Néha nem hat a gyorsan ható Novorapid inzulin, miért lehet?

KérdésekNéha nem hat a gyorsan ható Novorapid inzulin, miért lehet?
Amina Zoina Latoria kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok!

Több éve használom a Novorapid inzulint. Semmi gond nem volt vele, naponta többször ellenőrzöm a vércukromat beadás előtt, és mostanában észrevettem, hogy hiába adom be a megszokott adagot megszokott értékre, semmi hatása nincs. Több patronnal jártam így, pedig megfelelő hőmérsékleten tartom, nincs kitéve sem extrém hidegnek sem melegnek. Egy dobozon belül vannak "jó" és "hatástalan" patronok. Lehet ez gyártási, szállítási, tárolási hiba? Már vittem vissza patront a gyógyszertárba, egyelőre tanácstalanok, nem mondanak semmit, az orvos úgyszintén. Hová fordulhatok, és valakinek van-e még ilyen tapasztalata?

27 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Üdvözlünk az oldalon! Itt a kevan már volt hasonló panasz más cég inzulinjaival kapcsolatosan,sajnos eddig még érdemi választ nem kaptak a kérdésre. Nekem egy személyes tapasztalatom volt(amit korábban le is írtam) egy Humulin M 3-as inzulinnal kapcsolatosan,akkor a cég képviselője bevizsgáltatta az ampullát és semmi különöst nem találtak,de legalább választ kaptunk a kérdésre. 
Mindenképpen javasolnám,hogy tedd el a patront és vidd be a diabetológiai gondozóba, és kérd meg,hogy  adják oda  a a cég képviselőjének. Kíváncsi lennék mennyi idő alatt vizsgálják ki az ügyet.
Esetleg másnak is volt ilyen a környezetedben? Érdemes lenne érdeklődni.

Amina Zoina Latoria answered 11 év ago

Kedves Sára!

Nem tudok róla, hogy másnak is lett volna ilyen tapasztalata, de majd rákérdezek. A gyógyszertárba adtam be patront, vélem, ők is ennyit tudtak tenni csak, hogy odaadták a képviselőnek, de a cég nem hiszem, hogy foglalkozna vele. Esetleg ha megtudnák, hogy újságíró és tévés vagyok :-S A viccet félretéve, nem lehetséges, hogy elkezdték a valódi Novorapidot vegyíteni (egy dobozba új és régi inzulin egy néven…) az újonnan bevezetendővel? Egyfajta tesztelés, csak nem mindenkinek jön be az új? Tudom, kicsit összeesküvés-elméletnek tűnik, de sajnos más gyógyszerek kapcsán ennél cifrább dolgokat is megéltem már. 

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Amina! Soha semmire nem szoktam azt mondani,hogy "tuti",de erre a felvetésre egyértelmű véleményem,hogy nem. Egyik cég sem csinálna ilyent,mert olyan pert akasztanának a nyakába és ez nekik nem kell. Az új inzulint nagy betegcsoporton tesztelik,nem szükség ilyen módszer.

Egy dobozban hány rossz ampulla volt?

Amina Zoina Latoria answered 11 év ago

Kedves Sára!

Ki perelne? Látszik, hogy nem ismered a magyar viszonyokat :-(( 10 éve egy állami kórházban a gyógyszerésszel együtt raktuk ki a gyógyszereket a betegeknek, külön névre szóló dobozokba. A valódi gyógyszerekkel együtt olyanokat, aminek még csak száma volt. A betegek hiába panaszkodtak, hogy rosszul vannak, ilyen meg ilyen mellékhatások vannak a gyógyszereiknek, az osztályvezető orvos csak kigúnyolta őket. Létezett, és sajnos létezik ma is a jelenség. Nem mondtam persze, hogy biztosan ez, de furcsa, hogy évekig semmi gond nem volt az inzulinnal, most meg hirtelen igen.
A kérdésedre válaszolva nem tudom. Az előző dobozt megkezdtem, az első ampulla nem volt jó, a második igen, viszont fogtam az egész dobozt a 11 maradék (első rossz és 10 nem használt) ampullával és visszavittem a patikába. Ma elkezdtem a cseredobozból a másodikat, az elsővel nem volt gond. A második nem hat, most kivettem a harmadikat, a délutánit abból adtam be, most várom a hatást.

Amina Zoina Latoria answered 11 év ago

Még egy gondolat: eleve hogy lehetne perelni, mikor ki sem derül soha, hogy az inzulin nem jó? Hiszen a panaszosok jó része, ahogy te is írod, választ sem kapott soha, vagy elkenték, vagy azt állították, hogy nincs baja az inzulinnak…
Esetleg ha valakinek lenne laboros ismerőse, akinek a kezébe nyomná a biztosan jó és a hatástalan szert tartalmazó ampullát, hogy tessék, légy szíves, hasonlítsd össze.
"Nekem egy személyes tapasztalatom volt(amit korábban le is írtam) egy Humulin M 3-as inzulinnal kapcsolatosan,akkor a cég képviselője bevizsgáltatta az ampullát és semmi különöst nem találtak,de legalább választ kaptunk a kérdésre."
Szerinted abból mekkora botrány lenne, ha a cég azt mondaná, hogy bocs, tényleg nem jó az inzulin, tévedtünk, gyártási hibás/szennyezett/placebo/lejárt? Hát persze, hogy azt mondják, hogy nincs vele gond.

Sára Biró answered 11 év ago

 Ígérem,hogy fogok érdeklődni a novos képviselőnél. Ugyanabban a gyógyszertárban váltottad ki az inzulint? Hideg volt az ampulla amikor elhoztad a gyógyszertárból? Lehet nem ismerem a magyar viszonyokat,de kísérleti  fázisban levő inzulint  nem adnak el. Ja és a cég nem magyar.

Gyöngyi answered 11 év ago

Én is novorapidot használok, még ezt nem tapasztaltam. Olyan volt többször, hogy számomra megmagyarázhatatlanul többet emelkedett a vércukrom, mint amennyire számítottam, de a következő alkalommal már jól reagált, és közben nem cseréltem patront. Tehát nem az volt a hibás.

jaskó answered 11 év ago

Átmeneti dugulás a tűben. Kemény hegszövetet találtál el szúrás közben, fronthatás, belső, gyulladásos folyamat és még lehetne sorolni az okokat, mert számtalan van. Rossza a tű hegye. nem hatol be eléggé a szövetekbe és a hámrétegbe kerül az inzulin. Napszakonként más és más az inzulin felszívódásának az intenzitása, de ugyanez jelentkezik a beadások helyének magválasztásakor is

Nanita answered 11 év ago

Sziasztok.
"elkezdték a valódi Novorapidot vegyíteni (egy dobozba új és régi inzulin egy néven…) az újonnan bevezetendővel?"
Lehet, hogy csak én vagyok lemaradva vagy tudatlan vagyok, de nekem nincs tudomásom arról, hogy újonnan bevezetendő Novorapid lenne. Az orvosom sem szólt erről. Itt valami nem stimmel. A Novo jövőre fogja bevezetni a Tresiba nevű inzulinjukat mely ultra hosszú hatású, azaz nem gyors inzulin. A Novo gyártja a Novorapidot és majd ezt a Tresibát is, de a kettő két különböző hatású. A gyors inzulinos dobozba lassút becsempészni? Hmmm.
Ha esetleg Amina rendelkezel frissebb infoval kérlek oszd meg velünk, hogy fel tudjunk rá készülni.
Nem posztom megvédeni a Novo-t, de pont én voltam aki másik gyártók inzulinjaival megjárta….., a Novo termékekkel legelőször 30 évvel ezelőtt találkoztam. Természetesen minden termék esetében így az inzulinoknál is lehetnek problémák, csak az nem mindegy hogy milyen arányszámban és hogy tesznek e ellene valamit.
"10 éve egy állami kórházban a gyógyszerésszel együtt raktuk ki a gyógyszereket a betegeknek, külön névre szóló dobozokba. A valódi gyógyszerekkel együtt olyanokat, aminek még csak száma volt. A betegek hiába panaszkodtak, hogy rosszul vannak, ilyen meg ilyen mellékhatások vannak a gyógyszereiknek, az osztályvezető orvos csak kigúnyolta őket." Amina, írtad, hogy tévés és újságíró vagy, erről annak idején készítettetek dokumentumfilmet is? Érdekes lehetett belelátni egy ilyen kísérletbe.

Nanita answered 11 év ago

Jaskot kiegészítve. 🙂
Lehet az össze vissza jövő frontoktól, esetleg a peteéréstől…. is.
Amina igaz nem a kérdéshez tartozik, de megkérdezhetem, hogy te hány egységet adsz a Novorapidból? Én nemrég kezdtem el használni és mindenkinél kíváncsiskodom. 🙂