Mi az első tünet ami felhívhatja a beteg figyelmét a diabéteszes lábra?

KérdésekMi az első tünet ami felhívhatja a beteg figyelmét a diabéteszes lábra?
Ilona50 kérdezte ennyi ideje: 13 év
4 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago
  • A diabéteszes láb első tünete a neuropathia,azaz idegbántalom! Sajnos ez sok esetben időben nem kerül felismerésre.
  • Az idegbántalmak elviselhetetlenné teszik a betegek mindennapi életét, az érintettek élettartamát is jelentősen lerövidítik. A tünetek egyik nagy csoportját az akaratunktól független, vegetatív idegrendszer károsodása hozza létre . Ennek során szaporábbá válhat a szívverés, lassulhat az emésztőrendszer működése, károsodhat a húgyhólyag és impotencia léphet fel. A verejtékmirigyek károsodása miatt a láb bőre száraz és berepedezett lesz, ami elősegíti a fertőzéses folyamatok terjedését és a cukorbeteg láb kialakulását . 
  • A tünetek másik fő csoportjába az érzőidegek károsodása. A panaszok az esetek többségében legkorábban a végtagokon jelentkeznek, ezen belül is az alsó végtag érintettsége a leggyakoribb. A tünetek általában bizsergéssel, zsibbadással,áramütésszerű , "hangyamászás" érzésével kezdődnek, később ezekhez égő, zsibbadó vagy szúró fájdalom is társul ,gyakori hogy már a harisnya vagy a takaró puszta érintése is fájdalmat okoz. Furcsa kettősség, hogy a nem szokványos ingerek hatására van fájdalomérzet, a valóban fájdalmas ingereket viszont a betegek egy része egyáltalán nem érzékeli. Ennek oka a tapintás-, a hő- és a fájdalomérzet károsodása, aminek következtében a mindennapos sérülések is észrevétlenek maradnak. Ilyen lehet a cipőbe került kő vagy szög, illetve az, ha a cipő nyomja a lábat. Az érzéketlenség miatt idővel talpi fekélyek alakulhatnak ki, fájdalom hiányában azonban sokan még ekkor sem fordulnak orvoshoz.
  • A cukorbetegség talán legsúlyosabb szövődménye a láb üszkösödése: hazánkban évente körülbelül két-háromezer cukorbeteg lábát amputálják emiatt. Az operációk körülbelül 85 százalékának hátterében a neuropátia áll, így ezek a műtétek megelőzhetőek lennének az érzéscsökkenés korai stádiumban történő felismerésével.
  • Évente egyszer ajánlott a neuropátiás szűrővizsgálat elvégzése
pityu72 answered 13 év ago

 A cukorbetegek nagy részénél kialakul az ideg bántalom,sajnos csak akkor jövünk rá ha már érezzük a kínos éjszakai lábfájdalmat ami elviselhetetlenné tud válni! Ha idejében komolyan vennénk sok láb megmenekülne,mert már olyan jó gyógyszerek vannak/tapasztalatból tudom/,hogy jelentősen javul az éjszakai kínzó fájdalom! Aki nem érzi meg pl.a forró tárgyakat az nagyon veszélyes.Egyik betegtársam amikor kórházban voltam elmesélte,hogy a hősugárző összeégette a lábát és nem is vette észre,mert nem fájt! Hónapokig kezelték és meg is kellett műteni a lábát!/szerencsére a lába megmenekült/

elekes andras answered 12 év ago

 Most a Diabétesz Világnap alkalmával nagyon sok előadás volt a cukorbetegség szövődményeiről. Részletes előadások voltak a diabéteszes lábról. Még most is látom rendezvények vannak. Fontos a figyelem fekhívás.
Nektek mikor volt lábszűrésetek?

Sára Biró answered 12 év ago

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/1487/