A szervezetnek szüksége van rostokra, mely az ember számára emészthetetlen, ezért nagyon jól kitisztítja a bélrendszert. Megköti a toxinokat, a koleszterint, csökkenti a vércukorszintet.
A növényi rostok nagyon fontosak a szervezet számára, számos betegséget előzhetünk meg rendszeres fogyasztásukkal.Az élelmi rostok fel nem szívódó szénhidrátok, melyek nem csak cukorból állnak, hanem a növényi sejtfal alkotóelemeiből: cellulóz, pektin, nyákanyagok, lignin. Ezek az alkotók emészthetetlenek az ember számára, ezért hívjuk őket nagyon jó „bélseprűnek”, mivel áthaladva az emésztőrendszeren kisöprik a lerakódott salakanyagokat.A vastagbél kiboltosulásaiban megrekedt széklet rögöket is képes magával sodorni, megköti a méreganyagokat. Serkenti a bélmozgást, nem alakul ki székrekedés, és csökken a divertikulózis kialakulásának veszélye. Lassítja a gyomor ürülését ezért több ideig van teltség érzetünk, megelőzi a túlzott kalória bevitelt, így csökken a súlyunk.Megköti a koleszterint, tehát kedvezően hat az erekre, ezáltal a szív működésére. Csökken a vércukorszint.Nagyon jó rostforrás a búzakorpa, graham-liszt, rozsliszt, karfiol, káposzta, sárgarépa, alma körte, őszibarack.A túlzott rostfogyasztás hátrányaA túlzott rostfogyasztásnak kedvezőtlen hatásai is vannak. Megköti az esszenciális tápanyagokat, a kalciumot, vasat, zsíroldékony vitaminokat. Emésztési problémákat okoz, gázosodást, haspuffadást, székrekedést. Javasolt mennyiség napi 35 gramm, bőséges folyadékbevitel mellett.