Mikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?

KérdésekMikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?
Szabó Judit kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok! Most találtam erre az oldalra, szeretnék én is csatlakozni az itteni kis társasághoz.
Többen írtátok hogy a lantus és novorapid arány 50-50%. Nekem eddig teljesen más volt, viszont szeretnék erre az arányra átállni, ha ez nekem is jó lenne. Eddig 12-11-12 novorapidot, este 12 lantust adtam, és csak nemrég említette az orvos (új), hogy jobb lenne az arányon változtatni, de csak ennyi, semmi hogy hogyan. Lassan csökkentem a novorapidokat, és növelem a lantust, csak most hol magas, hol alacsony a cukrom, leginkább reggel nagyon alacsony. Mikor, mennyi szénhidrátot esztek az 50-50%-os aránynál? Segítenétek, hogy minél kevesebb gonddal tudjak átállni?

66 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Üdv. az oldalon Judit!
Véleményem szerint az orvosod nem úgy gondolta, hogy Neked kell az arányt megváltoztatni., kell mérni és a későbbiek során közösen  megbeszélitek ( a Lantus adagot a diabetológus fogja meghatározni).Most milyen arányban adod az inzulint,mit változtattál?  A korábbi beállításnál jó volt a HbA1c-d? Nem volt hypód?? Mikor kell kontrollra menned? Kb. mennyi CH-t ettél naponta?
Írjál le egy vércukor profilt,de lehetőleg ne mozgasd az inzulin adagokat. Próbálj leírni egy napot,hogy mikor,mit,mennyit eszel? Ok?

Nanita answered 11 év ago

Szia.
Azt jelenti, hogy a hosszú hatású inzulin napi adagja ugyanannyi mint amennyit napközben összesenben beadsz a rövidből.

Szabó Judit answered 11 év ago

Kedves jaskó!
A kezelőorvosnak említettem, hogy mostanában nem érzem meg a hypot, de azt mondta, ennyi idő után már előfordulhat ez, semmi mást nem mondott rá. Azért majd legközelebb is megemlítem neki.
Eddig nem volt a megérzéssel gond, hosszú évekig a remegés mutatta, az utóbbi időben pedig a nyelv ill. szájzsibbadás jelezte a hypot. Ha belegondolok, most a figyelem zavartsága, összpontosítása alakul ki talán…erre kell akkor nagyon figyelnem. 3 alatti érték az ami nálam hypot okoz. Volt olyan, amire nem is emlékszem, hogy mi történt, egyetlen szerencsém,  hogy a párom mindig ott volt a közelemben és segített. Mindenképpen ki kell figyelnem azért bármiféle kis figyelmeztető jelet, hogy magam is megoldhassam a dolgot ahogy régebben.
Kedves Melinda!
Azt úgy nem vettem észre, hogy másképp venném a hypot, hogy eltérő magasságból indul, a jelenség mindig ugyanaz volt. Csak most meg nincs "jel".

jaskó answered 11 év ago

Judit! Figyelj az említett jelekre. Én ezeket mindig beírtam a naplómba és ismétlődés esetén összehasonlítottam a mért eredményeket. A nagy számok törvénye alapján a megérzésed teljes bizonyossággal jelezni fogja a hypot. Ilyenkor, akár mérés nélkül is helyes döntést lehet hozni.

Szabó Judit answered 11 év ago

jaskó! Mindenképpen most ez lesz a "feladatom", hogy a mostani jeleket észre vegyem. Köszönöm a segítségedet!
Egyébként visszaálltam a régi inzulin mennyiségre, és elmúltak az ugráló cukorértékek.

jaskó answered 11 év ago

Judit! Ha a régi működik, akkor jobban teszed, ha annál a módszernél maradsz, mert a szélsőségesen ugráló cukorszintnek nem lesz jó vége. De hát ezt biztosan nagyon jól tudod. Én, ahogy írtam a lantuszt viszonylag stabil értéken tartom, nem változtatom. Viszont a gyorshatásút az előzetes kiértékelés alapján gyakran módosítom. Persze a tévedés lehetősége így is benne van a pakliban, de azért eddig mindig hoztam a 8 alatti HbA1C-t (6,6 és 7,4 közötti éves értékek)

rgyorgy answered 11 év ago

Szia Kriszti!
Üdvözöllek. Én ugyanazon az inzulinon élek, mint te.A Humulin N-ből éjszakára én csak 6E-t adok be.Hogy alakulnak a cukor értékeid?

Szabó Judit answered 11 év ago

jaskó! Igen, eddig én sem változtattam a lantuson (eddig, és azt hiszem ezután sem), a novorapidon pedig azért előfordul, ha magasabb az étkezés előtti érték, vagy kicsit többet tervezek enni, akkor kevesebbet, vagy ha meleg van nyáron, akkor kevesebbet adok. Mennyire tartod be az időpontokat? Vagy a napközben étkezés van hogy csúszik kicsit, akár az ebéd, vagy a vacsora?

jaskó answered 11 év ago

Én a novo rapiddal nagyon rugalmasan bánok. A 0-tól  12 ig alkalmanként. Nekem a folyamatos mozgás miatt viszonylag kevés NR ra van szükségem, illetve a napi 150-200 gr Ch mennyiségem is behatárolja az adagom nagyságát. Ha 200gr fölött eszem, akkor már jönnek a túlevés következményei. Hasmenés, puffadás esetleg hányás. Ha mozgás okán mérek alacsony vércukor értéket, akkor van, hogy nem is adok NR-t. Az étkezések időpontjait általában betartom. Van egy megszokott napirendem, amitől nem nagyon szoktam eltérni. Viszont az analóg inzulinnak pont abban van nagy jelentősége, hogy étkezésekhez rendeltetett és szabadon választhatjuk meg az időpontot, a mennyiséget és a beadandó inzulin mennyiséget. A rendszeresség azonban mindenkinek előnyt jelent. Én a kezelőorvosom, illetve a Funkcionális inzulinterápia című könyv segítségével tanultam ki a mesterséget, valamint már 20 éve a liberalizált diétát alkalmazom. Ez számomra azt jelenti, hogy mindent szabad, de mindent mérek és számolok, persze mostanság már inkább csak megbecsülöm a mennyiséget, mert a húsz év gyakorlat, csak húsz év.

Nanita answered 11 év ago

SZiasztok.
AZ étkezési időpontokat én is betartom, max. negyedórás eltérés adódhat. A 31 év alatt ezt megszoktam, analóg inzulin ide vagy oda. Meg hát az én szervezetem nem is tolerálja azt, hogy össze-vissza egyek, mert nekem délben jelentkezik a hypo, ha kések az evéssel. Estit szoktam ha muszáj félórával kitolni, ha előtte 10 felett mértem.
Lantus egységet én sem szoktam változtatni, 1E amit szabadon szoktam, de azt is a hónap bizonyos időszakában csak. Novorapid lazább, a mért értéktől, CH-tól és egyéb más körülményektől is függ. Nálam sajna még soha nem volt olyan mint Jaskónál, hogy nem is kellett beadni. Az elmúlt hetekben inkább tartósan 10 felett voltam mint alatta. Bármit csináltam, nem tudtam levinni: figyeltem az időjárást, inzulinokat és tollakat cseréltem. Talán a mai napon szebb. De most biztosan nem lesz meg a 6,8-s átlag. 🙁

Szabó Judit answered 11 év ago

Sziasztok! Örülök, mert nem számítottam arra, hogy ilyen gyorsan helyre álljon a rend, hogy nem ugrál fel és le a cukorszintem. Minden halad a régi jól megszokott kerékvágásban, és a mért értékeik is rendben vannak. Én ebédkor is, de vacsorakor inkább, többet, van hogy több mint 1 órát is csúszok, de nem tapasztalok nagy mértékű emelkedést ilyenkor sem. Mikor bele vagyok merülve a munkába, nehezen hagyom abba és csak halogatom az evést. Nálam sem volt még olyan, hogy ne adtam volna be semennyi inzulint. Nekem sokszor még a 180CH is sok, nem vagyok nagy étkű, sokszor éhes sem vagyok, de hát enni kell. Persze a mennyiségeket már én sem mérem, hisz 20 év alatt már tudja az ember miből mekkora adagot ehet. Olyan előfordul néha, hogy hirtelen neki áll a család enni és elfelejtem beadni az inzulint és később jut eszembe, hogy hoppá…akkor aztán gyorsan pótolom.
Nanita, ugyanannyi inzulint adsz mint eddig és mégis magas? Emeltél a novorapidon és az sem segített?