Mikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?

KérdésekMikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?
Szabó Judit kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok! Most találtam erre az oldalra, szeretnék én is csatlakozni az itteni kis társasághoz.
Többen írtátok hogy a lantus és novorapid arány 50-50%. Nekem eddig teljesen más volt, viszont szeretnék erre az arányra átállni, ha ez nekem is jó lenne. Eddig 12-11-12 novorapidot, este 12 lantust adtam, és csak nemrég említette az orvos (új), hogy jobb lenne az arányon változtatni, de csak ennyi, semmi hogy hogyan. Lassan csökkentem a novorapidokat, és növelem a lantust, csak most hol magas, hol alacsony a cukrom, leginkább reggel nagyon alacsony. Mikor, mennyi szénhidrátot esztek az 50-50%-os aránynál? Segítenétek, hogy minél kevesebb gonddal tudjak átállni?

66 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Üdv. az oldalon Judit!
Véleményem szerint az orvosod nem úgy gondolta, hogy Neked kell az arányt megváltoztatni., kell mérni és a későbbiek során közösen  megbeszélitek ( a Lantus adagot a diabetológus fogja meghatározni).Most milyen arányban adod az inzulint,mit változtattál?  A korábbi beállításnál jó volt a HbA1c-d? Nem volt hypód?? Mikor kell kontrollra menned? Kb. mennyi CH-t ettél naponta?
Írjál le egy vércukor profilt,de lehetőleg ne mozgasd az inzulin adagokat. Próbálj leírni egy napot,hogy mikor,mit,mennyit eszel? Ok?

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Szia Sára! Jó volt, nem mozdult 6-ról, de vacsi uán nagyon lezúgott, lett is reggel eredménye, ma du. szintén ráhypoztam, hadd ne mondjam, hogy érzem most magam. Nem volt hypom kb. 1 hónapja, most meg pár  nap alatt 3,  szememet is rendbe rakta!

Sára Biró answered 11 év ago

Szia Melinda!! Említettem,hogy a sport miatt később is jöhet a hypo,erre utaltam már két alkalommal is.

Sára Biró answered 11 év ago

 Judit nagyon szép stabil értékek. Hánykor méred a reggeli magasabb vércukrot?

Szabó Judit answered 11 év ago

Kedves Sára! Reggel 7 órakor szoktam mérni. Azért fura nekem, mert nem olyan nagyon-nagyon magas, ahogy hypo után kellene lennie, olyan 10-11 körül fordul elő időnként.

Sára Biró answered 11 év ago

 Szia Judit! Próbálj  egy-két alkalommal reggel 6 órakor mérni.

Sára Biró answered 11 év ago

?

Szabó Judit answered 11 év ago

Most, mióta vissza álltam a régi inzulin adagokra, jókat mértem. Most kis lazítás is van:-), ritkábban mérek, persze ha magasabbat mérek, akkor követem az alakulását természetesen.

Szabó Judit answered 10 év ago

Sziasztok!
Nemrég írtam ebben a kérdésben, hogy nem érzem, mikor leesik a cukrom. Na, most ha igaz, megtaláltam mi a jelzés. A tarkóm fáj, vagyis nem is fáj, hanem nyom, feszít. Már többször mértem ilyenkor, és eddig leginkább igazolta, hogy olyankor 3 körüli a cukrom. Ilyenkor eszem, és úgy tűnik nem csak a cukrom áll helyre, hanem a tarkó nyomás is elmúlik.

Sára Biró answered 10 év ago

 Szia Judit!  Ezek szerint sikerült rájönni a fejfájásod okára. Milyen időszakban és milyen gyakran  mérsz 3 körüli vércukrot?
Ilyenkor először szőlőcukor, víz,  aztán az evés.

Szabó Judit answered 10 év ago

Kedves Sára! A reggeli előtti és a délelőtti órákban alacsonyabb mostanában. Ezért este, lefekvés előtt méréstől függően eszem valamit. Így aztán a reggeli érték javulni látszik, már nem ébredek fájó tarkóval. Illetve a délelőtti alacsony cukor miatt, beiktattam egy tízórait. Nekem a tej kezdetektől nagyon jól bevált, 1-2 perc, és már érzem a hatását, persze a 2,8% tejből. Az 1,5%-os az majdnem csak víz. A szőlőcukor valahogy nálam eddig kimaradt, persze tudom, hogy az lenne a megfelelő.