Mit is jelent a jojó effektus?

KérdésekMit is jelent a jojó effektus?
Mária Balázs kérdezte ennyi ideje: 13 év

Gyakran halljuk,ha valaki fogyókúrázik akkor utána egy idő után több kilót visszaszed vagyis a fogyást hízás követi. Ezt hogyan lehetne elkerülni?

5 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 A jojó effektust alapvetően az alapanyagcsere csökkenése váltja ki.A fogyás alatt, a szervezet először a raktárakból alakítja vissza a működéséhez szüksége energiát, ezzel érhető el a súlycsökkenés. Az elért súly után az étkezés újbóli megemelése nem jár párhuzamosan a lelassult anyagcsere felgyorsulásával. Nagy kalóriamennyiséget a csökkent anyagcsere működés nem képes elégetni, zsírraktárat képez, és megtörténik a visszahízás.Ha a diéta, az életmód változtatásával jár együtt, nem tér vissza a leadott súly. Ajánlott a kalória lassú csökkentése, napi ötszöri étkezés, és mindennapi mozgás. Egy fél órás intenzív sétával nagyon jó hatást lehet elérni.A testsúly lassú egyenletes csökkentése egészséges fogyást eredményez.A jojó effektus káros lehet az egészségünkre , kiváltója lehet:2-es típusú diabétesznek, 
magas koleszterinszintet idézhet elő, nő az epehólyag bántalmak kockázata ,az ismétlődő súlyvisszanyerés szorongást, depressziót válthatnak ki. Ezért fontos odafigyelni,hogy ne kezdjünk divatos fogyókúrákba,hanem a lassú hosszútávú fogyókúrát,azaz életmód változtatást helyezzük előnybe!

Violetta Varga answered 13 év ago

 Ahhoz, hogy megértsük, mi a jojó-effektus, először tisztáznunk kell az alapanyagcsere fogalmát. Az alapanyagcsere az az energiamennyiség, amit testünk ahhoz használ fel, hogy napi életfunkcióinkat elláthassuk. Ez persze mindenkinél más és más, és függ a kortól, nemtől, sovány súlytól, és a napi mozgás mennyiségétől is.A diéták általában az alapanyagcserét hivatottak megváltoztatni, ám mivel ez egy igen érzékeny mechanizmus, sokszor nem úgy sül el a dolog, ahogy vártuk. Villámfogyókúrák esetében például igen gyakran fordul elő jojó-effektus, ami annyit jelent, hogy a fogyókúra után a testsúly alacsony energiafelvétel mellett is hamar visszaépül. Ennek oka, hogy a szervezet a fogyókúra miatt drasztikusan csökkentette az alapanyagcsere működését. A helytelen fogyókúra következtében a diéta és az elhízás szakaszai egymást követve többször is ismétlődhetnek, és ez a folyamat végül összességében elhízáshoz vezethet.

Violetta Varga answered 13 év ago

 Hogyan kerülhetjük el a jojó-effektust?Együnk naponta többször! Ideális esetben 5 alkalommal, kisebb adagokat.Mindig igyunk meg legalább 2-3 liter vizet. A bőséges vízfogyasztás nem csak testünk normális működéséhez fontos, hanem a fertőzésektől is megóv (mivel folyamatosan „átmossa a szervezetünket), és nem utolsó sorban telítettség érzetet is ad.A túl sok tiltásnak megszegés a vége! Ne vonjunk meg magunktól túl sok dolgot! Inkább törekedjünk a tartós változtatásokra, melyekkel az életmódunkat formáljuk. Például csokoládé helyett együnk édesebb aszalt gyümölcsöket, és zsír vagy olaj helyett mindig inkább olivaolajat használjunk.Az étrendünk folyamatos szigorú ellenőrzése helyett inkább sportoljunk többet! Így ha néhanapján picit többet is eszünk a kelleténél, legalább nem kell lelkiismeretfurdalást éreznünk miatta.Összefoglalva tehát: mindig annyi tápanyagot, vagyis kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, ami fedezi a napi alapanyagcserénkhez szükséges energiát.

Sára Biró answered 13 év ago

 Violetta te hogyan kerülted el a jojó effektust?

Mária Balázs answered 13 év ago

 Köszönöm a válaszokat,erre érdemes odafigyelni mindenkinek. Én is megjártam  néhányszor,hogy visszahíztam,meg plusz 1-2 kg még rajtam maradt