Mozgás,front,időjárás lehet az oka?

KérdésekMozgás,front,időjárás lehet az oka?
Edina kérdezte ennyi ideje: 12 év

Sziasztok!Kivel fordult elő már olyan(és ha igen,hogy kezelete),hogy sokkal kevesebb inzulin kellett?Tegnapi napom talán a mai "égszakadásnak"köszönhető,de így alakult:reggel nem bírtam felkelni,mint kiderült lent volt a cukrom,reggeliztem(1 nagy tányér pörit),alig bírtam vonszolni magam(de szó szerint)visszaaludtam még 2órára,majd arra keltem,hogy 2,6 ismét a cukrom,ettem megint 1tányér pörit,nem adtam be(9kor volt)11kor 4,1;13-kor:4,6;negyed 4kor:4,7(ekkor ettem egy hamburgert,itt beadtam az apidrát)fél 5kor:6,2;este 6ig dolgoztam ,hazasétáltam(kb.30perc alatt,folyamatos emelkedőn,nehéz pakkokkal)este 8kor:2,6 ,ettem kb.30dkg epret,majd chipset,beadtam a 7e apidrát a chips közben és reggel 8,4lett.ami annak köszönhető,hogy kicsit sok chipset ettem(nem bírtam megállni,imádom),egész nap nyomott,fáradt voltam,de most h itt a vihar nagyon jól vagyok,tele vagyok energiával.A front mellett talán a mozgás is beleszólt?mert szombaton munka után és egész vasárnap cseresznyét szedtem és rektam el.Tényleg ennyit számítana a mozgás?

6 Válasz
Marika answered 12 év ago

Nagyon sokat számít a mozgás , de az időjárási frontok nagyon befolyásolják az inzulin hatását az arra érzékenyeknél . Nagyon megérzem én is az időváltozást . Nekem Lantus- Humalóg az inzulinom van úgy , hogy lefelé kell korrigálni .

Nanita answered 12 év ago

Edina bocsánat a viszont kérdéseknek még ha butáknak is tűnnek, de muszáj:
– a reggeli 1 tányér pöri mellé mit ettél? Kenyeret, tésztát, krumplit vagy mit? Ha csak magában etted, akkor abban bizony nem sok szénhidrát van.
– írod, hogy ezután visszaaludtál 2 órára. Nem félsz ilyen alacsony cukor mellett elaludni? Én ilyenkor ( ha alacsony, ha magas), nem merek addig álomba szenderülni, míg nem normalizálódik a cukrom.
– 2,6-s értékre is pörit ettél. Akkor már több mint 3 órája nagyon alacsony lehetett cukrod. Nem gondoltál arra, hogy "ütősebb " CH-t egyél. Nekem ha 4 alatt van a cukrom ( sőt este pótvacsira is az éjszakai hypo miatt) kb 28 CH-t kell ennem, ami hat is a rosszullétre, de még nem szalad fel utána.

Véleményem szerint az első rosszullétnél többet kellett volna enned ahhoz, hogy normalizálódjon a cukrod, ne legyen egész nap 2,6.
Egyébként a frontok rendesen megtudnak minket viccelni.:-))))

Edina answered 12 év ago

Szia Anita!Tésztát ettem hozzá.Képtelen voltam magam tartani,hogy ne alutjak el.Szinte "összerogytam"

Nanita answered 12 év ago

Tésztában pedig van CH. 🙂
Rejtély.
Azért arra figyelj, ha legközelebb is nagyon alacsony lenne, hogy mindenáron fent maradj, mert ilyenkor bekómálhatsz és lehet, hogy fel sem ébredsz. Nem akarlak ijesztgetni, de nekem ifjú asszonyként, egy hét házasság után egy újraélesztéssel leptem meg a férjem. :-(((
Nem szabad, hogy szinte egész nap 2,6 legyen a cukrod, még éber állapotban is veszélyes.
Vigyázz magadra.

Sára Biró answered 12 év ago

A tésztában van CH ,de az lassan  szívódik fel,mert a pörkölt olajos,vagy zsíros.
Ilyenkor 2 dl 100 %-os narancslevet kellene inni,vagy aki szereti és tolerálja a tejet az is nagyon jó,vagy  lehetne 2 dl colat inni. Csak utána a pörkölt ( habár reggelre nem a legelőnyösebb). Ha valaki sokat mozog kiürül a májból a glikogén (keményítő) raktár és a későbbiek során valószínű ez okozhatta tartósan alacsony, illetve ingadozó vércukor értéket. Természetesen az időjárás, a frontok,ezek mind hozzájárulnak.
Anitának igaza van ilyenkor soha nem szabad elaludni!

Tri-Ton answered 12 év ago

És egy vélemény amit valamikor hallottam. ( lehet benne igazság )  Ha zsíros, szaftos ételt eszünk és nem meleg itallal öblítünk le ( pld: fórró tea helyett hideg üdítő ) a zsírcseppek ugyanúgy kicsapódnak a gyomorban, mint a hideg tányér, vagy edény oldalán. Ezért a felszívódás és az emésztés sokkal lassúbb lesz. Ezt is érdemes figyelembe venni a várható felszívódás becslésénél.