Mikor kell analóg és mikor humán inzulin kezelés? Mitől függ? Melyik a jobb ill. hatásosabb, egyszerűbb?

KérdésekMikor kell analóg és mikor humán inzulin kezelés? Mitől függ? Melyik a jobb ill. hatásosabb, egyszerűbb?
Filyó Éva kérdezte ennyi ideje: 12 év

Melyik típusú inzulin kezelés jobb ill. hatásosabb egyszerűbb az analog vagy a humán inzulin 1-es típusú cukorbetegség setén

5 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 Érdekes a kérdés felvetés,hogy mikor kell? Inkább úgy fogalmaznék,hogy mikor lehet:-)
Első lépésként a jogszabály szerint humán inzulint kell adni,ha a humán inzulin kezelés mellett rossz az anyagcsere  4 x étkezés után másfél órával 10 feletti a vércukor, vagy gyakori  hypoglikémia van,vagy 8 feletti HgbAlC van akkor lehet analógra váltani. De az analógot úgy lehet megtartani,ha évente 4 HgbAlC érték 8 % alatt van.
A humán inzulin kezelés is jó, de az analóg mellett "könnyebb az élet", mert amikor adod az inzulint akkor ehetsz,kevesebb a hypo, jobban kivédi az étkezés utáni vércukor emelkedést, sok beteg azt mondja,hogy még a közérzete is jobb,még akkor is ha magasabb a vércukor értéke. Az 1-es típusú cukorbetegnél mindenképpen előnyös a bázis analóg  (Lantus,Levemir)mert azok jobban lefedik a napot.

Milyen inzulin kezelésen vagy? Netán rossz a HgbAlC érték, inzulin váltásra szorulsz ?

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Humán, analóg- mint ég és föld. Analog mellett sokkal szabadabb élet, tényleg közelit az egészséges emberek életmódjához, nem vagy szogoruan órához kötve, nem kell szinte 2 óránként enni(tizórai, uzsi,vacsora).Nekem volt részem benne, két hétre megtapasztaltam a humánt -ami persze 15 évvel ezelőtt tökéletes volt- óriási visszalépés. Ez olyan mint a merciből újra trabantba ülni. Sokkal jöbb a közérzete, és az életkedvem is visszajött.

Sára Biró answered 12 év ago

Hát igen Melinda – te már megtapasztaltad a különbséget (:-.

Julcsi answered 12 év ago

Na én l8 évig használtam Humán inzulint! Igazán tudom melyik lenne a jobb de lehet, hogy az új rendelet szerint "büntetnek"+ engemet is! Jó lenne kikerülni, de lehet, hogy nem fog menni, ha csak nem fizetek 50%-t. Azt hiszem ez egészségem meg ennyit meg ér! Köszönjük a kormánynak!

Agnes Kovacs answered 9 év ago

én is használtam sok inzulint egyik típusú inzulin sem jobb vagy rosszabb, tehát aki humánt kap az nem rosszabb kezelésben részesül mint aki analóg inzulint és nem jobb annak aki analógot kap mint aki humánt adagol magának. Az inzulin típusok mind jók ha az adott egyén anyagcsere igényeit jól képes kiszolgálni, ha ezt egy humánnal lehet elérni akkor az  a megfelelő, van akinek analóggal sem lehet elérni akkor újabb praktikákat kénytelenek bevetni a kezelésbe h az érintett anyagcsere egyensúlyát biztosítsák. Akinek van saját inzulintermelése csak a receporok károsodása okozza vagy egyéb más hatás miatt nem elegendő a saját inzulinja de működik a szervezetében az inzulin-glükoz közti reguláció csak nem hatékonyan annak tökéletes lehet a humáninzulin, nem okoz nagyobb kötöttségeket nála mint egy 1es típusúnál akinek abszolut inzulin hiánya van. Az analóg inzulinnal lehetnek kötöttségek az nem jelent szabadabb életet, mert ez is attól függ mennyire illeszkedik az inzulin hatásgörbéje az egyén szervezetéhez. A külső inzulinozással együtt jár h előbb utóbb a szervezet glükoz- inzulin közötti kommunikáció, regulációja sem működik, megszűnik ahogy az inzulintermelés is. Igy hiába használ valaki analóg inzulint ha a szervezete cukortermelése az azt befolyásoló tényezők is  változik amit nem tudunk előre hisz utó mérésekkel derül ki h változik az anyagcsere annak épp úgy nem könnyebbség az analóg inzulin. Tehát a két típusú inzulin között nem a jobb vagy rosszabb a választás, minkettő jó,  ha lehető legjobban kiszolgálja az egyén szerevzetét, ami persze sosem lesz azonos élettanival, de amennyire lehet közelítsen hozzá. Akinek nem válik be az inzulin analóg azoknak újabb hatékony praktika az inzulinpumpa, ez sem tökéletes megoldás csak egy aprócska segítség igazából nem véletlen h az okosinzulinon dolgoznak amit a szrevzetbe juttatva csak akkor aktiválódik és olyan mértékben amennyire épp szükséges, mert alapvető hiba az inzulinkezelésünkben h mindig előre adagoljuk az inzulint miközben nem tudjuk h annyi szükséges-e de már beadtuk ha kell ha nem, hisz az ynagcsere folyton változik…. ezért tök mindegy milyne inzulin  mert nem szimulálja az élettani inzulint