Milyen hatása van a szervezetre a sok E adalék anyagnak?

KérdésekMilyen hatása van a szervezetre a sok E adalék anyagnak?
Margit Szatmári kérdezte ennyi ideje: 14 év

Milyen hatása van a szervezetre a sok E adalék anyagnak?

5 Válasz
klari50 answered 14 év ago

 Káros,manapság minden tele van tartósítószerrel. Lehetőleg minél kevesebbet együnk belőle!

Sára Biró answered 14 év ago

 Valóban az a legjobb,ha kevesebb adalékanyagot fogyasztunk!

Sára Biró answered 11 év ago

A gyors ételekben nagy mennyiségben található a nátrium glutamat
Néhány perc alatt elkészíthető  zacskóba zárt ételekben vagy a gyorsétteremek kínálatában is megtalálod őket. A kellemesebb aromák elérése érdekében számtalan élelmiszert a nátrium-glutamát nevű ízfokozóval dúsítanak.Leggyakrabban szójából állítják elő mesterséges erjesztéssel. Felvágottakban, chipsekben is gyakran előfordul. 
 
"Rendkívül széles körben alkalmazott ízfokozó. Legnagyobb mennyiségben hústartalmú vagy húsízű élelmiszerekben fordulhat elő, de más ízek kiemelésére, erősítésére is alkalmazzák. Előfordulhat leveskockákban, salátákban, felvágottakban, pácolt húsokban, chipsekben, fűszerkeverékekben. Ízfokozóként kizárólag a természetben is megtalálható L-glutamát enantiomer alkalmazható, ugyanis a másik változat nem ízfokozó tulajdonságú.[3] Számos élelmiszerben (például szójaszósz) természetes úton fordul elő.
A nátrium-glutamátot nagy mennyiségben, általában keményítőből, cukornádból, cukorrépából vagy melaszból, erjesztés útján állítják elő."
Wikipedia

Árvai István answered 11 év ago

Régen szerettem, ma már a víz ver ki Borbás Marcsitól, de ez legyen az én bajom. A Gasztroangyalból idéznék mégis (nem tőle!).
Virslikészítő üzemben: – Mi van ebben? – Hús, fűszerek, víz. – És szója? – Az nem kell a húskészítményekbe.
Pékmester: A kenyérhez két dolog kell: liszt, és kovász. Amibe mást is tesznek, az nem kenyér.
Sajtkészítő (vagy valami hasonló): A tejföl 30% zsírtartalom felett kezdődik, de a jó tejföl (ami friss tehéntejből készül) inkább 40%-os.
Ez a friss tej is érdekes. Miért is kell ezt ráírni, hülye marketingdumán kívül? Készítenek tejterméket megbüdösödött, romlott tejből is?
Egyszer egy húsfeldolgozóban leállt az egész csapat, megtagadták a munkát.
Az egyik dolgozó mondta: Sok szörnyűséget látunk itt nap mint nap, de ebből nem vagyunk hajlandóak semmit sem készíteni. Malom igazgatóját rúgták ki még Kádár idejében, aki hasonló okból tagadta meg az őrlést.

Jó, jó, tudom, az E-számokról van szó. A fentieket csak azért írtam, mert tudom, nem csak az adalékokkal van baj.

Azt tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi gazdasági struktúrában nem lehet etetni 7 milliárd embert. Ez csak úgy lehetséges, hogy egy még éppen elfogadható határon belül ilyen műételekkel helyettesítik a rendeset.

Az E számok körül sok félreértés van. Mindegyik adalék az un. egészségügyi határérték alatt van. Ha nem adódnak ezek össze, akkor nem lehet(ne) bajok forrása. Ezzel a kóddal teljesen természetes dolgokat is jelölnek, nem mindegyik káros. Kétségtelen, a legtöbbjük valami mesterséges izé, de nem mind.

Van néhány egészen megdöbbentő adalékanyag is. Amin legjobban elkerekedett a szemem az a Boci csokoládéital térfogatnövelője.
Itt álljunk is meg kicsit. Én ostoba mit gondolok. Mi kell ehhez? Kakaópor, tejpor. Elfogadom, ez így nem elég, mert ilyen-olyan baja lesz addig, amíg hozzám kerül. De miért kell a térfogatát növel? Csak nem azért, hogy súlyosabb legyen? A tömegét növelik, mert az adják el.
Na szóval akkor a térfogatnövelő: TALKUM. Azaz kőpor. A kő biztosan roppant egészséges, kisgyermekeknek különösen ajánlott.

Vissza a kenyérre: Hogyan lehet az, hogy az adalékokkal és tartósítószerrel telenyomott bolti kenyér a szekrényünkben pár nap alatt penészes lesz. Nem, nem! Nincs nálunk kosz, nem miattunk romlik meg. Ugyanott, ugyanolyan körülmények között saját sütésű kenyerem egy hét után is teljesen jó. Legfeljebb a vágási élnél szárad egy kicsit. De egy hét után, s nem romlik egyébként semmit. Mit csinál akkor a gyári kenyérben a tartósítószer? Csak nem késleltetve, de üzembiztosan indítja el a penészedést?

Amire nagyon sokan nem gondolnak: a külföldről érkező gyümölcsöket is kezelik rendesen. A citrusfélék héját nem szabad mosva sem felhasználni. Pedig mennyire meg tud bolondítani nem egy édességet egy kis reszelt citrom- vagy narancshéj. Mazsolával ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy ez esetben a vegyszerektől sehogy nem tudunk megszabadulni.

Árvai István answered 11 év ago

Hosszan csapongtam, s nem is maradtam szorosan az E-számoknál, bocs!

Biokémiai ismeretem eléggé hiányosak, így lehet, csacsiságot írok.
Kedvencem a természetazonos kifejezés. Pl. az etilvalinin is ez. Azt mondják, kémiailag ugyanaz, mint ami a vanília ízét adja. Ja.
Erről egy rádióinterjú jut eszembe, egy professzor mondja:
Ma már ott tartunk, hogy össze tudunk rakni egyetlen sejtből egy egész embert. Őssejtekből kiindulva – megfelelő laboratóriumi körülmények között, s rengeteg munkával – szívet, tüdőt, lépet, májat, izmokat stb. tudunk előállítani. Egy valami nem sikerül. Nem tudunk lelket gyártani. Nem lesz a kreálmányunk élő. Nem fog felülni az asztalon, nem emeli meg a kalapját, s nem megy haza, köszönve nekünk az életet.
Hát valahogy ilyen nekem ez a gyárban gyártott vanília is.