Miért mondják,hogy a hasi típusú elhízás hajlamosít a cukorbetegségre?

KérdésekMiért mondják,hogy a hasi típusú elhízás hajlamosít a cukorbetegségre?
janos menyhart kérdezte ennyi ideje: 14 év
3 Válasz
Best Answer
Mária Balázs answered 14 év ago

 A hasi tipusú elhízásnál gyakoribb a cukorbetegség, a magas vérnyomás,a maga vérzsír sajnos!

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Tulajdonképpen mitől alakul ki pont a hasi elhizás? Nagyon sok nő, és úgyszint férfi is szenved ettől! Pár éve még Sopronba jártam a pajzsmirigybetegségemmel,ott mindig megvizsgált az endrokrinológus orvosom! Aztán ő is észrevette hogy hasra kezdtem hizni,megkérdezte tőlem hogy a szüleim közül van.e valakinek ilyen tipusú hasa!!Mivel hogy semmi problémát nem észlelt a hasi hizásom miatt,én elmondtam hogy apukám sajna hasas!!Orvosom ekkor azt felelte maga ezt a" pocit" örökölte:-)Ezt a leletembe le is irta ,nyoma van!! Hát kérem örökölni mindent lehet:-)

Sára Biró answered 12 év ago

  Hasi típusú elhízás (alma típusú) esetén a zsír nem csak a hasfal bőre alatt halmozódik, de a belek és a zsigeri szervek körül is. A felső és alsó testfél bőre alatt elhelyezkedő zsírsejtek jól reagálnak az inzulin szabályozó hatására.A kóros zsíranyagcsere  következménye, hogy a vér magas zsírsavtartalma miatt romlik a szervezet az inzulinnal szembeni érzékenysége.A zsigeri zsír nagyon veszélyes. Az inzulin nem kellő erejű hatékonysága arra érzékenyekben a cukorbetegség kialakulását elősegíti. Az anyagcserezavar hosszú távon szívérrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Ezért az elhízás, különösen annak hasi formája és a cukorbetegség, a máj fokozott zsírraktározása révén májkárosodáshoz vezethet. Kialakul a zsírmáj,majd az   érbetegségeknek. Magát a zsírmájat nem kell, sőt nem is lehet kezelni. A cél a hasi elhízás, a túlsúly megszüntetése, és ezzel az érbetegségek kialakulásának megelőzése.Ha sikerül fogyni,a haskörfogatot csökkenteni, párhuzamosan a májeltérések is javulnak.
Van akinél a combokra, a fenékre rakódik le a zsírréteg,ezt körte típusú elhízásnak nevezzük, ők inkább mozgásszervi betegségre, visz ér betegségre hajlamosabbak.