A diétás kezeléshez tudnom kellene mi okozza a vérszegénységet.Vashiány,folsav vagy B12 vitamin hiány?A vörösvérsejtek termeléséhez vasra,folsavra,vitaminokra és B12 vitaminra van szükség,ezek elégtelen bevitele esetén vérszegénység alakulhat ki.
Szerencsére nem vagyok vérszegény legalábbis tudtommal.Általánosságba kérdeztem. Köszönöm a választ.
Nem szeretnék senkit ilyesztgetni, de a lisztérzékenység egyik legelső tünete és különös ismertető jele a vérszegénység. ( Nagyon alacsony vas szint ) Célszerű ezt minden esetben az elsők között vizsgálni illetve a betegséget kízárni.
Én is nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen ételek fogyasztása javasolt, mert a lányomnak volt vas hiányos vérszegénysége.
NOS ERRÖL AZÉRT TUDOK ÍRNI UGYANIS JELENLEG IS VÉRSZEGÉNY VAGYOK ÉS HETENTE INEKCIORA JÁROK. A folát legnagyobb mennyiségben a májban, élesztőben, zöldségekben ésfőzelékfélékben (spenót, sóska, kelkáposzta, kelbimbó, fejes saláta,sütőtök, cékla, paradicsom), szárazhüvelyesekben, búzacsírában,szójababban, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukban, olajosmagvakban, diófélékben, banánban, narancsban, sárgadinnyében található.A folát érzékeny a hőre, sütés, főzés, hosszas melegen tartás miatt30-90 százaléka elpusztulhat. Az állati eredetű táplálékokbanfellelhető B12-vitamin hiánya ritka, ám ha sokáig fennáll aszervezetben, súlyos folyamatokat indíthat el főként azemésztőrendszerben, de az idegrendszerben is.MALTOFERT SZEDEK ÉS FOLSAVAT.