Mert az azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó ételek vércukorszintre gyakorolt hatása nem egyforma. Ez függ az élelmiszerekben levő keményítő kémiai szerkezetétől (pl.durum liszt nehezebben bontható mint a sima búzaliszt ezért előnyösebb) és a konyhatechnikai eljárástól (pl.főtt burg. glikémiás indexe 25-30 % kedvezőbb mint a alaposabban feldolgozott burgonyapüré esetén). Ne fogyasszunk azért magas zsírtartalmú ételeket mert vércukoremelő hatásuk alacsonyabb a lassúbb emésztehetőség miatt !!!! Ez nagyon egészségtelen lenne. Egy-egy étel vércukorszintre gyakorolt hatását személyre szabottan a gyakori vércukormérésekkel lehet ellenőrizni.
A glikémiás index figyelembevétele azért fontos,mert a hipo-és hiperglikémiás állapotokat(alacsony és magas vércukor)a gyors és a lassan felszívódó szénhidrátok váltogatásával ki lehet védeni.