Miért fontos ismerni egy cukorbetegnek a glikémias indexet?

KérdésekMiért fontos ismerni egy cukorbetegnek a glikémias indexet?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 14 év
3 Válasz
Best Answer
xu00336 answered 14 év ago

Mert az azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó ételek vércukorszintre gyakorolt hatása nem egyforma. Ez függ az élelmiszerekben levő keményítő kémiai szerkezetétől (pl.durum liszt nehezebben bontható mint a sima búzaliszt ezért előnyösebb) és a konyhatechnikai eljárástól (pl.főtt burg. glikémiás indexe 25-30 % kedvezőbb mint a alaposabban feldolgozott burgonyapüré esetén). Ne fogyasszunk azért magas zsírtartalmú ételeket mert vércukoremelő hatásuk alacsonyabb a lassúbb emésztehetőség miatt !!!! Ez nagyon egészségtelen lenne. Egy-egy étel vércukorszintre gyakorolt hatását személyre szabottan a gyakori vércukormérésekkel lehet ellenőrizni.

Sára Biró answered 14 év ago

 A glikémiás index figyelembevétele azért fontos,mert a hipo-és hiperglikémiás állapotokat(alacsony és magas vércukor)a gyors és a lassan felszívódó szénhidrátok váltogatásával ki lehet védeni.

Sára Biró answered 12 év ago

 Figyeltek arra,hogy ne pürésítsétek az ételeket? Esetleg tesztelte valaki,hogy  milyen vércukor emelkedést csinál nála egy főtt krumpli,vagy krumpli püré,esetleg hasbábkrumpli?