A főzelékek kezdik visszanyerni régi dicsőségüket, legalábbis ezt jelzik az Magyarország-szerte nyíló és egyre népszerűbb főzelékbárok is. Ti milyen gyakran fogyasztotok főzeléket? Hagyományosan készítitek rántással,habarással?
A főzelékező helyekről: Azt értem, hogy az egész világnak amerikai fertelmet kell zabálni, meg olasz ételekre hasonlókat, meg kínainak mondott szörnyűségeket stb., de miért nincs Magyarországon mondjuk Lacikonyha-hálózat? Az sem ősi magyar, de talán mégis több közünk van hozzá.
Szerintem az lehet az egyik ok, hogy mások is unják már ezeken az idegen kajautánzatokat. A másik: a főzelék olcsó és laktat.
Én magam tudom, hogy fontos lenne a főzelék is, de ha már zöldség, akkor inkább nyersen fogyasztom. Rántással állítólag nem egészséges. Habarással sem, de ha már muszáj sűríteni, akkor inkább habarás. Észérvet nem tudok felhozni, de nem vagyok képes magamba gyömöszölni zöld színű zöldségek közül szinte semmit. Főzelék formájában pedig semmi zöldet. Kivéve a zöldborsót, de azt is inkább levesként eszem, mint főzelékben. (Van még ilyen étel. Semmiféle húst nem tudok megenni a marha és sertés izmain kívül. Madarakat meg életükben sem szeretem, nem hogy még egyek is belőlük.)
ÉN NAGYON SZERETEM A FÖZELÉKET LEGYEN AZ BÁRMILYEN. KELL A SZEREVEZETNEK FÖLEG MOST , HOGY MÁR VAN FISS SOSKA SPENOT ÉS MAJD JÖN A TÖBBI. ÉN CSAK AJÁLANI TUDOM MINDENKINEK. ÉN HETI 2 ALKALOMAL BIZTOS ESZEM FÖZELÉKET.
A főzelék az nagyon egészséges,nálunk hetente többször is van!!Spenót sóska tök stb, amit lehet enni!!
Nalám minden nap van zöldség van mikor leves ,de fözelék,párolt formában is.Már egészen megszoktam még fasirtokat is készitek zöldségekből.Átszervezés óta több a növény eredetü kaja mint a hus.Kettönknek nem kell sok és olcsobb is igy.Könnyebb az emésztés is!
A héten volt egy érdekes eset (de gyakori az ilyen),kérdeztem a nénitől, hogyan sűríti a főzeléket,mennyi lisztet tesz bele,stb… azt mondja a néni,"én kevés lisztet teszek bele,mert a fiúk nem szeretik lisztesen", amikor rákérdeztem,hogy nála mennyi a kevés, kiderült hogy négy kanál liszt :-(.
Ti mennyi lisztet tesztek pl. 4 adag elkészítéséhez?
Amilyen gyakran csak lehet és amiből csak lehet készíteni. nem tudom miért, de rettenetesen szeretem a főzelékeket. A mellé elkészített kiegészítők pl. sült, főtt stb húsok pedig valami oknál fogva nem érdekelnek. Igazából nem is kívánom a húst. Szerencsére van házi kertem, amiben magam megtermelem a főzelékféléket. Sokat felhasználunk frissen és amit csak lehet és amennyit csak lehet rakjuk a fagyóba.
4 kanál liszt??? 🙁
Akkor az csak rántással van tele… el veszik benne a zöldség! 🙁
Nálunk megy a spenót, a zöldborsó, a z.bab, a lencse, a sárga borsó, és a többi zöldségköret. A sóskát nem eszik meg, nekem meg savat csinál! 🙁 A kelkáposztával megint így vannak… az meg felpuffaszt! 🙁