Mikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?

KérdésekMikor, mennyi szénhidrát legyen az 50-50% inzulin aránynál?
Szabó Judit kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok! Most találtam erre az oldalra, szeretnék én is csatlakozni az itteni kis társasághoz.
Többen írtátok hogy a lantus és novorapid arány 50-50%. Nekem eddig teljesen más volt, viszont szeretnék erre az arányra átállni, ha ez nekem is jó lenne. Eddig 12-11-12 novorapidot, este 12 lantust adtam, és csak nemrég említette az orvos (új), hogy jobb lenne az arányon változtatni, de csak ennyi, semmi hogy hogyan. Lassan csökkentem a novorapidokat, és növelem a lantust, csak most hol magas, hol alacsony a cukrom, leginkább reggel nagyon alacsony. Mikor, mennyi szénhidrátot esztek az 50-50%-os aránynál? Segítenétek, hogy minél kevesebb gonddal tudjak átállni?

66 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Üdv. az oldalon Judit!
Véleményem szerint az orvosod nem úgy gondolta, hogy Neked kell az arányt megváltoztatni., kell mérni és a későbbiek során közösen  megbeszélitek ( a Lantus adagot a diabetológus fogja meghatározni).Most milyen arányban adod az inzulint,mit változtattál?  A korábbi beállításnál jó volt a HbA1c-d? Nem volt hypód?? Mikor kell kontrollra menned? Kb. mennyi CH-t ettél naponta?
Írjál le egy vércukor profilt,de lehetőleg ne mozgasd az inzulin adagokat. Próbálj leírni egy napot,hogy mikor,mit,mennyit eszel? Ok?

Szabó Judit answered 11 év ago

Köszönöm a gyors választ!
Március közepén voltam (költözés miatt) új diabetológusnál. Én úgy értettem, hogy lassan változtassak, nem értem Ő miért nem mondott rá semmit, hogy álljak neki, csak hogy mostanában már az 50-50% a javasolt. Sajnos én már elég rég óta adom ezeket, eddig eszembe sem jutott változtatni, mert eddig jó értékeim voltak. De nem is ez a lényeg. Mielőtt elkezdtem változtatni 12-11-12 novorapidot adtam, és este 12 lantust. 2-3 naponta 1-et, 1-et változtattam, most ott tartok, hogy 10-10-10 novorapid, este pedig 16 lantus. A korábbi beállításnál most márciusban 5,8 volt a HbA1c-m, 3 hónappal előtte pedig 6,9. Hypóm eddig nagyon ritkán volt, hát most aztán becsúszott egypár, sajnos. Kontrollra 2 hónap múlva kell mennem, pont az állítgatás miatt. Eddig 45-70-45-15 volt a CH, most azt nem tudom, hogy ezen is kell változtatnom? Mérem az értékeket, de most jól megváltoztat, az eddigi jó értékekhez képest. Azt sem tudom, hogy nem e maradhatna nekem az eddig jól bevált napi megosztás? Vagy mindenképpen jobb lenne a kb. 50-50% -os inzulin arány? Ez az újabb, jobb javaslat, az inzulinalkalmazással kapcsolatban?

Sára Biró answered 11 év ago

Kedves Judit,ha a régi beállítás alapján jó volt a vércukor értéked és nem volt hypod  én a helyedben nem változtatnék rajta, csak akkor, ha a diabetológus orvos átírja az adagot. Este a 15 gramm CH gyorsan vagy lassan felszívódó volt? Analóg inzulinnál elég a napi 3x -i étkezés is,de ha valaki fizikai munkát végez olyankor belefér egy kis közti étkezés, Gondolom a hipo kivédése miatt volt az esti 15 gramm CH pótvacsi is. A CH adagon nem kell változtatni.  Mit írt az orvos az ambuláns lapra , vagy a vércukor naplóba hány egység inzulint adj?? ?  Hogyan osztotta el? 
Milyenek az étkezés előtti értékek és milyen az étkezés után 1,5 órai érték,illetve éjjel mértél-e? Miben változott meg? Mikor van hipo??

Nanita answered 11 év ago

Elárulom nektek, hogy nekem sem 50-50% a bázis( Lantus) és rövid ( jelenleg Novorapid) és tökéletesen működik, kivéve amikor nem. 🙂
Lantus adagom 17E ezt megbontva adom reggel és este, mert állandóan hypozom éjszaka
Novorapid 3E-5 vagy 6E délben és 3-4E vacsi előtt= 11E-13E
Szerintem ha eddig szuperek voltak az értékeid és mindezek hypok nélkül, akkor semmiképpen ne változtass rajta, azonnal állítsd vissza magad, még mielőtt gond lenne. Minden beteg más és más, nem biztos, hogy neked jó lenne a feles megoldás ( a több Lantustól nagy hypok lehetnek- bár ugye a szakirodalom ezt tagadja, én meg határozottan állítom, hogy lehetnek). 1-1 egység változtatás a Lantusnál életveszélyes hypozást okozhat éjszaka.

jaskó answered 11 év ago

 Néztem a Judit beírást és csodálkoztam. Talán a Lantuszt a legnehezebb beállítani a gyorshoz viszonyítva.. Az az alap  és az a bázis. Erre alapozva, nagyon körültekintő módon néha még koplalónapot is szoktam tartani (engedéllyel!!!), amit eddig nagyon jól viseltem a sikeresen eltalált Lantusz mennyiségnek köszönhetően.
Az engem 33 éve kezelő főorvos úr álláspontja (velem kapcsolatban) az volt hogy 35 E Lantusz az  átlag, amihez képest + – 2-2 egységgel maximum eltérhetek, de többel csak gyakori mérés és vele történő egyeztetés után tegyek. Ez a 35 E beállítása is egy hosszabb folyamat eredménye volt, sőt közben a késő este adott Lantuszt reggeli re váltottuk  Én úgy szoktam, hogy a tavaszi-nyári többetmozgós időszakban 2 vel csökkentek, télen 2 vel növelek. De ezt is egyeztetem és megindokolom A gyorssal pedig az általam már sokszor leírt módon szabadon gazdálkodhatok. De olyat, hogy szintre hozni a kettőt, legalábbis nálam életveszélyes lenne. Ilyenre a kezelés során soha, sem magamtól, se orvosi utasításra nem került sor Az én szemszögömből nagyon furcsa ez a  módszer. Mire nálam beállt a Lantusz legalább három hónap kellett annak idején. Mivel nálam kialakult egy adott CH mennyiséget eltűrő állapot, (CH tolerancia) így a Novo Rapid beadásakor, illetve az egységek meghatározásakor azt is figyelembe kell vennem.

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Kedves Judit! Nálam is orvosváltás történt kb, 3/4 éve, fél éve kezdtem a Lantust, talán most sikerült belőni a dózist.  Nekem meg van tiltva, hogy a bázishoz nyúljak, azt csak és kizárólag orvosi utasitára változtathatom. A Novorapid természetesen úgy van, ahogy a Jaskó írta, ahhoz néha hozzá kell nyúlni, mozgás és bevitt CH függvényében, ill. étkezés előtti vércukor függvényében, de ezen is max 1E-t változtathatok-több kevesebb sikerrel. Természetesen ez egyén függő.

Szabó Judit answered 11 év ago

Nagyon kedvesek vagytok, hogy segítetek, köszönöm!
Biró Sára
Az idén ősszel lesz kerek 20 éve, hogy cukorbeteg vagyok. A Lantust rég óta, talán 10 éve is van, hogy használom. Eddig nem volt gond az adagokkal és az értékeimmel sem. Szerencsére, ennyi idő után is még a szemem is rendben van, nincs szövődmény. Mivel minden rendben volt, így nem követtem figyelemmel az esetleges új változásokat, lehetőségeket, gondolok itt az arányok változtatására. Az új doktornő annyit mondott, mivel már többet tudnak a Lantusról, így mostanában már az 50%-os napi arány az elfogadott. Én ebből (sajnos elég gyorsan reagálok dolgokra, nem halogatok) arra gondoltam, ha az jobb…hát legyen. Mivel ahogy kiveszem, az nagyobb "mozgásteret" is biztosít az étkezés terén…ahogy ezt jaskó is írja. Valóban, inkább megvárom a következő kontrollt, és ott egyeztetek a diabetológussal. Addig meg hagyom az eddig jól működő menetet. Igen, este gyorsan felszívódó CH volt, és igen, a hypó kivédése miatt. Az ambuláns lapra az általam mondott egységeket írta. Most, hogy változtattam, a lefekvés előttiek magasak, a reggeliek viszont nagyon alacsonyak. Így aztán 10-15 gyors CH-t most is eszem, de még ez is kevésnek tűnik.
Nanita
Valószínű, nekem is sok már ez a 4E Lantus emelés, mert hajnalra nagyon lemegy a cukor értékem, lehet hogy majd a megosztás lesz a megoldás?  De most inkább tényleg visszatérek a régi bevált módszerre.
jaskó
A Te 35E Lantusod az én 12-mhöz képest nagyon sok, és talán e miatt teheted meg a "koplalónapot", merthogy az ad egy alap inzulin ellátást egész napra, amit a gyors inzulinok egészítenek ki nap közben. Talán pont a stabilabb napi inzulin ellátás miatt gondoltam én is annak növelésére….
Hné M Melinda
Igen, én is a Novorapidot szoktam változtatni, minimális mértékben. Ilyen még nem volt, hogy a Lantust több egységgel módosítsam.
Hypo: Egészen kb. az őszig, mindig megéreztem a hypót, még álmomból is felébredve, tudtam, irány a hűtő és egy pohár tej, aztán vissza az ágyba és alvás. Nagyon megijedtem, mikor először nem éreztem meg, hirtelen jön, és nem érzem a testemmel, nem remegett a kezem. És ez most ugye a többszöri előfordulás miatt egyre ijesztőbb, szóval nagyon figyelek most hogy nehogy túl alacsony legyen.
Nektek is változott a hypó érzet?
Elnézést, hogy ilyen hosszú lett, még egyszer köszönöm a segítségeteket! Akkor marad a régi beállítás!

jaskó answered 11 év ago

Kedves Judit! Azzal, hogy nem érzed meg a hypo klasszikus tüneteit, nem vagy egyedül. Pl. én sem érzem minden alkalommal. Ez viszont már egy kezdődő, vagy akár kialakult idegkárosodásnak a következménye. (neuropátia) Ha legközelebb találkozol a kezelőorvosoddal feltétlenül említsd meg ezt a tényt neki.
Tanácsolom, hogy figyelj az egyéb kísérő jelenségekre. Nekem pl a szememben jelenik meg egy fekete keretben tűzgomolyag szerűen villogó fény. A fényhatás erősségéből tudom, hogy kb mekkor az értékem. De van aki a szokásosnál feldobottabb hangulatba kerül, szokatlanul levert, mozgászavart lészlel, zsibbad a szájszéle, vagy a nyelve stb. Tehát zömében mindenkinél kialakul egy olyan kísérőjelenség, amely nem sorolható ugyan a klasszikus tünetek közé, de mégis előjele a hyponak. Ezt ki kell tapasztalni és amikor ilyet érzel, mérni kell.Esetemben van még egy érdekes jelenség: néha megcsal a megérzésem és a tünetek magas cukorszintet jeleznek, de a tudatom ezt minden módon cáfolja. Ilyenkor a mérés általában alacsony értéket mutat. Amikor az agyam felfogja a mérés eredményét, azonnal jelentkeznek a hypos tünetek. Ez azért veszélyes, mert ebben az esetben az érzeteimre hagyatkozva esetleg a csökkentés érdekében plusz NR-t adok, akkor garantáltan ájulás a vége. Egyetlen módon lehet ezeket elkerülni, ha a szokatlan jelenségek észlelése esetén először mindig a vércukor mérőt vesszük elő és csak azután lépünk tovább.

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Judit! Ha a reggeli értéked alacsonyabb akkor inkább lassan felszivódó Ch-t egyél- szerintem. a hyporol meg annyit, hogy én sem élem meg mindig nagyon rosszul, ez attól is van, hogy nem mindegy mennyiről esik. Sokkal nagyobb "stresszhelyzet"és erősebb tünetek, ha magasról zuhan 4-re, mint ha 7-8-ről esik akár 3-ra vagy az alá. 

Kriszti Csaba answered 11 év ago

 Sziasztok!Az a kérdésem lenne hogy mit jelent az 50-50% ??? 9éve vagyok cukorbeteg. 1 éve kezelnek felnőtt diabetologián. az inzulinom a Humulin R és N , 14-6-8 és 20 E . Amikor át kerültem a felnöttekhez átállítottak Humulin N-re Levemir-ről. Üdv: Kriszti