Mílyen kenyeret péksüteményt fogyasztotok a reggelihez vagy főzelékhez hogy ne nagyon emelkedjen a vércukrotok? Én már az égvilágon mindent kipróbáltam amit nálunk kapni lehet mégis reggeli után az egekbe van a vércukrom pedig a mennyiségre is figyelek.
A cukorbetegek étrendjében és szénhidrátbevitelében a legfontosabb szempont, hogy az elfogyasztott táplálék lassan szívódjon fel, ezáltal lassan emelje meg a vércukorszintet.Erre a feladatra pedig a sem a fehér kenyér, sem a zsemle nem alkalmas. Kenyérből leginkább a teljes kiőrlésű, a tönkölybúza és a rozskenyér ajánlott.A cukorbetegek kenyérfogyasztása függ attól, hogy hány gramm szénhidrátot ehetnek egy nap.
Én reggel korpás zsemlét,vagy egy szelet rozskenyeret. Reggel 30 gramm szénhidrátot ehetnék,de 25-nél többet nem eszem meg. Meg kell nézni,hogy jó tömött állagú kenyér legyen,az szerintem kevésbé emeli meg a cukrot. Meg lehet esetleg próbálni,hogy igyál pl.egy egész citrom levével készült teát,vagy 1-2 paradicsomot,vagy paprikát reggel.Ezek lassítják a felszívódást.
Javasolnám,hogy a reggeli 6 és 7 óra között legyen! Érdemes lefekvéskor és éjjel 2-3 óra között is vércukrot mérni,mert előfordulhat,hogy éjjel leesik a vércukor és ez okozza a magas értéket!
Ha diéta mellett nem javul a vércukor-érték,akkor profil vércukrot kell készíteni és azzal felkeresni a kezelő orvost!
Azt olvastam, hogy a „házilagos” profilkészítés könnyen megtévesztheti a beteget, orvost. Amikor erre adja az ember a fejét, ösztönösen jobban odafigyel magára. A szokottnál jobban betartja a diétát, talán többet is mozog, de tudat alatt akár öncsalásba is belefut. Mondjuk úgy, hogy kihagy étkezést, vagy a megszokottól eltérően olyan ételt eszik, ami biztosan nem emeli vagy éppen csökkenti is a vércukorszintet. Jobb inkább időben jobban széthúzott, spontánabb méréssorozat.
————————
A profilkészítés menete a következő (azoknak írom, akik esetleg még nem hallottak erről):
Egymást követő 3 napon a következő méréseket kell elvégezni:
Reggeli előtt (éhomi), reggeli után másfél órával, ebéd előtt, ebéd után másfél órával, vacsora előtt, vacsora után másfél órával és lefekvéskor. Ez 21 mérés.
A kapott értékek megmutatják, hogy ezen időszak alatt hogyan alakul az érték, milyen tendenciát mutat.