Miért van több depressziós ember a tévénézők körében?

KérdésekMiért van több depressziós ember a tévénézők körében?
MariMarton kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Ezt nemrég olvastam.

9 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Ez így egy kicsit sarkos. 🙂
Rákerestem a neten, és gyakorlatilag egyetlen vizsgálatból vonták le a következtetést, bár ezt elég nagy mintán végezték e.
Az alábbi cikk végén érdekes, de valószínű következtetések olvashatók, de akinek nincs kedve megnyitni a linket, annak leírom, mert én is egyetértek vele:
A tévéből áradó információk gyakran tartalmaznak agresszív megoldási módokat vagy keltenek szorongást a nézőben. Előbbieket nem tudja a mindennapi életben alkalmazni (azért mégsem lőhetünk mindenkit halomra, mint Schwarzenegger), és ez fokozza a szorongást, illetve olyan mintákkal szembesülnek a nézők, amiknek nem tudnak megfelelni, ha azt tűzik ki ideálnak, ami szintén rendkívül erős feszültséget okoz.
A vizsgálatban gyerekek vette részt, akik a viselkedésüket gyakran utánzás útján sajátítják el, és nehezen tudják feldolgozni, hogy amit láttak a tévében, az nem kivitelezhető.
Érdekes, hogy az alváshiányt is felvetik problémaként, ami a sokáig tartó tévézést illeti. Így a gyerekek nem tudnak megfelelően fejlődni sem fizikailag sem pedig szellemileg.
Nem utolsó szempont az sem, hogy a tévénézéssel töltött idő más fontos tevékenységektől vonja el az energiát (sport, kortárs csoportok), amelyek védőfaktorok lehetnek a depresszióval szemben.
A reklámok is kiemelt szerepet játszhatnak, mert nem minden reklámozott termék elérhető, de ezek közül sokat úgy állítanak be, hogy "az igazán menők ezt használják". Így aki ehhez nem jut hozzá, az már nem is "menő", tehát csökken az önértékelése, ami megint csal depresszióhoz vezet. Ezek, és az egyéb "kitekert" értékek közvetítése miatt válhat a tévé későbbiekben depresszió okozójává.

Azt azért kiemelném, hogy ez csak egyetlen vizsgálat, bármilyen nagy is a minta, bármennyire is sokáig követték a vizsgálati alanyokat, És a tudományban "egy vizsgálat ne, vizsgálat". Biztosan fogunk még hasonló eredményekkel találkozni, de arra kérek mindenkit, hogy, ahogy a tévének, úgy az internetnek se higgyünk el mindent válogatás nélkül.

ÉS a link:
http://divany.hu/poronty/2009/02/20/tevenezo_gyerekbol_depresszios_felnott_lesz

Marika answered 13 év ago

Kedves Eszter !! Tökéletesen egyetértek a véleményeddel , nem csak depressziót , de agresszívitást is okoz a sok öldökléses film . Szerintem a tinédzserek körében ( tisztelet a kivételnek ) nagyon érezteti is a hatását ,régen nem lehetett hallani tanárok ellen elkövetett cselekedetről , mert a Ők voltak a példaképeink . A fiatalok által kedvelt oldal ,nem akarom megnevezni borzasztó stílust teremt és a helyesírásról nem is szólok .

katalin answered 13 év ago

Én igazábol nem igen nézek tévét mert este mire oda jutok el is alszom.

MariMarton answered 13 év ago

 Kedves Eszter! Egyetértek a válasszal én is ezekre gondoltam amikor olvastam.Bizony sok időt elvesz a tévé és az internet és elfelejtenek a gyerekek mozogni és ebben nőnek fel.Sajnos még a felnőttek is,mert vannak olyan ismerőseim akik állandóan sorozatokat néznek,sőt gyesen levő anyukák akik nézik a tévét és a másik tévén a gyereknek valami rajzfilm megy.Még jó,ha mesefilm! megszűnnek az emberi kapcsolatok a civilizáció"fejlődésével". Én elgondolkoztam a cikken és mivel a tavaly télen érintett voltam a hangulati változás miatt (igaz az ok szervi volt és elmúlt,egy gyulladt fog),de azért a gondolat foglalkoztat.
Marika,Kati köszönöm a hozzászólást.Másnak esetleg véleménye ezzel kapcsolatosan?

Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Marika!

A tanárokkal szembeni agresszió forrása sajnos nem a tévében keresendő. Mostanra az iskolába járó gyerekek csak a jogaikat ismerik, a kötelességeiket nem. Azt tudja, hogy joga van feleselni a tanárral, adott esetben meg is üti, mert tudja, hogy a tanárnak viszont nincs joga fizikai fegyelmezéssel élni. Ha mégis ezt teszi, vagy csak írásban figyelmezteti a diákot, másnap a szülő bemegy, és "kiveri a hepajt". Ezt a gyerek is tudja, és így bármit meg mer tenni.

Ha én rosszat csináltam a suliban és letolt a tanár, és ne adj’ isten, ezt otthon még el is mondtam, csak újabb fejmosást kaptam, nem pedig azt, hogy "hülye a tanárod". Hát ez a legnagyobb probléma a tanárokkal szembeni agresszióban.

A tévé szerepe inkább a kortársak közti viszonyban jelenik meg, amikor megverik, megalázzák, meglopják egymást a suliban. ez valóban a tévé rovására írható. De amíg az emberekkel beszélgetve ilyen gagyi műsoroknak nagy a nézettsége, sajnos nem számíthatunk semmi jóra.

Sára Biró answered 13 év ago

 Sziasztok! Eszter tényleg jól írod ez a sok gagyi műsor és a sok hülye  reklám megbolondítja a gyerekeket,de még a felnőtteket is. Én ezeket a szenny műsorokat nem is nézem,még amikor reklámozzák azt is elkapcsolom. Valóban sokan nézik,ha nem lenne jó a nézettség akkor végre áttérnének normális műsorra. Van olyan tévé csatorna ahol a fél 7-es hírekben gyilkosság,baleset megy 15-2o percen keresztül és  ezek a HÍREK!! Na én ezeket a csatornákat nem nézem!!

Mária Miklós answered 13 év ago

Üdvözöllek Benneteket!

Egyetértek Veletek!  Én már a Tények-et sem bírom mostanában nézni, mert nagyon ideges leszek.
Valóban nem kell mindent elhinni a médiáknak…..mindent felnagyítanak, kiszíneznek,  hatásvadászat, az a hír, ami borzalmat vált ki az emberekből. 
Mostanában a M1 -en mintha a színvonal emelkedne,  vannak  jobb filmek és műsorok..

Sok minden a szülőtől is függ.  Én hiába panaszkodtam egykor drága jó  Anyukámnak, nem volt vevő erre.
Lányomnál sem alkalmaztam ……  tiszteld a nevelőidet… persze azóta változott a világ is.
Nem kell mindent elhinni a gyereknek sem. 
Beszélgetést nagyon fontosnak tartom!

katalin answered 13 év ago

Hát igen tényleg sok minden a szülötöl függ én most látom a pici lányomnál mik vannak és meg vagyok rökönyödve de még a nagy lányaim is.Nem tudom sok szülö mért enged meg mindent vagy nem is foglalkozik vele és akkor az én lányom azt mondja hogy kicsufolják mert nem csinálja azt.

Mária Miklós answered 13 év ago

Katikám…igen…sajnos.  Én a kis Unokámnál láttam és tapasztaltam az óvodában már és az iskolában is..
Nagyon nehéz manapság egy kisgyereket  a helyes úton tartani.  Kellenek a jó pedagógusok- hála Istennek vannak-   a szülők odafigyelése…..és sok-sok szeretet.