Mikor lesz egy cukorbetegségből súlyos betegség?

KérdésekMikor lesz egy cukorbetegségből súlyos betegség?
Ati42 kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Sokszor hallom az ismerőseim között,hogy valaki már súlyos cukorbeteg,mert inzulinozza magát. Ha valaki már 4x ad inzulint akkor súlyos cukorbeteg?

14 Válasz
Best Answer
katalin answered 13 év ago

Szerintem a sulyos betegség nem a beadás számátol hanem a sulyos szövödmények fügvénye.

Marika answered 13 év ago

Aki naponta négyszer ad magának inzulint az intenzív inzulinkezelés alatt álló cukorbeteg .

Szabó Eszter answered 13 év ago

Én azt gondolom, hogy ezzel kapcsolatban sok téves vélemény van az emberek fejében.

Szerintem súlyos cukorbeteg az, aki nem tartja be az előírásokat, esetleg olyan szövődményes betegségei vannak már, amik miatt nehezített a normális életvezetés. Persze, maga az inzulin beadásai is jelenthet nehézséget, de inzulin mellett teljesen élhető életről számolnak be a betegek. És nem számít, hányszor kell inzulint adniuk, de élhetnek (ezt a nagymamám egy kedves barátnője mondta, aki ott náluk is gond nélkül beadta magának az inzulint, ha akkor volt az ideje).

Sára Biró answered 13 év ago

 Az általános véleménnyel ellentétbennincs enyhe és súlyos cukorbetegség. Csupán a betegség időbeli lefolyásávalkell számolnunk, és már a kezdetben fennállnak az egészséget, sőt magát azéletet veszélyeztető kockázati tényezők!Ne feledkezzünk meg, hogy eza betegség lassan, észrevétlenül, panaszt nem okozva évek alatt fejlődik ki, adiagnózis felállítása előtt már 8-10 évvel kezdődik ( a 2-es tip.cukorbetegség esetén). Akkor követjük el alegnagyobb hibát, hogy ha nincs panasz „csak egy kis cukrom van” hónapokat, sőtéveket várunk! Abban az esetben,ha a cukorbeteg a gondozó  személyzettel együtt mindent megtesz,hogy optimális étkezéssel,lehető legalacsonyabbracsökkentse a testsúlyát,a vércukor, a vérzsír értékei, a vérnyomása normálishatárokon belül mozogjon jó esélye, van arra,hogy az életkilátásai neromoljanak jelentősen.
Ne csak akkor vegyük komolyan amikor a szövődmények  elkezdenek jelentkezni ,hanem a kezdettektől fogva. Ez nem azt jelenti,hogy betegségtudattal kellene élni!!! Napi 4-5 alkalommal inzulint adó beteg is élhet teljes életet,csak az anyagcseréje azzal tartható egyensúlyban.Nagyon sok beteg van aki munkáját ugyanúgy ellátja inzulin kezelés mellett,mint korábban. Sajnos sok olyan beteg van ,aki azt hiszi,ha inzulint kell adnia akkor attól súlyos beteg. De nem,ezt mindenképpen szeretném hangsúlyozni.

Mária Balázs answered 13 év ago

Én is naponta 4 alkalommal adok inzulint ,de nem érzem magam súlyos betegnek. Az biztos,hogy oda kell figyelni arra amit eszek és a rendszeres mozgásra úgyszintén.

Ati42 answered 13 év ago

 Rég jártam erre,köszönöm a sok hozzászólást,véleményt. Tehát kezdettől figyelni kell  a diétára is és a mozgásra is,azért hogy ne legyen szövődmény. 

Sára Biró answered 13 év ago

Nemrég hallgattam egy előadást  a cukorbetegség és az inzulin kezelés,valamint az enyhe és súlyos cukorbetegségről . Nagyon tetszett a következő mondat"lehet egy inzulinos cukorbeteg is makk egészséges,és csak  diétán levő cukorbeteg súlyos beteg tele szövődménnyel".

Ati42 answered 13 év ago

 Valóban addig kellene egészségesen enni,mozogni ameddig az ember nem lesz cukorbeteg,vagy ha már az és tablettát szed oda figyelni.Számtalan ismerősöm egyáltalán nem figyeli mit eszik és sokról nemrég tudtam meg,hogy szintén cukorbeteg. Beveszi a tablettát ,de ha elküldik vérvételre csak akkor nézet vércukrot. pedig fontos lenne a kontroll,mert akkor jobban odafigyel az ember,ha netán bűnözik is időnként.

Sára Biró answered 12 év ago

 http://blog.keva.hu/?p=385

Judit Kraseczki answered 12 év ago

Fura kérdés….. mit tekintünk súlyos betegségnek??? Beteg vagyok, gyógyíthatatlan beteg, de a saját jól felfogott érdekem, hogy AGGYAL oldjam meg a problémáimat és ne kerüljek még nehezebb helyzetbe.
Nem gondolnám, hogy "súlyosság" szempontjából különbséget kellene tenni az inzulinos és a  gyógyszeres beteg között, mindkettő élhet teljes életet és megnehezítheti a saját és környezete életét.
Tanácsom: Élj ésszel, szeresd és tiszteld magad és a családodat……. és nem leszel "súlyos beteg"