Mi is a diabeteszes láb?

KérdésekMi is a diabeteszes láb?
8 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 A diabéteszes láb a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye.Az ér és idegkárosodás komplex megjelenése,melyet súlyos érzészavar,perifériás érelmeszesedés,talpi fekély,csont deformitások jellemzik.
Az ér és idegkárosodás mellett kialakulásában számos külső tényező is hozzájárulhat pl.mechanikai ártlom pl. a cipő felsérti a lábat,kémiai ártalom pl.tyúkszem tapasz használat,égés,bőrkeményedés,kóros nyomáspontok alakulnak ki a talpon, gombás bőrelváltozás ,vagy gombás köröm,csontok deformitása.

Ilona50 answered 13 év ago

 Nagy nyári melegben ha egy cukorbeteg mezítláb járkál akkor hamar megsérülhet  a talp.pl.egy homokos tengerparton,vagy  fűben!
 Mindig viseltek papucsot?

Mária Balázs answered 13 év ago

Korábban nem használtam rendszeresen én sem,de mostanában oda figyelek a lábamra és mindig ellenőrizem.

Tompos Szabolcsné answered 12 év ago

 én mezitlábal járok othon és egéségesebb mint a papucs.de a papucs szivja a netveség és előbb utobb gombás vagy bőrkeménység.cipők azt jo mert szokni van rajta és azt nem gond.én évegig mezitlábbal vagyok nyáron és nagyon szép a bőrőm és soha nem volt gombás vagy valami.én mindenkinek ezt javasolom.

jaskó answered 12 év ago

Amikor a polineuropathya eléri a célját és a cukorbeteg lába az érzőidegek károsodása miatt szinte teljesen érzéketlenné válik, majd akkor jön a baj. Akkor, amikor a beteg azt sem veszi észre, ha szögbe lép, azt sem, ha egy kavics kerül a cipőjébe, azt sem ha megégeti, elvágja, sőt akár azt sem, hogy eltört lábfeje, na majd akkor fogja bánni a figyelmetlenségét. Mezítláb járni egy tiszta lakásban, egy puha szőnyegen határozottan kellemes dolog, de az udvaron már nem szabad kísérteni az érsebészt, mert könnyen az asztalára lehet kerülni. A cukorbetegnek rendszeresen ellenőrizze a lábát. Ha maga nem látja jól a talpát, használjon tükröt, vagy kérjen segítséget. Felejtse el a hegyes, éles "szerszámokat" a lábápolás alkalmával. Legjobb, ha szakemberre bízza a körmök rendbetételét. Szokásommal ellentétben most nem akarok elrettentő dolgokat felsorolni, esetleg képeket mellékelni, de kérek mindenkit, hogy nagyon figyeljen a lába állapotára és ne hanyagolja el, mert előbb utóbb nem marad egy sem!!!

Sára Biró answered 12 év ago
Sára Biró answered 12 év ago

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/1196/

Marika answered 12 év ago

Kedves Tomposné !!! Nagyon nagy mázlid van , hogy eddig még nem volt lábsérülésed!!!!Bárhol beszerezhet az ember egyet , a konyhában leejtesz egy kést vagy bármi mást , vagy belelépsz egy elgurult rajzszögbe , vagy egyelgurult üvegszilánkba és máris ott a baj . jó esetben lehet , hogy megúszod ,de a diabétesz hajlamosít hogy elfertőződjön a seb , mikorra észreveszed lehet nagyon komoly következménye is .