Mikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?

KérdésekMikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?
Szabó Judit kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok! Most találtam erre az oldalra, szeretnék én is csatlakozni az itteni kis társasághoz.
Többen írtátok hogy a lantus és novorapid arány 50-50%. Nekem eddig teljesen más volt, viszont szeretnék erre az arányra átállni, ha ez nekem is jó lenne. Eddig 12-11-12 novorapidot, este 12 lantust adtam, és csak nemrég említette az orvos (új), hogy jobb lenne az arányon változtatni, de csak ennyi, semmi hogy hogyan. Lassan csökkentem a novorapidokat, és növelem a lantust, csak most hol magas, hol alacsony a cukrom, leginkább reggel nagyon alacsony. Mikor, mennyi szénhidrátot esztek az 50-50%-os aránynál? Segítenétek, hogy minél kevesebb gonddal tudjak átállni?

66 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Üdv. az oldalon Judit!
Véleményem szerint az orvosod nem úgy gondolta, hogy Neked kell az arányt megváltoztatni., kell mérni és a későbbiek során közösen  megbeszélitek ( a Lantus adagot a diabetológus fogja meghatározni).Most milyen arányban adod az inzulint,mit változtattál?  A korábbi beállításnál jó volt a HbA1c-d? Nem volt hypód?? Mikor kell kontrollra menned? Kb. mennyi CH-t ettél naponta?
Írjál le egy vércukor profilt,de lehetőleg ne mozgasd az inzulin adagokat. Próbálj leírni egy napot,hogy mikor,mit,mennyit eszel? Ok?

Szabó Judit answered 11 év ago

Szia Melinda! Én is így vagyok az esti és reggeli értékkel. Ha az esti érték 6-7 körül van, akkor hajnalra nagyon leesik, ezért én is beiktatok egy kis utóvacsorát. Nem tudom mi változhatott, régebben ha ilyen értékkel feküdtem le, reggel is közel hasonlóval ébredtem. A Lantus hatása változott volna?
Melinda, eddig is 0,5%-os tejet ittál, amikor még jól helyre állította a cukrodat? 2,8-ast nem próbáltad?

Sára Biró answered 11 év ago

 Melinda a " tejes dologgal nincs tapasztalatom",de tényleg jó lenne , ha tesztelnétek, vajon az 1,5-ös kevésbé hat, mint a 2,8-as?!
Melinda tudom minden este futsz  kb 30-40 percet , ezt megbeszélted a kezelőorvossal? Nem lehet, hogy kevesebb gyors hatású inzulint kellene adni  este ??

Sára Biró answered 11 év ago

 Judit azért este inkább 8 legyen a vércukor lefekvéskor.
Hogy érted a Lantus hatás változást ?:-)

Szabó Judit answered 11 év ago

Kedves Sára! Csak úgy megfordult a fejemben, hogy az inzulin "hatása" változhatott….mert nem is olyan régen még 6-os cukorral simán lefeküdhettem, nem volt hipóm se késő este, se éjjel, se kora reggel. Ez hosszú évekig így volt. Vagy, lehet hogy én változtam, ill. az inzulin érzékenységem? Kíváncsi lennék nagyon, hogy akkor most mi a helyzet a 1,5 és a 2,8 tej között. Én a 8-as értéket alapértéknek eddig magasnak tartottam, az 5-6-7 volt a megfelelő. Nagyon alacsonyra tettem a mércét?

Nanita answered 11 év ago

Sziasztok.
Nem vagytok egyedül ezzel a Lantus témával, kérdéssel.
Én már régebben is írtam, hogyha este 10 körüli értékkel fekszem le, akkor hajnalban nincs hypom, reggel 6 körüli az érték.
Ha viszont este 9-kor amikor beadom az esti Lantus adagom 6-8 körüli és ha nem eszek rá, akkor rosszul leszek. Sokszor még a pótvacsival sem sikerül kivédeni.

Sára Biró answered 11 év ago

Kedves Judit lefekvéskor jó  egy 8-as vércukor , nem általánosságban :-). Igen a tej dologra én is kíváncsi lennék. Valaki tegye fel külön kérdésként,ha gondolja.
Igen Anita emlékszem, hogy Neked a 10 körüli vércukor jó a lefekvéskor.

« Előző 1 5 6 7