milyen nehézséget okoz, a humán inzulinról a nalóg inzulinra átállás?

Kérdésekmilyen nehézséget okoz, a humán inzulinról a nalóg inzulinra átállás?
anikó9 kérdezte ennyi ideje: 10 év

 Tegnap átállítottak novorapid inzulinra Humulin helyett. Humulinból 10 E adtam alkalmanként, most 3 E kell.Mondták, hogy rögtön lehet enni, de én előbb megmértem evés előtt /beadás után/ és kb. 10-15 perc  után kezdett hatni. Alig ettem 30 ch-ot, és 1-2- óra elteltével is még 9.5 volt a vc. Kb. 5 óra mulva tért vissza 6.3-ra. Én szerintem kevés ez a 3 E. Nem tudom miért van, mert még a másik inzulinhoz vagyok szokva, vagy még rövid ez az 1 nap tapasztalat. Aki humánról állt át szívesen venném a tapasztalatát.
Azt is módták, hogy ha mégis kellene egy kis uzsonna, adhatók be inzulint és ehetek. Nem tudom felí nak e annyit, hogy elég legyen az inzulin ehhez.

1 Válasz
jaskó answered 10 év ago

https://egeszseg.keva.hu/kereses/anal%C3%B3g+imzulinter%C3%A1pia/oldal/5
Kedves Anikó! Kattints erre a limkre és olvasd át a benne foglaltakat. Ha newm lelenik meg, akkor írd be a keresőbe az analóg inzulikezelés címszót és rengeteg választ fogsz kapni a kérdésedre. Előljáróban csak annyit: szerencsés vagy, hogy erre az inzulintipusra állítottak át. nagy fokú szabadságot kaptál. teljesen a saját megszokott életritmusodhoz igazíthatod az önkezelésed. Egy nap még nem elegendő a tapasztalatok megszerzésére. Részben kell egy kis idő, mire a szervezeted átáll, részben pedig meg kell tanulnod az önkezelést. Ebből az inzulinból nem szükséges állandóan ugyanannyit beadni. Mérni kell értékelni kell az eredményt. Kísérletezni kell. A beadott mennyiséget egy jól felkészült beteg önállóan is meghatározhatja. Sőt jól teszi, ha így teszi. Az inzulinszükségleted sok körülmény befolyásolja. A teljesség igénye nélkül néhány. Mennyi a vércukorértéked, milyen általános állapotban vagy, mit és mennyit szeretnél enni, hidegfront, vagy melegfront várható, nincs e épen valamilyen betegséged., nem akarsz e szándékosan "bűnözni" egy kicsit, milyen fizikai terhelésnek vagykitéve, vagy milyen terhelés várható az étkezésed után. Nem ijesztgetni akarlak, de mindezek tényleg befolyásolják a napi és alkalomszerű beadás mennyiségét.A kórházi beállítás egy sablon, egy mankó, amit az otthoni körülményekhez kell igazítani. Tanulj, ismerkedj, mérj és vezess diabetesz naplót, ahol a tapasztalataidat rögzítheted. Ismerkedj a CH táblázatokkal és a glikémiás indexel. Egy kis mankó a saját analóg inzulinos tapasztalatomból, már ami a beadás rendjét,idejét befolyásolja: Én, amennyiben 4 alatti érrtéket mérek, akkor étkezés iután kb 20 perccel adom az önmagamra szabott mennyiségű inzulint (Novo Rapid), 4 és 10 között közvetlen evés előtt, 10 fölött, pedig az értékek függvényében várok 10-20percet az étkezéssel. természetesen minden beadást mérlegelés és döntéshozatal előz meg. Biztatásképenn csak annyit, hogy esetemben az analóg inzulin hatására megállt a szövődményeim rosszabbodása, néhány visszafejlődött. Teljesen a normál átlagember szintjén tudom tartani az életmódomat. persze hibázhatok és hibázok is, de ezeket tudom javítani. Kb 14 éve használom az analógot. nekem bevált. még egy fontos dolog. A novo Rapidot állandóan változtatom, de a párhuzamosan adott hosszú hatású Lantusz mennyiségét csak ritkán és azt is többnyire az orvosommal egyeztetve módosítom.