Mikor kell altató mikroébredések ellen?

KérdésekMikor kell altató mikroébredések ellen?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 12 év

Becslések szerint a lakosság harmada küzd alvászavarokkal. A szakember azt tanácsolja, hogy aki tartósan álmatlanságban szenved, forduljon orvoshoz. A másnak felírt altatót nem szabad beszedni.

"Az álmatlanság vagy orvosi nevén inszomnia nagyban összefügg a testi-lelki állapottal, közérzettel. Ezért ha valaki lelkileg megterhelő időszakot él át, könnyebben előfordul, hogy álmatlanság alakul ki nála. De bizonyos pszichiátriai betegségek is társulhatnak alvászavarral: például a pszichózisok vagy a depresszió sokszor éppen álmatlansággal kezdődnek, és az inszomnia állandó kísérő tünete a pszichiátriai betegségeknek" – mondja dr. Szűcs Anna, az Országos Idegtudományi Intézet főorvosa.Az altató feladata, hogy átsegítsen az igazán nehéz időszakokon

1 Válasz
Szabó Eszter answered 12 év ago

Kedves Krisztina!

Nagyon fontos dolog, hogy az egyén maga nem tudja felmérni, volt-e egyáltalán mikroébredése, és ha igen, akkor mennyi. Ez csak alváslaborban mérhető fel, ahol speciális vizsgálat során feltérképezik az ember alvását, agyhullámait, ébredéseit, REM-fázisait. Az éjszaka során hullámzó az alvás mélysége, mely a korral előrehaladva és az adott élethelyzet függvényében is változik. Általában egy éjszaka alatt 3-5 alkalommal vagyunk ébredésközeli állapotban, ami még normális.

Fontos, hogy az ember megfelelő alváshigiénével rendelkezzen, amiről már korábban is sokat beszéltünk. Ha ennek ellenére is jelentkeznek alvásproblémák, fontos, hogy szakemberhez forduljon az illető, aki eldönti, hogy szükséges-e altató vagy sem, illetve, hogy szükség lehet-e speciális, alváslaborban elvégzendő vizsgálatra.