Mire használjuk a kaport? Van e jótékony hatása?

KérdésekMire használjuk a kaport? Van e jótékony hatása?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 12 év
2 Válasz
Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 A kapor többet tud annál, minthogy csak a savanyúságok fűszere legyen. Természetes tartósítószer is, hiszen a savanyítás eredeti célja az ételek tartósítása volt. A kaprot, mint természetes gyógyítót már az egyiptomi civilizáció kezdete óta használták. Tartósító hatásán kívül megküzd a fertőzésekkel és emésztést elősegítő gyomornyugtató ,de viszont , "a szelek pompás űzője"is:-))

Krisztina Kiss answered 12 év ago

Ókori népek általánosan használták gyógyszerként fejfájás és gyomorpanaszok ellen. Teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású.
Magjából teát főzve gyors és kellemes ellenszere.
A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, kapros-túrós palacsinta. Használják levesek, főzelékek, saláták, egyes Halak,, körözöttek, mártások  ízesítésére, a kovászos Uborka, Paprika, a savanyú és a tök eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható.Gyakran használják fűszeres ecetekben. A friss zöld kapor az . ordás-palacsinta ízesítője; a tökfőzelékhez szinte elengedhetetlen. Őrölt magjával a véres hurkát ízesítik. Több étel frissen vágott kaporral meghintve (pl. székelygulyás) különösen ízes lesz.A kapormártás, illetve -leves nálunk kedvelt csemege. A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is kiváló.Fűszerezésre, ízesítésre felhasználja a konzerv-, a cukor-, a likőripar, de megtalálható az illatszeripar készítményeiben is. Az élelmiszeriparban főleg tisztított illóolaját használják.A száraz növény csokrokban, padlóvázában díszként használható.