Miért van az , hogy a cukorbetegség tabu témának számít ????

KérdésekMiért van az , hogy a cukorbetegség tabu témának számít ????
Marika kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sokan nagyon titkolják azt hogy cukorbetegek . Miért ??? Senki sem akart az lenni ez nem kívánságműsor , hanem egy gyógyíthatatlan , de nagyon jól kezelhető betegség.

14 Válasz
Marika answered 11 év ago

Az egyik dolog ami dühít az , hogy a cukorbetegséget még mindig tabu témaként kezelik sokan . Hogyan is tudnánk segíteni olyan embereken akiről nem tudjuk azt , hogy  sorstársunk ???? Volt a FB-on olyan reakció , hogy ez nem tartozik senkire hogy cukorbeteg vagyok-de igen!!!!!A cukorbetegek családtagjainak tanítása arra , hogy mit tegyünk ha baj van !!!! Szerintem fogalmuk sincs ….. miért ez a titkolódás????Ez nagy baj …… Óvni kéne a családtagjainkat ismerősöket , barátainkat attól , hogy velük ne történjen meg ez , tanuljanak a mi hibánkból és ne a sajátjukból és előzzék meg . Nekem a családom sokszorosan terhelt ezzel a betegséggel, anyai ágon minden nőrokon cukorbeteg volt. Akkor még nem volt ennyi tudás az orvostudományban és én emlékszem , hogy vezetgettem a vak nagymamámat gyermekként és az inzulin " őskorára " a fecskendők kifőzésére. Nekem sikerült a húgomat rávezetnem ezekre a dolgokra és nagyon hálás érte , mert sokkal jobban érzi magát vigyáz az étkezésekkel és nem használ cukrot , hanem édesítőz és az elfogyasztott ételek CH tartalmát számolva étkezik.

Sára Biró answered 11 év ago

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/1980/

rgyorgy answered 11 év ago

Szerintem nem tabu téma, viszont munkát keresőknél nem előny ez a betegség. Nem csoda, ha lehet eltitkolják.

Sára Biró answered 11 év ago

 Igen kedves  György,de ha valaki rosszul van akkor hogyan tudnak segíteni rajta?

rgyorgy answered 11 év ago

Azt nem tudom kedves Sárika. Én csak annyit tehetek, hogy igyekszem magamról gondoskodni. Amire az én esetemben szükség lehet, mindig a kezem ügyében van, de más is hozzáférhet.  Eddig még mindig tudtam magamon segíteni.

Sára Biró answered 11 év ago

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/1909/

Krisztina Kiss answered 11 év ago

 Sajnos ugy érzem az emberek nagyon bezárkoztak. Senkinek semmit , és ez az élet másterületére is igaz.

Marika answered 11 év ago

A munkahelyet keresőknek orvosi vizsgálatra kell menniük , az orvos ráírja a papírjára az illetőnek a krónikus betegségeit és máris kiderül ha csak erről lenne szó. Szerintem az őszinteség sokkal célravezetőbb lenne , de sajnos annyi hazugsággal találkozunk az életünk során .

Árvai István answered 11 év ago

Marika, meglep amit írsz! Biztos, hogy így van ez? Én utoljára 1976-ban voltam orvosi vizsgálaton, a pályaalkalmasságin. Az orvos pedig nem adhatja ki, a betegségek nevét. A táppénzes lapra is csak kódot írhat.
Egyes munkakörökben előírt egészségi állapot kell, s azt vizsgálják is. De nem nevezheti meg az orvos. Alkalmas, nem alkalmas, korlátozottan alkalmas. Kb. ennyit közölhet.

—-
De a titkolás egyik oka szerintem is a munkahely elvesztésétől való félelem. Dolgoztam olyan helyen, ahol ez semmi gondot nem jelentett. De az még a Kádár-korszakban volt egy 2400 fős üzemben. Azóta dolgoztam olyan helyen, ahol feltűnt a főnöknek, hogy egyikünk többször étkezik bent. Igaz, összesen nem töltött vele annyit időt, mint más az egy rendes ebédidejével. A kérdésre annyi választ kapott, hogy több részletben kevesebbet enni egészséges. Nem többet. Kirúgta az illetőt. A munkakör, melyben ez az állapot nagy kockázattal jár a számítógépes képfeldolgozás.
Szóval nem pilóta, nem buszvezető, darukezelő.

Sára Biró answered 11 év ago

 István a munkaalkalmassági vizsgálaton el kell mondani,hogy milyen betegséged van és alá is kell írni,hogy semmit nem titkolsz el.
Munkahelye válogatja persze van olyan hely amit Te leírsz,de reménykedünk hogy egyre kevesebb munkahelyen kell eltitkolni,hogy pl. cukorbetegsége van valakinek.