Milyen gyakran étkezzen egy elhízott cukorbeteg?

KérdésekMilyen gyakran étkezzen egy elhízott cukorbeteg?
17 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 A gyakori – naponta 5-6-szori – étkezéssel egyrészt mérsékelhetõ az étkezések utáni vércukor emelkedés mértéke, másrészt a táplálék több kisebb részre osztása csökkenti a testtömeg-gyarapodás veszélyét. 
Tehát az inzulin nélkül kezelt, alacsony energiatartalmú étrendre beállított 2-es típusú cukorbetegek a reggeli, ebéd és vacsora mellett tízórait és uzsonnát is fogyasszanak. 
Az 1800 kcal körüli, vagy afeletti energia bevitel esetén pedig még úgynevezett utóvacsorát is iktassanak be étrendjükbe. Ez napi hatszori étkezést jelent. A rendszeres étkezés mellé elengedhetetlen a rendszeres testmozgás!

Ati42 answered 13 év ago

 Köszönöm!
Az energiafogyasztás mennyiségének meghatározásához milyen i szempontokat kell figyelembe venni?

Sára Biró answered 13 év ago

Az energiafogyasztás meghatározásához fontos ismerni:
– testmagasságot
– jelenlegi testsúlyt
– életkort
–férfi,nő,gyerek
– fizikai aktivitást
 A táplálékkal bevitt energia mennyiségének az optimális tápláltsági állapot elérését kell szolgálnia.
Normális testsúlyú cukorbetegeknek naponta összességében annyi energiához kell juttatni a szervezetét, amennyit életkora, testmagassága, anyagcsere jellemzõi, fizikai tevékenysége, stb. függvényében az megkíván. 
Az étrend energiatartalmát azonban a gyógykezelés célja is meghatározhatja .
Vagyis a súlyfelesleggel rendelkező cukorbeteg étrendjének – miután a lefogyás a legfontosabb elérendő cél – kevesebb energiát kell tartalmaznia, mint amennyit szervezetének anyagcsere-állapota megkívánna.
Általánosságban a túlsúlyos cukorbeteg nők fogyókúrájának tartamára  1000 kcal-t tartalmazó, a fogyókúrára javasolt túlsúlyos  férfiak és normális testtömegû nõk részére  1400 kcal-t tartalmazó, a normális testtömegû férfiak, valamint a fizikailag tevékeny nõk számára pedig , azaz 1800 kcal-t tartalmazó étrend javasolható.

Ati42 answered 13 év ago

A szénhidrátból vagy a fehérjékből jobb nagyobb arányban fogyasztani?

Sára Biró answered 13 év ago

Fontos táplálkozási ajánlás, hogy az energiát adó tápanyagok- fehérje, zsír, szénhidrát- a megfelelõ arányban legyenek jelen a napi táplálékban, ami annyit jelent, hogy a táplálékkal bevitt energia 20%-a fehérjébõl, 30%-a zsírból, 50%-a szénhidrátból kell, hogy származzék. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az optimális diabéteszes étrend nem szénhidrátszegény, sokkal inkább szénhidrátdús kell hogy legyen. 

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

  Miért kell gyakrabban ennia z elhízott cukorbetegnek?

Sára Biró answered 13 év ago

A  naponta 5-6-szori – étkezéssel egyrészt mérsékelhetõ az étkezések utáni vércukor emelkedés mértéke, másrészt a táplálék több kisebb részre osztása csökkenti a testtömeg-gyarapodás veszélyét. 
Tehát az inzulin nélkül kezelt, alacsony energiatartalmú étrendre beállított 2-es típusú cukorbetegek a reggeli, ebéd és vacsora mellett tízórait és uzsonnát is fogyasszanak. Ilyenkor lehet fogyasztani egy almát 1-2 Korpovit keksszel,vagy egy kefirt, joghurtot,de mindenképpen kell valamit enni.

Mária Balázs answered 13 év ago

 Véleményem szerint nem csak egy cukorbetegnek kellene így étkezni. Általában az elhízott emberek reggel felkelnek és nem esznek,mert nem éhesek és utána aztán többet esznek.Nehéz megtanulni,hogy igenis reggel enni kell. Régebben én is rendszertelenül étkeztem

Ati42 answered 13 év ago

 Véleményem szerint a legnehezebb a rendszeresség betartása az hogy ne felejtsek el reggel enni,meg hát a mozgás szintén fogós kérdés.

Ati42 answered 13 év ago

Lehet-e változtatni az orvos által javasolt étkezés szénhidrátalmán? Mindig betartani képtelenség.