Milyen tünetei vannak a pánik-betegségnek ?

KérdésekMilyen tünetei vannak a pánik-betegségnek ?
Katalin Nagy kérdezte ennyi ideje: 14 év

Cukorbetegként sokat aggódok,hogy lehet depressziós és pánik beteg is leszek!
Milyen tünetei vannak a pánik betegségnek?

4 Válasz
Best Answer
Violetta Varga answered 14 év ago

 A pánikbetegség a szorongással járó pszichés zavarok közé tartozik, rokon betegségei a fóbiák, az általános (generalizált) szorongás, a kényszerbetegségek és a nagy megrázkódtatások után fellépő ún. poszttraumatikus stressz szindróma.A pánikbetegség lényege az egyénre időről időre hirtelen rátörő intenzív félelem, a pánikroham. Ez az érzés olyan elemi erejű, hogy az érintett eleinte nem is tudja, mi történik vele. Sokan azt hiszik, valamilyen súlyos betegség tört ki rajtuk (pl. szívinfarktust kaptak), mások azzal a hellyel illetve azokkal a körülményekkel hozzák összefüggésbe a pánikrohamot, ahol az jelentkezett.A pánikroham valóban mutathat valamennyi kapcsolatot helyekkel és szituációkkal, de egyébként bárhol és bármikor kialakulhat: egyedüllét során, társaságban, otthon, nyilvános helyen, sőt akár álmából is felébresztheti a pánikbeteget. Nőnél gyakrabban jelentkezik pánikroham, mint férfinál.

Violetta Varga answered 14 év ago

 intenzív, elviselhetetlennek megélt, rossz közérzet;menekülési késztetés;kontrollvesztéstől, megőrüléstől, haláltól való félelem;légszomj (a beteg érezheti úgy, hogy mindjárt megfullad);a beteg úgy érzi, minden kicsúszik a kezéből;szapora szívverés;kipirulás;izzadás;reszketés, hidegrázás;szédülés;émelygés;hőhullámok;görcsös hasi és/vagy mellkasi fájdalom;fejfájás;gyengeség;gombócérzés a torokban, nyelési nehezítettség.

Zsuzsanna Német answered 14 év ago

 Áprilisba diagnosztizálták nálam  a pánikbetegséget,szinte az ágyból nem akartam kikelni ,csak rettegtem h rosszul leszek ,pillanatok alatt beindult a szivem hirtelen hidegség futott át a mellkasomon mint aki meg akar halni olyan pillanatnyi rosszullét lett urrá rajtam.Elkezdődött aztán a gyógyxer terápia ,ennek már ,(szeptember 26-án lesz 4 hónapja) lassú javulás látható  ha jönne is a pánik roham  megtanultam már  kezelni .a gyógyxerek és a nagy gyógyulási akaratom ,és a  biztos családi háttér bizom benne h kijutatt belőle ,de csak azt tudom mondani kitartás és türelem !(nekem ezt a betegséget nagy valószinüséggel a váltózókor hozta ki a Soproni főorvosnőm elmondása szerint) Nagyon örültem ennek a kérdésnek .hisz leirhattam röviden amit most élek át sajnos!

Violetta Varga answered 13 év ago

 Az érzelmi élet zavarai a vezető tünetek közé tartoznak, és intenzitásuk széles skálán mozog: az enyhe kedvetlenségtől a mély lehangoltságig. A betegek arca rendszerint állandóan tükrözi a gondterheltséget, jellemzőek a homlokráncok, a szemhéjak kettős redője és a lefelé hajló szájzugok. A kifejező mozgások szegényebbé válnak, a gesztikuláció megszűnik, a hang gyenge, elhaló. A beteg könnyen elsírja magát, de az előbb említett súlyos állapotban a sírás készsége is megszűnik.

Az érzelmi állapotot a kilátástalanság jellemzi, a beteg szomorúnak érzi magát. Saját magáról kialakított képe negatív, általában értéktelennek, alacsonyabb rendűnek, visszataszítónak tartja magát, az önértékelési zavarok rendszerint igen súlyosak. Jövőjét sötétnek és reménytelennek látja, és az érzelmi állapotot a betegségre jellemző szorongás mértéke is befolyásolja. Érdeklődése beszűkül, gondolkodása lelassul, tanácstalanná válik. A depresszió jellemzően korai tünete a figyelemzavar. A depressziós beteg gyakran panaszkodik az intellektuális képességek romlásáról, de egyes kutatások szerint ennek hátterében a csökkent motiváció figyelhető meg.

Az érdeklődés beszűkülése először a lendület, a kezdeményezőkészség elvesztésében nyilvánul meg. Enyhe esetben a beteg mindig fáradtnak, lassúnak érzi magát, de előfordul, hogy egész nap fekszik, és nem látja értelmét felkelni az ágyból. A depresszió motivációs tünetei közt tartják számon a közömbösség ellentétjét, amikor a beteg a szorongás következtében erős motoros nyugtalanságot él át: kezét tördeli, jajgat, testét ingatja, ezt agitált depressziónak hívják. A depressziós az élet terhétől való szabadulás végső eszközének az öngyilkosságot tartja.

A depresszió egyik leggyakoribb tünete az alvászavar, amelynek mindhárom változata előfordul: az elalvás zavara, a gyakori felébredés és korai ébredés. A beteg akkor is fáradtnak érzi magát, ha a szokottnál többet alszik. Ugyancsak gyakori kísérő tünet az étvágyzavar, az emésztési zavarok, a székrekedés, a szédülés és a társult testi fájdalmak. A szexuális késztetés minden esetben csökken.

Meg kell említeni az atípusos depresszió tüneteit is: ebben az esetben az étvágytalanság helyett fokozott étvágy, ennek következtében hízás lép fel, illetve az alvászavart a fokozott alvásigény jellemzi. Gyakori, hogy a depressziós tüneteket szorongás és pánikrohamok fedik el, de az atípusos depresszióra a hangulati ingadozás is jellemző: a betegek képesek örülni bizonyos pozitív életeseményeknek. Előfordul a depressziónak olyan súlyos változata, amelyben a beteg már nem képes átélni a lehangoltságot (depressio sine depressione), ebben az esetben az érzelmi élet nagyon súlyos gátlása van jelen.