Miért javasolják a mediterrán diétát a cukorbetegeknek?

KérdésekMiért javasolják a mediterrán diétát a cukorbetegeknek?
Mária Balázs kérdezte ennyi ideje: 13 év
4 Válasz
Cuki Baba answered 13 év ago

Mert az védi az ereket,kevés zsírt,sok halat,oliva olajat tartalmaz.

Sára Biró answered 13 év ago

 A szív,-érrendszeri problémák megelőzésében és kezelésében a mediterrán étrend hatékonynak bizonyult,mely elsősorban növényi eredetű élelmiszerek felhasználásán alapul.Összetételében gabonafélék-durum tészta,friss zöldségek,gyümölcsök használata a jellemző.Ezek alacsony vércukoremelő hatású élelmiszerek,ezért cukorbetegeknek előnyös a fogyasztásuk.Az állati eredetű fehérjeforrások közül a sovány sajtok,húsok közül a halak,sovány csirkét részesíti előnyben. A köretekben,salátákban gyakran előfordulnak az olajos magvak (szezámmag,mogyoró,mandula).Leggyakoribb zsiradékféle a mediterrán étrendben az olívaolaj.Természetesen a diétán kívül fontos a rendszeres mozgás /séta ,biciklizés,úszás stb./, a relaxáció is!

Sára Biró answered 13 év ago

 A mediterrán étrend jótékony hatással van az anyagcserére, és megelőzheti a szívbetegségeket – igazolja egy ötven tanulmányt kiértékelő görög elemzés.

Athéni Harokopio Egyetem kutatója az amerikai Journal of The American College of Cardiology című szaklapban tette közzé eredményeit, amelyek összesen félmillió ember vizsgálatán alapultak. Szerinte az általa készített elemzés az első, amely szisztematikusan foglalkozik a mediterrán konyha úgynevezett metabolikus szindrómára gyakorolt pozitív hatásával. Az olívaolajat és sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmazó diétával ugyanis megelőzhető az említett szindróma, amelyre a túlsúly, a kóros vérzsír-összetétel, a magas vércukorszint és a magas vérnyomás együttes fennállása jellemző – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása . (www.welt.de).

Mária Balázs answered 13 év ago

 Köszönöm a sok értékes információt! Nem tudom itt az oldalon esetleg valaki mediterrán diétát alkalmaz?