MIÉRT ALAKUL KI EPEKő A SZERVEZETBEN?

KérdésekMIÉRT ALAKUL KI EPEKő A SZERVEZETBEN?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 13 év

Az epekövesség gyakorisága a 30. életév után folyamatosan nő, és a nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat: a férfiak 10, míg a nők körülbelül 20 százaléka betegszik meg élete során. Az epekőbetegség egyik legfontosabb hajlamosító tényezője a népbetegségnek számítóelhízás. Bár a kövek több mint fele soha nem okoz panaszt, néha súlyos görcsroham kialakulásához is vezethetnek.

2 Válasz
Krisztina Kiss answered 13 év ago

.Az epekövek 80 százaléka koleszterinből áll. Az epekövek általában csak akkor kezdenek panaszokat okozni, amikorhatásukra gyulladásba jön az epehólyag fala, illetve amikor elég nagyranőttek ahhoz, hogy elzárják az epehólyag kivezetőcsövét, vagy a májbólés az epehólyagból jövő epeutak egyesüléséből létrejövő közösepevezetéket. Ilyenkor epeköves görcsroham is kialakulhat.A nem kezelt epekő szövődményekhez vezet.Nagyon sok esetben az epekő hosszú ideig, vagy akár a beteg életevégéig észrevétlen marad – a kialakult kövek több mint fele ilyen -,mivel semmilyen panaszt nem okoz. Nem ritka az sem, hogy más betegségkivizsgálása közben, véletlenül derül fény az epekő jelenlétére.

katalin answered 13 év ago

Nekem nem epekövem van hanem az epe holyagban hashártya polipus legalábbis az ultrahangos papiron ez van Igazábol nem tudom teljesen mit jelent de azt mondták ne foglalkozzak vele