok, és valakinek van-e még ilyen tapasztalata?

27 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Üdvözlünk az oldalon! Itt a kevan már volt hasonló panasz más cég inzulinjaival kapcsolatosan,sajnos eddig még érdemi választ nem kaptak a kérdésre. Nekem egy személyes tapasztalatom volt(amit korábban le is írtam) egy Humulin M 3-as inzulinnal kapcsolatosan,akkor a cég képviselője bevizsgáltatta az ampullát és semmi különöst nem találtak,de legalább választ kaptunk a kérdésre. 
Mindenképpen javasolnám,hogy tedd el a patront és vidd be a diabetológiai gondozóba, és kérd meg,hogy  adják oda  a a cég képviselőjének. Kíváncsi lennék mennyi idő alatt vizsgálják ki az ügyet.
Esetleg másnak is volt ilyen a környezetedben? Érdemes lenne érdeklődni.

Amina Zoina Latoria answered 11 év ago

Sziasztok!

Köszönöm, hogy ennyien próbáltok segíteni.

Jaskó: biztosan nem az általad felsoroltak vannak a háttérben. Ugyanis egyik sem magyarázza, hogy egy adott ampullát megkezdve, mondjuk két alkalommal máshova beadva (egyszer combba, egyszer hasba) miért ugyanolyan mértékben hatástalan, amikor másik ampullabontáskor uaznap ugyanoda már jó. Hidd el, 37 év inzulinos múlt és napi ötszöri beadás mellett az ember azért ismeri a saját reakcióit. Soha nem zárom ki az emberi tényezőt a problémák forrásai közül, ám ebben az esetben biztosan nem arról van szó.

Bíró Sára: Mindig ugyanott váltom ki a gyógyszereimet, az inzulint is. A tárolási (hőmérséklet) problémák ellen szól, hogy egy dobozon belül van jó és hatástalan inzulin, egyszerre kapom őket. Logikus, hogy ha túl melegben vagy túl hidegben tárolnák őket, akkor egy dobozon belül mindnek problémásnak kellene lennie.

Gyöngyi:  igen, én is csináltam azt, amit írsz, hogy annak ellenére, hogy nem hatott az inzulin, később is abból adtam be, hiszen nekem is eszembe jutott, hogy belépett valami emberi faktor, viszont amikor háromszor egymás után nem hat, rosszul vagy az éhségtől és már 20 felett van a cukrod, nem nagyon kísérletezel.

Nanita: írtam, hogy ez csak egy buta elmélet, de az ember minden rosszra gondol. Talán ha nem lennének ennyire kaotikusak a magyar gyógyszerviszonyok és az egészségügy, fel sem merülne ilyesmi. Talán ha valaki komolyan venné az ilyen panaszokat, az orvosok nem intéznék el azzal, hogy biztosan valamit rosszul csinált az ember, más készítmény kapcsán "azért van rosszul az adott szertől, mert pszichésen beképzeli", meg effélék. Az ilyen elméletek mögött a kiszolgáltatottsággal járó egyszerű félelem van, mert a betegeknek semmiféle komoly, valóban hatékony képviselete nincs Magyarországon. Ha baj van, akkor a páciens nem ment időben/rosszul csinált valamit/pszichésen beképzeli. Ebbe egyre többen halnak bele közvetve vagy közvetlenül. Daganatokat kezelnek pánik szindrómaként, refluxként, egyébként, hiszen eleve a diagnosztizálás is nehézkes. Az orvosok nagy része költségkímélés címén az alapvizsgálatokon kívül sehová nem küldi a beteget, ha pedig nehezen megfogható tünetei vannak, akkor vége van. Ráhúzzák az első szembe jövő diagnózist, és kész. Mire esetleg kórházba kerül, addigra már késő, és jön a "miért nem jött korábban".
Amikor az adott gyógyszeres eset a szemem előtt zajlott, akkor még egyik sem voltam. Ráadásul tényleg azt hiszed, hogy a kórház vezetői engedték volna?? A gyógyszerész megszólalt volna a nyilvánosság előtt? Kis naiv… (Bocs :-))
A Novorapidból 10-14 egységet adok. Jaskóra visszatérve, igaza van, hogy sok minden befolyásolja a vércukorszintet, az a 4 tizedes "játék" megengedett. Ha "biztonságos" a vércukorszint – 6-9mmol/l -, akkor 10 egység, ha e fölött van, akkor 12 vagy 14 egység.

Nanita answered 11 év ago

Szia Amina.
Tegnap délutántól milyen értékeket mértél, segített az ampulla csere? Milyen magasra mennek fel a cukraid jelenleg?
Én saját tapasztalatból tudom mondani: lehet, hogy nem is a röviddel a Novorapiddal van gond, hanem a hosszúddal. Nálam sokáig azért nem használt rendesen a rövid, mert a hosszú volt a rossz. Tollat mikor cseréltél? Ez is lehet egy esetleges hiba forrás. Kipróbáltad, hogy a tű kupakjába kinyomod azt a bizonyos mennyiséget és megnézed azt, hogy így a kupak csurdultig van tele? Ezzel ki lehetne szűrni, hogy a tollal van e gond vagy netán az ampulla dugója akadozik….
A 10-14E az az egész napi adagod vagy 3x10E? Csak azért kérdezem, mert nekem még ha napi 30E-t adsz a 11 ampullát soknak találom, mert ennek 1 havi adagja 3-4 ampulla. Szerencsésnek mondhatod magad, hogy ennyi tartalékod van. 🙂
A patikában neked vissza vették mind a 10-11E-t és ugyanannyit adtak helyette? Jegyzőkönyvet nálad készítettek?
Ezek szerint nem mindig voltál tévés-riporter, pályát módosítottál te is? Akkor értem, hogy miért vehettél részt egy ilyen kísérletben.
Az előző oldalon írtad, hogyha egy laboros ismerősnek a kezébe nyomnák….. Én mint volt laboráns bizony meg tudom mondani, hogy melyik ampullában van valódi inzulin és melyikben pl. csak placebo szerűség… 🙂

Nanita answered 11 év ago

Bocsánat rosszul írtam: " A patikában neked vissza vették mind a 10-11E-t és ugyanannyit adtak helyette?" Nem 10-11E, hanem 10-11 ampulla. 🙁
Amina nem válaszoltál, hogy a Novorapid megújítása, a valódi keverése, összetétel változtatása tényleg igaz hír? Én november közepén megyek az orvosomhoz és ha azt mondod, hogy megbízható helyről van az infod, akkor rá kellene kérdeznem tőle.

Tibor Sós answered 11 év ago

Na, az aktuális állás.

Tegnap délután nulla szénhidrát és 14 egység inzulin mellett az esti érték 14 volt. Óránként mértem, semmit nem mozdult. Akkor ismét adtam be 14 egységet, ismét nulla szénhidrát, majd éjjel beadtam a Lantust. Reggel 8,4 volt az értékem, erre adtam 14 egység Novorapidot, nem ettem semmit, egy óra múlva 8 volt. Megbontottam egy új patront, a harmadikat, abból is 14 egység, egy óra múlva az értékem 5,2 volt. Ez a megszokott hatás. Szóval a dobozból az első két patron nulla, a harmadik, úgy tűnik, jó.
Nanita, a két doboz három havi adag, és nem háromszor 14 egység, hanem négyszer…

Tibor Sós answered 11 év ago

Nanita, bocs. Szóval mint írtam, az egész inzulinkavarás feltételezés részemről. Általában ha valami megmagyarázhatatlan módon változik negatív irányban, és vannak morzsák, próbálok összerakni egy elképzelhető forgatókönyvet, de attól az még csak tippelés. És még ha igaz lenne is, szerinted létezik orvos, aki ezt ha tudja is, elismeri? Ennél nyilvánvalóbb dolgokat sem ismernek el, amire pedig bizonyíték van és köztudott. A tapasztalatom az, hogy az orvosok nagy része kapásból hülyének tartja a beteget. Ez valami új szemlélet, ugyanis egész életemben beteg voltam, sok műtétem volt, mindig partnerként beszéltek velem, aztán egyszer csak észrevettem, hogy az újabb szakrendeléseken főleg a fiatalabb orvosok mindenhatónak képzelik magukat, a beteget meg sem hallgatják, vagy csak felületesen, és teljesen hajmeresztő diagnózisokat alkotnak.
Patika: igen, mindet visszavették.

Amina Zoina Latoria answered 11 év ago

Hú, véletlenül az ismerősöm fiókjából léptem be az előbb :-(((

Nanita answered 11 év ago

Mivel velem sok minden történt az elmúlt hónapokban inzulin ügyileg, semmit nem tartok kizártnak. Azért mert én vagy itt más Novo használók nem tapasztalták, az még nem jelenti azt, hogy nálad nem fordulhatott elő.
Én biztosan megnézném a hosszút is.
Hogy miért? Két gyereket szültem, a szülés előtti naptól nulla CH-n voltam addig míg meg nem születtek. Előző este csak a hosszút adtam be, reggeltől mivel nem volt szabad enni, a rövidet nem adhattam be. Ha nem eszik a cukorbeteg, akkor magában csak a hosszúnak is szinten kell tartania akár egész napra a cukrot. Így is volt. Sőt, még hypozhatsz is. Az, hogy beadtad a sok gyorsat és nem ettél semmit és még is magasak voltak az értékeid, nem ment le a cukrod,  bennem az gyanút kelti, hogy a hosszúddal is biztosan gond van.

Nekem jelenleg más ötletem nincs,mit amiket írtam:
– toll ellenőrzése
– ampulla dugattyú ellenőrzése
– hosszú kicserélése

Hátha lesz másnak más ötlete.

 

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Amina, kevés annál biztosabb dolog van a világon, mint hogy a Novorapid ampullájában tényleg Novorapid van. Az általad feltételezett "csereberés" kisérletezés olyan gazemberség lenne, amely alpjaiban rendítené meg a civilizát társadalom egyik alapkövét, a modern orvostudományt.

jaskó answered 11 év ago

Kedves Amina-Soós Tibor!
Többször és immár figyelmesen átolvastam az oldal felvetéseit és a kérdést magát és az ebből adódó ellentmondásokat. Először is ki vagy valójában? Természetesen nem kell erre választ adnod. Ha Amina vagy, akkor egy nagyon szép, egzotikus név birtokosaként üdvözöllek közöttünk, Ha pedig a Soós Tibor vagy valójában, akkor netalán az a Soós Tibor, aki az idén tavasszal meghirdetett szavazásos pályázat díját elnyerte? Mert ha az vagy, akkor őszinte tisztelettel üdvözöllek és gratulálok. Igaz nekünk is volt egy jelöltünk, de hát győzzön, aki több szavazatot kap. Ha nem talált egyik feltételezésem sem, akkor természetesen bocsánatot kérek, hiszen itt nem is a név, hanem a mögötte álló ember a lényeg. Annak búja, bánata, fájdalma, sikere, vagy sikertelensége, ha pedig tudunk, akkor segítünk. Éppen úgy, ahogy nekünk, nekem is segítettek már az itteni bejegyzések. Kicsit provokálónak érzem a kérdés felvetést, mert Krisztián hozzászólásával egyetértve én sem merem feltételezni sem azt, hogy szándékos emberülési kísérletet hajtson végre egy gyár. Ugyanis, ha nem vesszük a szereit, ő sem marad talpon. A másik pedig az, ami  alapvető a cukorbetegség kezelésében, hogy egyszerre, viszonylag magas gyors hatású inzulin mellett O CH bevitel, az öngyilkossági kísérlet Ne haragudj, de a felvetéseken túl nem tudok erre az eredményre (én is 36 év inzulin után vagyok), hibára magyarázatot adni. Hibás, törött ampullát, tűt és még sok egyebet igen, de a szándékosságot nem tudom és nem is merem feltételezni Én a magam részéről lezártam ezt a témát és nem kívánok ezzel többet foglalkozni, mert valamit nagyon nem értek. Tudod ez eredeti szakmai ártalom részemről.

Amina Zoina Latoria answered 11 év ago

Kedves Jaskó!

Nos, hogy eloszlassam a félreértéseket. A nevem más, az Amina egy felvett név. Sós Tibor egy nagyon kedves barátom, de biztosan nem ismerheted, és az is biztos, hogy itt, vagy bármilyen szavazáson soha az életben nem vett részt. A nevére is van fiókom, mert az ő levelezése egy részét is én intézem. Ő a cukorbeteg, nem én. Nekem megvan a magam baja, neki próbálok segíteni. Nem felelőtlen, 37 éve cukorbeteg, sportol, normálisan eszik, mindent betart.

Igen, Jasko, ilyen nagy mennyiségű inzulinra 0 szénhidrát, egy napig, és arra volt jó, hogy a vércukorszint 10 alatt maradt. Öngyilkosság akkor lenne, ha az inzulin hatna valamit. A tegnapi napon végignéztem, amint egy reggeli 8-as cukorra beadott 14 egységet, evett kefirt, egy fasírtot, és felment 9,3-ra. Akkor adott ismét 14 egységet, evett egy szendvicset, és este már 18,6 volt. Nem kamu. Bennem inkább most az kezd megfogalmazódni, nem lehet-e, hogy valamiféle máj- vagy veseprobléma áll a háttérben… Nem vagyok orvos, ám itt úgy tűnik, mintha valóban nem az inzulin lenne a ludas, ugyanis az még elképzelhető, hogy egy dobozból egy nem jó (bár akkor a mellette levő hogyan fejtheti ki a normális hatást?), de hogy egymás mellett három? Holnap reggel Tibor a diabéteszrendelésen kezd, addig nulla szénhidrát.
Az, hogy próbálok kombinálni, ne legyen már bűn. Sajnos rendesen beletátok az egészségügybe több irányból, és nagyon sok olyan, hétköznapi ember számára elképzelhetetlen dolog van, amiből minimum botrány lenne, ha kiderülne. Én nem a Novo céget hibáztatom, pláne, hogy az inzulin Dániából jön, hanem egyfajta magyar kavarást tudnék elképzelni. Sorry, erre viszont minden alapom megvan.

Szóval köszönöm, hogy próbáltok segíteni, és sajnálom ha provokációnak tűnt, amit írtam, messzemenően nem az volt. Viszont ha valaki belebotlik hasonlóba, jusson eszébe, hogy már volt ilyen, és akkor hogyan reagáltátok le. Mert ez csak egyéni szerencse kérdése…