Milyen étrend javasolt magas vérnyomás betegségben?

KérdésekMilyen étrend javasolt magas vérnyomás betegségben?
klari50 kérdezte ennyi ideje: 14 év

10 éve magas a vérnyomásom ,már 4 féle gyógyszert szedek! Nagyon aggódom!
Tudom,hogy nem szabad sózni az ételt,nem szabad zsiros ételeket fogyasztani! Esetleg tudna valaki tanácsot adni ,hogy milyen étrend javasolt magas vérnyomás betegségben?
Köszönöm a segítséget!

4 Válasz
Best Answer
Violetta Varga answered 14 év ago

 A napi étrendet úgy kell összeállítani, hogy ezzel megszüntessük a magas vérnyomás kialakulásában szerepet játszó, táplálkozással befolyásolható rizikófaktorokat. Elhízás esetén egészséges, nem túl radikális (heti 0,5-1 kg) fogyókúrára és a konyhasó fogyasztásának csökkentésére kell fokozott figyelmet fordítani. A só helyettesíthető a kereskedelmi forgalomban kapható nátriummentes "sópótló" fűszerkeverékkel. A magas vérnyomás normalizálásában az ásványi anyagok közül szerepet játszik a kálium, a magnézium és a kálcium is. A diéta és a gyógyszeres kezelés együtt csökkenti a vérnyomást.

Az enyhén magas (130-139/85-89 Hgmm) sóérzékeny vérnyomás az esetek többségében a sófogyasztás csökkentésével, túlsúly esetén pedig a sószegény étrendhez társuló fogyókúrával és megfelelő életmóddal is normalizálható, így itt nem kell gyógyszeres kezelést alkalmazni. Az étrend fontos kiegészítője a stresszhelyzetek kerülése és a problémamegoldó képesség fejlesztése.

Violetta Varga answered 14 év ago

 Az étrendből ki kell hagyni az egyszerű cukrok fogyasztását. Összetett szénhidrátokkal, elsősorban keményítőtartalmú élelmiszerekkel fedezhető az energiaszükséglet. A zöldség és főzelékfélék, gyümölcsök, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru és tészták fogyasztása kerüljön előtérbe.

Violetta Varga answered 14 év ago

 Az élelmi rostok fogyasztását növelni kell (35-45 g/nap). A kívánt mennyiség teljes kiőrlésű lisztből készült és gabonával dúsított termékekkel (pl. kenyerek, száraztészták, korpás, úgynevezett "magos" zsemlék, kifli), zöldség és főzelékfélékkel, gyümölcsökkel fedezhető.

Ati42 answered 14 év ago

 Én is 2 féle gyógyszert szedek vérnyomásra! Diétát nem nagyon tartok!