Milyen gyakran cserélitek a tűt inzulint beadó tollon ?

KérdésekMilyen gyakran cserélitek a tűt inzulint beadó tollon ?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Fájdalmas az inzulin beadása ? Milyen gyakran cserélitek a tűt?
A gyógyszertárból hívtak telefonon, hogy egy néni panaszkodik mennyire fáj az inzulin beadása, nehezen tudja beszúrni a bőrbe, biztos rossz a beadó tolla. Kiderült hogy ampulla csere alkalmával, illetve még max. 1x cserél tűt.
Tapasztalat?

16 Válasz
rgyorgy answered 11 év ago

Van, hogy két-három szúrás után, de az is előfordul, hogy csak patroncserénél. Humulin N -nél hamar eldugul a tű, gyakrabban kell cserélni.

Sára Biró answered 11 év ago

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/481/

jaskó answered 11 év ago

Ampulla csere alkalmával mindenképpen, valamint abban a pillanatban, ha eldugul, illetve fájdalmas a beadás. Van olyan, hogy kibír egy egész ampullát. De ez elsősorban a Lantusznál fordul elő, mert abból ritkábban és nagyobb dózist adok. A  Novo Rapidnál többször (szükség szerint) cserélek.

Sára Biró answered 11 év ago

Megkértem a nénit, hogy előttem adja be az inzulint úgy ahogy szokta .  Képzeljétek természetesen semmi gond nem volt a beadó tollal, a tűt is lecseréltük,de a néni nem merőlegesen szúrt és olyan lassan szúrta be a tűt legalább 3-4 mozdulattal tolta tovább én ilyent még nem is láttam. Hát hogyne fájt volna lassanként 1-1 mm- ert tolt a tűn.:-((

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Korábban én is csak akkor cseréltem mikor valami panasz volt, előfordult az is, higy csak amp. cserekor. Most az új orvosom tanácsára Lantus 2 naponta, Novorapid naponta.

Sára Biró answered 11 év ago

 Melinda tedd úgy ahogy az orvosod tanácsolja, azt igyekezni kell mindig betartani. A cég a Lantusnál 3 naponta, más inzulinoknál 8-10 naponta,illetve patroncserekor javasolja a cserét.
Régebben nem éreztél fájdalmat?

Marika answered 11 év ago

Nekem naponta cserére írják ki a tűt de csak száz   db-ot kapok a patikában és mindig elég .  Vékony tűvel adom és csak addig használom amíg könnyen betudom szúrni. Előfordul néha , hogy elgörbül amikor rakom vissza a védőt , akkor mindig cserélek . Egy patronhoz általában két tűt használok el .

katalin answered 11 év ago

 Én is akkor cserélek ha fáj nekem 15 tűm van.

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Szia Sára! Szerencsére fájdalmat ritkán érzek, mikor nem cseréletem a tűt ilyen gyakran akkor sem volt panaszom. A Lantusnál nekem is 3 napot mondtak, de mivel már napi 2x adom ezért gondoltam, hogy sűrűbben cserélem 8mert gondolom nem a nap számit, hanem a szúrások száma)

Sára Biró answered 11 év ago

 Az elmúlt hónap alatt két beteg is érkezett azzal, hogy elromlott az adagoló toll, kiderült,hogy mindkét betegnél csak a tű volt eldugulva. Egy tűcserét követően teljesen jól működött a toll.
Melinda 3 napot mond a cég a tűcserét illetően a Lantuson, mert az inzulin hamarabb kikristályosodik természetesen a szúrás számít ( nagyon kevés beteg cserél tűt 3 szúrás után).