Mikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?

KérdésekMikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?
Szabó Judit kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok! Most találtam erre az oldalra, szeretnék én is csatlakozni az itteni kis társasághoz.
Többen írtátok hogy a lantus és novorapid arány 50-50%. Nekem eddig teljesen más volt, viszont szeretnék erre az arányra átállni, ha ez nekem is jó lenne. Eddig 12-11-12 novorapidot, este 12 lantust adtam, és csak nemrég említette az orvos (új), hogy jobb lenne az arányon változtatni, de csak ennyi, semmi hogy hogyan. Lassan csökkentem a novorapidokat, és növelem a lantust, csak most hol magas, hol alacsony a cukrom, leginkább reggel nagyon alacsony. Mikor, mennyi szénhidrátot esztek az 50-50%-os aránynál? Segítenétek, hogy minél kevesebb gonddal tudjak átállni?

66 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Üdv. az oldalon Judit!
Véleményem szerint az orvosod nem úgy gondolta, hogy Neked kell az arányt megváltoztatni., kell mérni és a későbbiek során közösen  megbeszélitek ( a Lantus adagot a diabetológus fogja meghatározni).Most milyen arányban adod az inzulint,mit változtattál?  A korábbi beállításnál jó volt a HbA1c-d? Nem volt hypód?? Mikor kell kontrollra menned? Kb. mennyi CH-t ettél naponta?
Írjál le egy vércukor profilt,de lehetőleg ne mozgasd az inzulin adagokat. Próbálj leírni egy napot,hogy mikor,mit,mennyit eszel? Ok?

Nanita answered 11 év ago

Szia Judit.
Igen, ugyanannyit adtam-adok mint eddig és mégis kb egy hete szó szerint megkergült. Előtte nagyon szépek voltak. Most hogy magasabbak voltak az értékek és összevissza ( nem csak a megszokott délutánira kellett figyelni- ilyenkor szokott nekem felfele battyogni), természetesen a Novorapiddal korrigáltam.
Ma már jobb, de nem tökéletes még. Biztos helyre áll idővel, az elmúlt hónapokban túl sok minden volt az életemben, mások szerint az a csoda, hogy "csak" ennyire viselte meg a cukrom. Lehet, hogy most jön ki a sok aggódás….

Nanita answered 11 év ago

Sziasztok,
segítséget kérnék tőletek. Tudom, hogy az orvos hatásköre….
A Lantust megbontva adom, reggel és este.
Ennek ellenére szinte minden reggel hypozok 4 és negyed 6 körül, míg délutánra pedig megy fel.
Melyik beadásánál csökkentsem a Lantust ahhoz, hogy ne hypozzak reggelente?
Köszönöm

Edina answered 11 év ago

 Sziasztok!Én is Lantus-Novorapidon vagyok.Lantus reggel 10e,este 9e.Novorapid R:8-9e,D:8-9e,E:7-8e.nálam főleg este van hypo amikor beadom a lantust akkor mérek.azon kívül amikor csúszom az étkezésekkel vagy este normál értéknél nem eszem pár falatot és éjjel leesik és persze reggel már jó magas lesz 🙁 sajnos az esti hypo munka közben hamarabb jön a mozgás miatt+ha nem tudok vacsorázni időben.azt mondják a novorapiddal elég rugalmasan lehet élni,hát én azt veszem észre nálam nem lehet.ha nem tartom be a diétát vagy beteg vagyok akkor nem megy le 10 alá a cukrom,ha meg oda figyelek és még rendszeresen is mérek(napi kb.7x) akkor meg állandóan hypózom.van más fajta inzulin amit lehet és szabad és jó is amit gyermekvállalásra készüléskor és terhesség alatt lehet?

Nanita answered 11 év ago

Szia Edina.
Teljesen megértelek.
Amikor elkezdték nálam az analóg inzulint azt mondták könnyebb lesz az életem. Hát nem lett. Azt hiszem, szinte az összes analóg inzulint kipróbáltam. A cukrom soha nem volt tökéletes mint Györgynek,Jaskónak… De ennyire rossz sem volt. Tudom,hogy lököttnek fogtok nézni, de az elmúlt hónapokban kimozdulni sem merek, mert hirtelen vagy fel vagy le megy. A környezetem azt állítja, hogy minta cukorbeteg vagyok, 31 év után is betartom a dolgokat. Kétségbe vagyok esve, mert mind fizikailag-egészségileg mind lelkileg padlón vagyok. Állandóan rosszul vagyok és senki nem tud segíteni. Így még 31 évet biztosan nem szeretnék leélni, hülyeségeken jár az eszem hetek óta. Depressziós lettem és csak azt sajnálom nagyon, hogy a családom végig nézi a vergődésem, a tehetetlenségemet….
Régen, tiniként soha nem ugrált ennyire a humán inzulin mellett. Rendben, akkor fiatal voltam, más volt a szervezetem…Áááá

Sára Biró answered 11 év ago

Szia Edina! A "diétát" bármilyen kezelési formát is alkalmazol, minidig be kell tartani. Figyeld meg azt, hogy amikor dolgozol hogyan alakulnak a vércukor értékeid és annak megfelelően csökkentsd , vagy emeld  a NovoRapid inzulin adagot. Nem lehet,hogy túl sok rövid hatású inzulint adsz?
A Humalogot lehet adni terhesség alatt, az Apidraval kapcsolatosan érdeklődöm ( korábban nem volt elég tapasztalat és ezt kismamáknak nem javasolták), de az orvosod mondja meg,hogy milyen inzulint adhatsz, ezt ugye tudod 🙂
Anita ! Te tényleg pontosan mérsz,számolsz stbb. Neked kivételesen azt javasolnám, hogy próbálj egy kicsit lazítani és ne akard annyira szorosan tartani a vércukor értékeket, mert a stressz miatt is ingadozik a cukrod (tudom,hogy ezt Te is tudod:-)))
Itt a napsütés a mozgás lehetőség , próbáld elterelni a figyelmed és nem mindig arra gondolj,hogy mi történik ha…..találd meg az arany középutat. Ja és írd ki magadból,mert sokszor az is segít.
Judit! Örülök,hogy rendeződtek az értékeid:-) 

Sára Biró answered 11 év ago

 Szia Kriszti! Humán inzulin kezelésnél más az arány,nehogy Te is próbáld állítgatni 🙂 Miért tértek át Levemirről Humulinra, rossz volt a HbA1c-d?

Szabó Judit answered 11 év ago

Szia Anita!
Ha eddig jók voltak az adott inzulin adagok, akkor valószínűleg nem azokkal van a gond. Magam tapasztalata, amiben Ti segítettek helyre állni, a Lantust nem célszerű változtatni, főleg ha eddig megfelelő volt. Írod, hogy sok idegesség és gond volt mostanában, nyilván ezek is okozzák a magas értékeket.Tényleg próbáld ki amit Sára javasol, kapcsolj ki, kapcsolódj ki (persze tudom mondani könnyebb) a cukorral kapcsolatos merengésből, és inkább a családodra koncentrálj, velük foglald el magad. Ők ebben nagy támaszok!

Sára Biró answered 11 év ago

Figyelem! Ma több beteg vércukornaplójában volt  többszörös hipó, figyeljetek a melegben sok betegnél csökken az inzulin igény. Mérjetek éjszaka is vércukrot, illetve gyakrabban!
Megj.  ha valakinél csökken a testsúly,azzal csökken az inzulin igény is, fontos időnként a mérlegre állni és a testsúlyt is beírni a naplóba!

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Sziasztok! Anita, Edina csatlakozom hozzátok. Kész vagyok, tanácstalan és tehetetlen, nem tudom mit csináljak. Tegnap már a diétás nővér is letett rólam, azt mondja minden jó amit csinálok, és mégsem lehet a vércukromat rendezni. Egyszerűen nincs rendszer. Ha egy hétig minden nap ugyanazt enném és ugyanúgy mozognék (csináltam már 4 napig) akkor is teljesen már értékeim lesznek. Pl, tegnap futás előtt 11,2 utána 6,0, de előtte nap ugyanabban az időben, ugyanannyit futottam a 11-ből 11 maradt! Unom!!!!!!!!!!!!!!!

Nanita answered 11 év ago

Melinda, Edina.
Ugye jól emlékszem mindhárman Lantust és Novorapidot adunk, annyi különbséggel, hogy ti a Lantust egyszer?
Én még mindig azt mondom, hogy az inzulinokkal van gond. Teljesen bizonytalan az egész.
Pl. tegnapi értékek ( minden reggel és este ugyanazt az egy szelet kenyeret eszem,szalámival….)
reggel 8,3, reggeli után 7,7
ebéd előtt 9,2
ebéd után 7,7
vacsora előtt 9,9
vacsi után 6,7
lefekvéskor lantus beadás előtt 11,2

ma reggel 6,8
reggeli után 11,7

Semmit sem csináltam másképp és tegnap este lefekvéskor magas, ma reggel pedig reggeli után.
Nem is az van, hogy csak a nap bizonyos szakaszában, hanem össze-vissza és ez a másfél nap még viszonylag stabilnak mondható, mert hogy van amikor 6-ról felmegy hirtelen 16-ra is!
Azt sem bánnám, ha nem 5-6 lenne a cukrom, hanem stabilan 8, csak stabil legyen.
Nem tudom, régen bárhova eltudtam menni, bármit megtudtam tenni, nem volt gond a cukrom, most meg lassan kimozdulni sem merek, mert lent-fent. 🙁