Mit tesz a fáradság???? .. és mit tesz a pánik???!!!! :-(

KérdésekMit tesz a fáradság???? .. és mit tesz a pánik???!!!! :-(
Halász Gabriella kérdezte ennyi ideje: 11 év

A héten a lányomnál voltam, hogy segítsek neki a picik ellátásában, illetve, hogy be tudjon menni a nagyobbikhoz (3 éves) a kórházba, mert műtötték mandulával. A lényeg, hogy jóformán egész nap egyedül voltam a picivel (9 hónapos). Most kezdett el mászni két hete és ráadást pár napja már fel is áll… no meg nagyon anyás! 🙁 Hogy ne nagyon sírjon, ha nem lesz az anyukája, én foglalkoztam vele ébredés óta. Átöltöztettem, tisztába tettem, játszottam vele, etettem ebédkor, amikor altatni kellett megpróbáltam elaltatni -kétszer is- hát megizzadtam! 🙂
Egyedül voltam vele vagy 6 órát.  Este felé már nehéz volt. Többször fel kellett vennem, mert írt, kereste az anyját. A gyerek ruhástól 10 kg.

Mire az éjszakai inzulint kellett beadnom, bizony el-elaludtam. Alig bírtam fenntartani a szemeimet. Elővettem az inzulinos tollat -és mielőtt megmértem a cukromat-, benyomtam 6 egységet. Ennyit szoktam adni az éjszakiból. Abban a pillanatban, amikor kivettem a tollat a combomból eszméltem, hogy a nappalit adtam be! 🙁

Ott ültem és nem tudtam gondolkodni, annyira fáradt voltam. Nem tudtam átgondolni az egészet, hogy most mit is kell tennem! 🙁 Próbáltam össze szedni a gondolataimat, rendezni, de képtelen voltam. Akkor arra jutottam, hogy felhívom az ügyeletet és megkérdezem, hogy ilyenkor mi a teendő. Mióta tudom, hogy cukorbeteg vagyok, sajnos már kétszer hívtam az ügyeletet, de mindig segítőkészséget tapasztaltam, így tudtam, hogy most is segítenek.

Nagy nehezen fel is vették a telefont, és beleszólt egy álmos hang.. elmondtam, hogy mit tettem, illetve, hogy mit rontottam el.
A nő -legnagyobb meglepetésemre- nem tudta a választ: azt mondta,  hogy tegyek úgy, ahogy szoktam..! 🙁
No de mit???
Ilyen eset még nem történt velem!!!… mondom neki. Erre rám förmedt, hogy — "Asszonyom éjjel egy óra van"!! Mondom, hogy igen, és??? Most vagyok bajban, eddig nem tudtam a megfelelő választ megadni magamnak, azért fordultam Önökhöz… Ő meg letette! 🙁

Kiakadtam és még jobban pánikba estem…. megmondom őszintén! Egyszerűen képtelen voltam tovább gondolni a teendőket! 🙁
Semmi sem jutott eszembe…addig eljutottam, hogy többször kell majd mérnem a cukromat az éjszaka,… de más semmi.
Szerencsémre vagy a fene se tudja miért.. elmentem a fürdőszobába és akkor leesett a tantusz!!!!!!
Gabi enned kell!!!
 Hát persze!!! A nappali inzulin az hamar hat, tehát enni kell..
. No de mennyit???
 Arra múlva és akkor eldöntöm, hogy hogyan tovább!!

Így is tettem…ettem és elfeküdtem.
Tudtam, hogy ha nem mozgok, fekszem akkor valszeg lassabban megy le a cukrom is…
Felkeltem 3 óra múlva és akkor 6,4 az érték! 🙂

Hát ez nem rossz… mondom magamban! 🙂

Nem ettem már és újból felkeltem 3 óra múlva…mértem…. akkor 5,1 volt az érték!! 🙂
Ez pont annyi, amennyi szokott lenni reggelente! 🙂

Nagy megkönnyebbülést éreztem, és azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne kiokítani az embereket az ilyen bajokra???!! 🙁

A kórházban mindent elmondtak, hogy mit lehet enni, mennyit és mikor, de egy szót sem szóltak arról, hogy ha valami gubanc van, az ember felcserélte az inzulinos tollat, vagy netán többet adott be, vagy a fene se tudja még mik lehetnek a bakik! :-(,… mit kell csinálni!

Ezt kellene valahol összegyűjteni, vagy szintén egy prospektusban, egy tájékoztató füzetbe, vagy oktatásban elmondani, hogy mik lehetnek a bajok, hogyan lehet ezeket orvosolni!

Biztos nem csak én jártam így!
Már más is volt ilyen helyzetben, és biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy tanácstalanul tipródtak, hogy most akkor mit kell tennem???

Gondolkodtam, hogy megírom ezt a történetet, de hogy mikor azt nem tudtam eldönteni! 🙁
Az nem volt kérdés, hogy bevallom, mert legalább más is tanulhat az én esetemből, meg biztos kapok rá megfelelő választ itt… tőletek. 🙂

Azért írtam most ezt le, mert a Facabookon olvastam hasonló esetet…a Keva oldalán!!!

Itt a bizonyíték, hogy mire jó a Keva, és a facebook!!! 🙂

13 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Gabriella, ha nem jól csináltad volna akkor írtam volna,persze enni kellett és mérni a vércukrot. Én  3 óra múlva  amikor az 5,1-et mérted  még ettem volna 10-15  gramm CH-t,mivel az inzulinos hatástartalma kb 6 óra. Különben jól csináltad. 

Halász Gabriella answered 11 év ago

…valamiért kimaradt….
 
…..Hát persze!!! A nappali inzulin az hamar hat, tehát enni kell..
. No de mennyit???
Gondoltam, hogy annyit eszem kb. amennyit uzsonnakor! 🙂 Ettem tehát 4 db Albert kekszet….
Beállítottam a telefonomat, hogy ébresszen fel 3 óra múlva…
……

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Gabriellám megoldottad szegénykém ha már segitséget nem kaptál:—–(Tisztába volt az ügyeleten a hölgyike azzal hogy mi az a cukorbetegség????Gyönyörű az biztos!!!!!Hát igen sajnos vannak olyan" nem "cukorbetegek akik egy jót nevetnek ha netán elolvasnak minket, de az az ő bajuk csak nehogy egyszer itt találják magukat az oldalon válaszra várva!!

katalin answered 11 év ago

 Gabriella én is jártam igy.Mikor már beadtam 16 egységet akkor döbbentem rá a bajra.Én tudtam hogy a gyorsra enni kell méghozzá a reggelihez hasonlo szénhidrátot mert kb annyi az inzulin és persze többször mértem és az éjszakait késöbbi mérésnál adtam.

Sára Biró answered 11 év ago

Gabriella valóban egyik gyógyszercég által kiadott tájékoztató füzetben sem olvastam, hogy mi a teendő olyankor, ha a beteg plusz, vagy más inzulint ad be. Szerintem ez fel sem merült kérdésként,pedig nem is olyan ritka. Jó ötlet, köszi és tolmácsolni is fogom,vagy ha olvasnak minket ( néhányan igen:-) akkor itt az újabb tipp :-)))
Hogy az ügyeleten nem tudták??? Ezen nem is lepődök meg, mert erről általánosságban nem is tanítanak, én annak idején amikor ebbe az iskolába jelentkeztem lényegében azért is történt, hogy tanácsot tudjak adni a hozzám forduló cukorbetegek, bevallom a kezdetek -kezdetén én sem tudtam volna, hogy mit kell tenni.  Pedig ha belegondolunk logikus, gyors hatású inzulin =étkezés előtti inzulin,tehát enni kell, és mérni.
A lényeg, hogy ne essünk pánikba.
Zsuzsa sokan nem veszik komolyan a cukorbetegséget,mert ez nem fáj,csak amikor nagy a gond akkor gondolkoznak el. Bizony sokan még ma is szégyenlik és csak elolvassák azt, amit írunk. Legalább hasznukra válik.
Kati azért reggel kisebb adag CH gyorsabban emeli a vércukrot, mint napközben, főleg ha gyorsan felszívódó CH-t eszel!
Többiek???Tapasztalat??

Halász Gabriella answered 11 év ago

Tudod Zsuzsa, azért voltam mérges, mert ez kimondott éjszakai orvosi ügyelet a kerületben!!!

Az biztos, – az én környezetemben fel sem fogják, hogy mennyire veszélyes egy cukorbetegnek ha nem azt eszik, és annyit amit kell!! 🙁 Még olyan is, akinek oda kellene figyelnie erre.
A szomszéd néninek rengeteg baja van- különböző betegsége -én már nem is tudom követni, de mondták neki, hogy diétázzon, és akkor kordába tarthatja a cukrát.
Igen ám, de szegényke neki a diéta a vízbe főtt krumpli..! 🙁 megértem valahol, mert évekig -és még most is- "diétázni" kellett a gyomra miatt…. de könyörgöm!! – miért nem mondják el neki, hogy diéta és diéta között is van különbség. Az egyik diéta nem jó pld,. a cukorra! 🙁
Most ott tart, hogy bébi ételeket vesz magának, a gyomra miatt. 🙁 .. például.

Amikor 4 db Albert kekszet ettem, akkor arra gondoltam hogy azért eszem annyit -mint az uzsonnám szokott lenni-, merthogy két óránként eszek normálisan.
ha nem mozgok, akkor nem fog annyira felmenni, de nem is lesz alacsony.
Amikor megettem, akkor meg azon tipródtam, hogy lehet, hogy még sem tettem jól, mert lassan felszívódó kellett volna ennem?? 🙁

Még most sem tudom, hogy mi lett volna a legjobb??? 🙁

Sára te mit javasoltál volna???
Azért kérdezem, hogy legalább végre tudjam a jó, a megfelelő megoldást, választ! 🙂

Egyébként biztos vagyok benne én is, hogy sokan nem merik vállalni, hogy cukorbetegek – és csak olvasnak minket!
De nem is baj… csak olvassanak.. minél többen… !!!! Már az is valami, ha vissza-vissza járnak ide és elolvasnak mindent, ami érintheti őket!
Az a tudat, hogy itt sok-sok mindent megtudnak, már az is biztonságot adhat másnak… meg lehet, hgoy egyszer még kérdeznek is!!
… és ez a lényeg!!!! 🙂
Előbb-útóbb ráveszik magukat, hogy bátrak legyenek!!!

Én is valamelyik nap le akartam rövidíteni a nevemet, hogy ne az egész legyen kint, de sajnos nem tudtam! 🙁 Azt nem lehet! 🙁  Pld. csak annyit, hogy "H.Gabriella" 🙂

Halász Gabriella answered 11 év ago

Köszi a választ Sára!
Azért nem ettem, mert akkor már reggel volt és így be tudtam adni a reggeli inzulint, és utána ettem úgy ahogy szoktam! 🙂
Általában reggel 5,2 körüli a cukrom….

Sára Biró answered 11 év ago

 Értem, de akkor még tartott a beadott inzulin hatása, és ha ugyanannyi inzulint adsz,mint amennyit reggel szoktál még lehet belőle hipó.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Aha.. értem! 🙂 No,ezt is kimásolom és kinyomtatom magamnak! 🙂
Köszi! 🙂

jaskó answered 11 év ago

Ilyen esetben , de egyáltalán nem árt előre is megnézni, hogy az általunk használt inzulinoknak milyen a hatásmechanizmusa. Ennek az adatnak a birtokában már könnyebben tudunk a helyes megoldás felé mozdulni.  Mikor fejti ki a csúcshatásását és mennyi idő alatt ér véget a hatása. A beadott többletegységnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell fogyasztani. Számításba kell venni, hogy a frissen beadott inzulin hatása összeadódhat  az előző adaggal, mert erősíthetik egymást. Legyen kéznél méz, szöllőcukor cóla, tej vagy bármilyen gyorsan felszívódó CH tartalommal rendelkező étel-ital. legyen ott a Hypo Kit készlet. Ha vészesen leesik be kell adni!!!! Soha nem szabd engedni a gyengébbik énünknek, amelyik a lefekvést és az elalvást erőlteti. Bármennyire is nehéz, lehetőleg meg kell őrízni az éber állapotunkat, amíg a hatás le nem cseng. Ha valaki egyedül van ilyenkor és elalszik, az akár  fel sem ébred többet. És minimum óránként MÉRNI!!! Figyelni az értékek mozgásának irányát. Ha elindul felfelé, akkor már nyugodtabbak lehetünk, de véglegesen megnyugodni csak hosszabb idő után szabad, mert közben az átmeneti emelkedést újabb hypo követheti. Én is jártam már így . Volt amikor megoldottam magam, de bizony volt amikor kiadós ájulás lett a vége. Igaz ez még a humán inzulinos időszakomban volt. Amióta analógot használok, olyan, hogy magam ne tudtam volna megoldani a helyzetet, már nem fordult elő.