Mit jelent az egészséges étrend?

KérdésekMit jelent az egészséges étrend?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy sokféle ételt, sokféle módon elkészítve kell enni. 
Az  egészséges étrend tartalmaz: zöldségfélét, gyümölcsöt, gabonafélét, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst, tejet, tejterméket, húst és húskészítményeket, halat, tojást, száraz hüvelyeseket (szárazbab, lencse), olajos magvakat (dió, mák). fontos, hogy ezeket az élelmiszereket megfelelő mennyiségben, adagban fogyassza. Próbáljon meg nem sokat enni egyszerre, és nem túl sokat enni egyfajta ételből.

Miből,mennyit jelent egy adagnyi mennyiség ?
adagnyi mennyiség
• gyümölcsből egyszerre egyen 1 ökölnyi vagy 1 maréknyi mennyiséget
.• a tejből 1 adagnyi mennyiség 2 dl.
•a nem keményítőtartalmú zöldségfélékből (saláta, uborka, zöldbab stb.) fogyasszon bőségesen. Ez lehet kb. 2 maréknyi vagy fél tányérnyi mennyiség egy-egy étkezéskor. fogyaszthatja nyersen, salátaként vagy párolva.
• a keményítőtartalmú köretekből (burgonya, főtt tészta vagy párolt rizs) negyed tányérnyi mennyiséget egyen egyszerre. Ez körülbelül 1 ökölnyi mennyiség.
•húsokból kb. egy tenyérnyi mennyiséget, melynek a vastagsága kisujjnyi.
• kenyérből 1 adagnyi mennyiség 1 teljes tenyérnyi nagyságú, ujjnyi vastagságú szelet.
diabet.hu.

6 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

 szénhidrátok (keményítő tartalmú élelmiszerek pl.: főtt tészta, burgonya, párolt rizs) és gyümölcsök,zöldségfélék
Az alacsony szénhidráttartalmú zöldségfélék (pl. zöldbab, brokkoli, fejes saláta) egyen annyit, amennyi elférne a két nyitott markában
fehérje:A húsok (feltétek) mennyisége legyen akkora, mint a tenyere, vastagsága, mint a kisujja.
zsír:Csökkenteni kell a mennyiségét. Egy adag annyi, mint a hüvelykujja hegye.

Sára Biró answered 11 év ago

 Édesítőszerek
-Ma is nagyon gyakran találkozunk  olyan beteggel aki a háziorvos által felírt szorbittal édesíti a kávéját, teáját. Az édes ízről természetesen nem szükséges teljesen lemondani, használhatók cukorpótlók fruktóz, szorbit,de csak alkalmanként  pl. egy születésnapi süteménybe, vagy a túrógombóc tetejére .A cukorpótlók szénhidrát és energia tartalma beleszámítandó a napi javasolt mennyiségbe, fogyókúrázóknak ezért édesítésre nem ajánljuk. A mesterséges édesítőszerek Polisett, Susinna, Sacharin, Canderel, ezeknek nincs energia tartalmuk, nem emelik meg a vércukrot.
 A sztívia szintén energiamentes édesítőszer.Cukorbetegeknek nem kell diabetikus termékeket fogyasztaniuk.A diabetikus termékek bár kevésbé emelik a vércukorszintet, de energiatartalmuk magas, ezért fogyókúrázóknak ezeket sem javasoljuk.
A diabetikus termékek bár kevésbé emelik a vércukorszintet, de energiatartalmuk magas, ezért fogyókúrázóknak ezeket sem javasoljuk. A diabetikus termékek inkább csak illúziópótló kiegészítők, nem részei a cukorbeteg étrendnek.

Árvai István answered 11 év ago

Jó lenne kideríteni, hogy amit láttam a minap stevia édesítőszert, az mennyiben felel meg az elvárásnak. Remélem nem csak egy érdekes szó a dobozon. Az egyik boltban fedeztem fel, tabletta, folyadék és por formájában. Csak kicsit tudtam beleolvasni a felirataiba. Remélem nem az van, hogy nyomokban tartalmazza.

Árvai István answered 11 év ago

Most egy kókuszolajat dicsőítő írást találtam. Persze horrorisztikus árakon kínált terméke felett. Előbb leírja, hogy a többszörösen telítetlen, a telítetlen, s a telített zsírsavak is mennyire ártalmas. Minden növényolaj veszélyes, ártalmas stb. Majd minden különösebb magyarázat nélkül a kókuszolajat kínálgatja 6-8 ezer forint/liter áron.

Pityu answered 11 év ago

Jó látni, olvasni a rég bevált mértékegységeket, tenyényi, ujjbegynyi, kisujjnyi, stb. Csak egyszer kell a grammokat átváltani és megjegyezni mi mennyit nyom. Azután sokkal egyszerübb lesz az adagok saccolása a konyhában.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

nekem is ezekkel a természetes mértékegségekkel tanitották meg az inzulinadagoláshoz a mértéket, nem mérlegen 100g-ra vetitve. hanem maréknyi, kanálnyi , pohárnyi, bögrényi, stb…