A kapor többet tud annál, minthogy csak a savanyúságok fűszere legyen. Természetes tartósítószer is, hiszen a savanyítás eredeti célja az ételek tartósítása volt. A kaprot, mint természetes gyógyítót már az egyiptomi civilizáció kezdete óta használták. Tartósító hatásán kívül megküzd a fertőzésekkel és emésztést elősegítő gyomornyugtató ,de viszont , "a szelek pompás űzője"is:-))
Ókori népek általánosan használták gyógyszerként fejfájás és gyomorpanaszok ellen. Teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású.
Magjából teát főzve gyors és kellemes ellenszere.
A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, kapros-túrós palacsinta. Használják levesek, főzelékek, saláták, egyes Halak,, körözöttek, mártások ízesítésére, a kovászos Uborka, Paprika, a savanyú és a tök eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható.Gyakran használják fűszeres ecetekben. A friss zöld kapor az . ordás-palacsinta ízesítője; a tökfőzelékhez szinte elengedhetetlen. Őrölt magjával a véres hurkát ízesítik. Több étel frissen vágott kaporral meghintve (pl. székelygulyás) különösen ízes lesz.A kapormártás, illetve -leves nálunk kedvelt csemege. A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is kiváló.Fűszerezésre, ízesítésre felhasználja a konzerv-, a cukor-, a likőripar, de megtalálható az illatszeripar készítményeiben is. Az élelmiszeriparban főleg tisztított illóolaját használják.A száraz növény csokrokban, padlóvázában díszként használható.