Mikor szedjünk probiotikumot?

KérdésekMikor szedjünk probiotikumot?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 13 év

Szedjünk megelőző célból probiotikuMOT?Antibiotikumok használata során a gyógyszer hatóanyagai nem válogatnak a" jó baktériumok" és a "rossz kórokozók" között, és sajnos, ennek eredményeként nemcsak a kórokozó baktériumok pusztulnak el, hanem a bélflóra élő alkotói is károsodnak. Aantibiotikum—a-leggyakoribb-tevhitekkal okozott károk azonban megelőzhetők vagy orvosolhatók. A legbiztosabb megoldást az jelenti, ha antibiotikum szedésének időtartama alatt és az azt követő körülbelül egy héten keresztül probiotikum használata mellett döntünk. A probiotikumok szedése mellett a jótékony baktériumokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, helyes táplálkozással mi is tehetünk érte, hogy minél gyorsabban helyreálljon az emésztőrendszerünk egészsége. Fogyaszthatunk borsót, babot, articsókát, hagymát, banánt, élőflórás joghurtot, kefirt! De mindenekelőtt kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát, ugyanis vannak olyan antibiotikumok, melyek felszívódását gátolják a kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztása, és ezzel hátráltatjuk gyógyulásunkat.  

ikor szedhetjük még?

  • Gyulladásos bélbetegségek kiegészítő terápiájaként hosszabb távú szedése is hasznosnak bizonyult!
  • Felső légúti allergiás megbetegedésekben.
  • Atópiás dermatitiszben szenvedő betegeken végzett tanulmányban a probiotikumok szedését követő hat héttel a bőrtünetek javulását észlelték.
  • Utazások előtt, a megváltozott környezeti körülmények, a megszokottól eltérő fűszerhasználat, az utazás okozta stresszhelyzet is károsíthatja a bélflóránkat.
  • A probiotikumok jótékony hatásukat nemcsak az emésztőrendszerünkben fejtik ki. Alkalmasak a hüvely normál flórájának helyreállítására és fenntartására is.

Ha terápiás célból szedjük: Fertőzéses (infektív) megbetegedések esetén kiszorítják a kórokozó baktériumokat, megakadályozzák a gombák kóros elszaporodását és a gátolják a vírusok károsító hatását is. A bélflóra egyensúlya hányással-hasmenéssel járó megbetegedések, stressz – környezeti ártalmak okozta gasztrointesztinális panaszok után előbb-utóbb segítség nélkül is helyreáll, ha változatosan étkezünk. Mégsem érdemes megvárni, amíg az egyensúly külső segítség nélkül alakul ki; jobban tesszük, ha felgyorsítjuk ezt a folyamatot. Ugyanis a bélfóra "megbetegedése" idején a működése zavart szenved és az általa végzett feladatok, valamint az immunrendszer védő funkciója sem teljes.

12 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 Gondolom Krisztike most érintett is voltál e témában. 

Krisztina Kiss answered 13 év ago

IGY VAN MÉG MINDIG IS PEDIG NAGYON INTEZIVEN FOGYASZTOK PROBIOTIKUMOS TERMÉKEKET DE MÉG EREDMÉNYT NEM LÁTOM.

Sára Biró answered 13 év ago

 Hát eléggé megviselt Téged ez a vírus. A vérképed azért jó?

Krisztina Kiss answered 13 év ago

NEM VOLTAM VÉRVÉTELEN  MOST HÉTFÖN MEGYEK HOZZÁTOK IS  VISZEM OVÁRI EREDMÉNYT ÉS AKKOR ADTOK GONDOLOM BEUTALOT VÉRVÉTELRE. TUDOD MIRE GONDOLTAM  LEHET, HOGY A HASI MASI ÉS A KIÜTÉS EGY UGYANAZ MIAT VAN? MERT NAPI 4-5 ALKALOM MEG VAN . SAJNOS TOTÁL VIZ SZERÜ. NEM VALAMNI ÉTEL ALLERGIA  MÁR NEM TUDOM MIT GONDOLJAK.

Sára Biró answered 13 év ago

 Krisztike. Végül is Móváron azt mondták hogy vírus,de lisztérzékenységet akkor megállapítottak vagy nem?!

Krisztina Kiss answered 13 év ago

HÁLA ILYET NEM MONDTAK  MERT NEM IS NÉZTEK   .DE  HÁT MÁR MÁSFÉL HONAPJA TART A HASI  ÉS GYOGYSZEREK MÁR KÉT NAP MULVA ELFOGYNAK ÉS SEMI JAVULÁS. ELÉG MAKACS EGY VIRUS AMI SEMMIRE NEM REAGÁL. AKKOR.

Sára Biró answered 13 év ago

 De megvan melyik vírus volt pozitív? Azt néztek laboratóriumban ,vagy csak mondták?

Krisztina Kiss answered 13 év ago

MONDTÁK CSAK NEM NÉZTEK ILYET.  TELJES VÉRKÉPET NÉZTEK KÉTSZER  MÁS NEM. MEG SZÉKLET AMI NEG LETT.

Sára Biró answered 13 év ago

 Akkor Cöliákia  irányában sem vizsgáltak ? Mikor mész vissza a gasztroenterológushoz?

Krisztina Kiss answered 13 év ago

FÉL ÉV MULVA MERT. HOGY AMIT FELIRTAK ATTOL REDBE JÖVÖK. CIFRÁN VOLT ÉS ENTEROL DE MINT IRTAM KÉT NAP MULVA ELFOGY AZ ENTEROL, CIFRÁN MÁR 10 NAPJA ELFOGYOT.