Mit tesz a fáradság???? .. és mit tesz a pánik???!!!! :-(

KérdésekMit tesz a fáradság???? .. és mit tesz a pánik???!!!! :-(
Halász Gabriella kérdezte ennyi ideje: 10 év

A héten a lányomnál voltam, hogy segítsek neki a picik ellátásában, illetve, hogy be tudjon menni a nagyobbikhoz (3 éves) a kórházba, mert műtötték mandulával. A lényeg, hogy jóformán egész nap egyedül voltam a picivel (9 hónapos). Most kezdett el mászni két hete és ráadást pár napja már fel is áll… no meg nagyon anyás! 🙁 Hogy ne nagyon sírjon, ha nem lesz az anyukája, én foglalkoztam vele ébredés óta. Átöltöztettem, tisztába tettem, játszottam vele, etettem ebédkor, amikor altatni kellett megpróbáltam elaltatni -kétszer is- hát megizzadtam! 🙂
Egyedül voltam vele vagy 6 órát.  Este felé már nehéz volt. Többször fel kellett vennem, mert írt, kereste az anyját. A gyerek ruhástól 10 kg.

Mire az éjszakai inzulint kellett beadnom, bizony el-elaludtam. Alig bírtam fenntartani a szemeimet. Elővettem az inzulinos tollat -és mielőtt megmértem a cukromat-, benyomtam 6 egységet. Ennyit szoktam adni az éjszakiból. Abban a pillanatban, amikor kivettem a tollat a combomból eszméltem, hogy a nappalit adtam be! 🙁

Ott ültem és nem tudtam gondolkodni, annyira fáradt voltam. Nem tudtam átgondolni az egészet, hogy most mit is kell tennem! 🙁 Próbáltam össze szedni a gondolataimat, rendezni, de képtelen voltam. Akkor arra jutottam, hogy felhívom az ügyeletet és megkérdezem, hogy ilyenkor mi a teendő. Mióta tudom, hogy cukorbeteg vagyok, sajnos már kétszer hívtam az ügyeletet, de mindig segítőkészséget tapasztaltam, így tudtam, hogy most is segítenek.

Nagy nehezen fel is vették a telefont, és beleszólt egy álmos hang.. elmondtam, hogy mit tettem, illetve, hogy mit rontottam el.
A nő -legnagyobb meglepetésemre- nem tudta a választ: azt mondta,  hogy tegyek úgy, ahogy szoktam..! 🙁
No de mit???
Ilyen eset még nem történt velem!!!… mondom neki. Erre rám förmedt, hogy — "Asszonyom éjjel egy óra van"!! Mondom, hogy igen, és??? Most vagyok bajban, eddig nem tudtam a megfelelő választ megadni magamnak, azért fordultam Önökhöz… Ő meg letette! 🙁

Kiakadtam és még jobban pánikba estem…. megmondom őszintén! Egyszerűen képtelen voltam tovább gondolni a teendőket! 🙁
Semmi sem jutott eszembe…addig eljutottam, hogy többször kell majd mérnem a cukromat az éjszaka,… de más semmi.
Szerencsémre vagy a fene se tudja miért.. elmentem a fürdőszobába és akkor leesett a tantusz!!!!!!
Gabi enned kell!!!
 Hát persze!!! A nappali inzulin az hamar hat, tehát enni kell..
. No de mennyit???
 Arra múlva és akkor eldöntöm, hogy hogyan tovább!!

Így is tettem…ettem és elfeküdtem.
Tudtam, hogy ha nem mozgok, fekszem akkor valszeg lassabban megy le a cukrom is…
Felkeltem 3 óra múlva és akkor 6,4 az érték! 🙂

Hát ez nem rossz… mondom magamban! 🙂

Nem ettem már és újból felkeltem 3 óra múlva…mértem…. akkor 5,1 volt az érték!! 🙂
Ez pont annyi, amennyi szokott lenni reggelente! 🙂

Nagy megkönnyebbülést éreztem, és azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne kiokítani az embereket az ilyen bajokra???!! 🙁

A kórházban mindent elmondtak, hogy mit lehet enni, mennyit és mikor, de egy szót sem szóltak arról, hogy ha valami gubanc van, az ember felcserélte az inzulinos tollat, vagy netán többet adott be, vagy a fene se tudja még mik lehetnek a bakik! :-(,… mit kell csinálni!

Ezt kellene valahol összegyűjteni, vagy szintén egy prospektusban, egy tájékoztató füzetbe, vagy oktatásban elmondani, hogy mik lehetnek a bajok, hogyan lehet ezeket orvosolni!

Biztos nem csak én jártam így!
Már más is volt ilyen helyzetben, és biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy tanácstalanul tipródtak, hogy most akkor mit kell tennem???

Gondolkodtam, hogy megírom ezt a történetet, de hogy mikor azt nem tudtam eldönteni! 🙁
Az nem volt kérdés, hogy bevallom, mert legalább más is tanulhat az én esetemből, meg biztos kapok rá megfelelő választ itt… tőletek. 🙂

Azért írtam most ezt le, mert a Facabookon olvastam hasonló esetet…a Keva oldalán!!!

Itt a bizonyíték, hogy mire jó a Keva, és a facebook!!! 🙂

13 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 10 év ago

 Gabriella, ha nem jól csináltad volna akkor írtam volna,persze enni kellett és mérni a vércukrot. Én  3 óra múlva  amikor az 5,1-et mérted  még ettem volna 10-15  gramm CH-t,mivel az inzulinos hatástartalma kb 6 óra. Különben jól csináltad. 

Halász Gabriella answered 10 év ago

Köszi a reagálásodat jaskó! 🙂

Nem is hallottam még erről a készletről, amit írtál! 🙁 Hol lehet azt kapni??

Most direkt elővettem mind a két inzulinos dobozt, hogy elolvassam a tájékoztatót ami benne van.
4 oldal!!! A/4-es ráadást!!

Ha az ember rögtön fel tudja fogni, ami abba le van írva… leveszem a kalapomat előtte!! 🙁

Töviről hegyire elolvastam és egy árva szót sem találtam arra vonatkozólag, hogy mennyi a hatásideje az inzulinnak… egyiknél sem… csak annyit, hogy rövid, meg hosszú!!!! 🙁

Arra, hogy összekeveri a beteg véletlenül a két tollat… arra meg az volt írva, hogy ügyelni kell rá!! 🙁… semmi javaslat, hogy hogyan oldja meg ezt a problémát.

Hát ennyi!!! 🙁

Nesze semmi fog meg jól!!!! 🙁

jaskó answered 10 év ago

Nem tudom milyen a gyors inzulinod. Keress rá a neten és ott mindent megtalálsz, vagy kérdezd Sárikát. Nekem a gyors az a Novo Rapid. A Novo Rapid hatása gyorsabban alakul ki, mint az oldható humán inzuliné és hatástartama is rövidebb. A hasfalba adott subcutan injekció beadásakor a hatáskezdet az injekciót követő 10-20 percen belül jelentkezik. Maximális hatását az injekció beadása utáni 1. és 3. óra között éri el. Hatástartama 3-5 óra.Én erre szoktam figyelni. Ezért a fő étkezéseket úgy igazítom, hiogy mindenképpen lecsengjen az ideje és ne ütközzön, de a véletlen keverésnél is ezt veszem figyelembe. A két inzulin beadó tollamat soha nem veszem elő egyszerre. A kicsi táskámba úgy vannak elhelyezve, hogy a Lantuszt nehezebben lehet előszedni Tehát ez a fizikai akadály már segít a megkülönböztetésben. A hypo Kit készletet a szakorvos írja fel, kérésre, amennyiben előfordult veszélyes hypos állapot. Erről Sárika többet tud mondani. Én már kb 12 éve nem használtam, de mindig van nálam készenlétben egy.  Szerintem meg lehet beszélni az orvosoddal. Vész esetén kiváló segítség. Csk élni kell vele és nem visszaélni. Nem pánik ellen való, hanem a hypos ájulásból is magához téríti az embert. Olvasd el ezt a linket!
http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/glucagen_1_mg_hypokit_por_es_oldoszer_oldatos_injekciohoz/2663

Halász Gabriella answered 10 év ago

Köszi Jaskó a "felvilágosítást"! 🙂

A nappali gyors hatású INSUMAN BASAL humán, az éjszakai pedig INSUMAN RAPID.
Ha belegondolok lehet, hogy nem is tudom pontosan, hogy pld. a nappali inzulinomnak mennyi a hatóideje, ill. az éjszakainak! 🙁
Erről sem mondott senki nekem semmit sem.
Betartom az időpontokat, hogy mikor kell szúrnom magam, és mikor kell ennem utána. Ha véletlenül kések a szúrással, akkor eszem -ha olyan helyen vagyok ahol nem tudom megszúrni magam. De igyekszem úgy tervezni a dolgaimat, hogy ilyen szitu kevés legyen.

Az inzulin tollaimat elvileg meg tudom különböztetni! :-)… de látod van amikor sajnos "elnézem", vagy kihagy az agyam! .-(
A nappali, azaz gyors az ezüst színű, az éjszakai fekete, és mindig bele van téve a gumis tartójába! 🙂 A nappali nincs benne.

Köszi a  linket is, átolvasom rögtön és utána nézek a saját inzulinomnak is, hátha találok valamit a neten!