Mikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?

KérdésekMikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?
Szabó Judit kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok! Most találtam erre az oldalra, szeretnék én is csatlakozni az itteni kis társasághoz.
Többen írtátok hogy a lantus és novorapid arány 50-50%. Nekem eddig teljesen más volt, viszont szeretnék erre az arányra átállni, ha ez nekem is jó lenne. Eddig 12-11-12 novorapidot, este 12 lantust adtam, és csak nemrég említette az orvos (új), hogy jobb lenne az arányon változtatni, de csak ennyi, semmi hogy hogyan. Lassan csökkentem a novorapidokat, és növelem a lantust, csak most hol magas, hol alacsony a cukrom, leginkább reggel nagyon alacsony. Mikor, mennyi szénhidrátot esztek az 50-50%-os aránynál? Segítenétek, hogy minél kevesebb gonddal tudjak átállni?

66 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Üdv. az oldalon Judit!
Véleményem szerint az orvosod nem úgy gondolta, hogy Neked kell az arányt megváltoztatni., kell mérni és a későbbiek során közösen  megbeszélitek ( a Lantus adagot a diabetológus fogja meghatározni).Most milyen arányban adod az inzulint,mit változtattál?  A korábbi beállításnál jó volt a HbA1c-d? Nem volt hypód?? Mikor kell kontrollra menned? Kb. mennyi CH-t ettél naponta?
Írjál le egy vércukor profilt,de lehetőleg ne mozgasd az inzulin adagokat. Próbálj leírni egy napot,hogy mikor,mit,mennyit eszel? Ok?

Nanita answered 11 év ago

Most látom Edina, te is megbontva adod.

Nanita answered 11 év ago

Csak hogy lássátok milyen össze-vissza szokott lenni:
5,8  6,9   16,0  11,1
8,7  11,1  7,8   10,8
4,6  8,4    8,8   6,8
6,9  12,0  13,2  5,6

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Anita! Én is bontva adom 2 hete a lantust, de én délben adok 3E-t és este 6-kor 16-t. Előtte este 8-es volt, szerintem akkor stabilabb volt a cukrom, csak a vacsi körüli magas volt (a lantus nem tartott ki). Én csak azt nem értem, ha 4 este 9-es a cukrom, minden este 2 abonettet erre megettem 3 napig reggel 6-os vc. a negyedik nap 16,6?????????? Ez tényleg nagyon rossz, mert nem lehet elmenni sehova vc. mérés nélkül, most épp tanácstalan vagyok, 5,6-s a cukrom, indulok futni, vajon egyek-e valamit? Mert egyik nap futás után csökken 5-6-t másik alkalommal semmit nem megy le. Lehet,hogy bennem van a hiba, én csinálok valamit rosszul, csak jó lenne ha tudnám hogy mit!

Nanita answered 11 év ago

Tudjuk jól hogy a Lantust a hivatalos szakvélemény és a gyártó szerint nem lehet megbontva adni. 🙁
csak ha nem bontjuk meg  természetesen orvosi javaslatra és ő általi beállítással) akkor meg éjszaka olyan kemény hypok vannak,hogy életveszélyes. Az inzulint egyben sok betegnél nem lehet beadni az éjszakai rosszullétek miatt, megbontani nem lehet, mert elvileg 24 órás ( de ezt is tudjuk, hogy nem tart ki 24 óráig) és a kétszeri adás miatt átfedések vannak amik miatt lehetnek rejtett hypok illetve okozhat galibát. Tehát sehogy se jó a Lantus, mármint van akinek jó, de maga az inzulin nem úgy működik sajnos ahogy a nagykönyvben leírták. Valamit a gyártóknak változtatni kellene, mert sok beteg szervezete tönkremegy azért, mert nem stabil. Pedig a bázis az alapja mindennek.
Lehet, hogy reggel kellene beadni mint Jaskó?
Jaskó neked megszűntek az éjszakai hypok? Ha reggel adod másnap reggelig kitart miután éjszaka nem fogyasztunk CH-t?
 

Sára Biró answered 11 év ago

 Melinda ! Nem tudom mennyi időt futsz és milyen intenzitással,de én az 5,6 -os vércukorra biztosan ennék pl.  egy almát, és vinném a vércukormérőm és tesztelném magam, akkor legközelebb tudnám,hogy mennyit kell ennem és elég-e csak egy alma ?!!  Amikor reggel 16-os vércukrot mértél előző nap nem sportoltál? Valahol már írtam Neked, hogy a hipó  tartós sport után akár éjjel is jelentkezhet, mert egy ideig a máj kompenzál, de ha kiürül a glikogen raktár és nem fogyasztasz kellő mennyiségű CH-t , akkor  akár néhány óra múlva is  hipózhatsz.  Kíváncsian várom a részleteket.
Gondolom majd Anita is megírja a tapasztalatát.

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Szia Sára! Ma jó volt, egy natur joghurtot ettem és kettő finn crips-t (nemrég akadtam rá- nagyon finom)és most a vacsi előtti is 6 volt. Nálam a mozgás szinte mindennapos, alig marad ki nap, hiányzik is ha nem tudok futni, de akkor itthon pótolom. Igy amit az előbb leirtam, hogy a 16-os cukornál ugyanúgy az előző napokban is volt mozgás, és szinte az időpont is egyezett.  Remélem meleg meghozza a gyümölcsét, ma nagyon jók az értékeim- de sajnos ez a ritka pillanat, 4 napja küzdök a 16-os cukrokkal, főleg ebéd után. Lehet, hogy megint beborult a pajzsmirigyem? Valahogy semmi nem stimmel, ráadásul fogytam is, ez nem lenne baj, csak szerintem kb. 2 hét alatt 2 kg.

Sára Biró answered 11 év ago

 Melinda azt könnyű kideríteni, mikor volt TSH vizsgálat. Amióta elhagytad a Propicilt nézték?

Hné M Melinda answered 11 év ago

 néztük kétszer, a gyógyszer nélküli 3 hónapos teljesen jó volt, aztán januárban (fél év) már alig az alsó határ felett pontosan nem emlékszem az értékekre, de szerintem most megint meg kell nézetni, csak arra várok, hogy mikor kell a HgbA1C, mert ha jól tudom mostanában kell menni laborba, akkor nem megyek el külön.

Sára Biró answered 11 év ago

 Melinda a sport után, hogy alakult a vércukrod?

Szabó Judit answered 11 év ago

Kedves Sára! Igen, az esti 15 CH gyorsan felszívódó volt, és a hajnali hypó megelőzésére. Az orvos csak megemlítette hogy az inzulinról való ismeretek mai állása szerint a fele-fele arány került előtérbe. A szakellátási lapomra azt írta, Inzulin adatok: reggel 11, délben 11, este 12 Novorapid, lefekvés előtt 12 Lantus, valamint hogy "a magas éhomi értékek miatt a Lantus dózis emelését kell próbálni". Hát, én ez alapján indultam neki hirtelen, amit aztán hamar abba is hagytam. Egyébként háromszor eszem, és napközben kevesebb az eddig adottnál, 10-10-10 Novorapidot adok a visszaállás óta, így nincs a hajnali hypó és reggeli magas cukorérték. Így aztán azóta most 3,5 és 8,0 közötti értékeket mértem.