Legtöbben a napraforgó olajat ismerjük.
Magjának olaját étkezési célokra és gyógyszeres kenőcsök készítésére használják. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthetjük a koleszterinszintet.
A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták.
A homeopátiás készítményekben görcsoldásra és láz csillapítására alkalmazzák.
A napraforgó virága olyan népszerű lett Európában, hogy Van Gogh is előszeretettel használta csodálatos képeinek megalkotásánál
A napraforgó-csíra jó D- és B-vitaminforrás, és ásványi anyagokban – kálium, kalcium és vas – gazdag.– Sárga színanyagot állítanak elő belőle.
Tea: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított napraforgóvirág-szirmot, majd 10 perc elteltével szűrjük le.Főzéshez:
A hidegen sajtolt napraforgóolaj igen gazdag esszenciális zsírsavakban. Magját salátákba, kenyerekbe sütik, és népszerű csemegeként fogyasztják. ( Házipatika.com)
Ti az olajon kívül mire használjátok?