Mi az aceton és a cukorbeteg kóma?

KérdésekMi az aceton és a cukorbeteg kóma?
Zsóka kérdezte ennyi ideje: 14 év
2 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 14 év ago

A hyperglikémiás  ketoacidozis  a magas vércukorszint és teljes inzulin hiány miatt lép fel.Ez elsősorban
1 tipusú cukorbetegeknél,ritka esetben 2 tipusú cukorbetegnél,főleg annak késői szakaszában lép fel.Az abszolut inzulin hiány miatt a zsírok égetése is zavart szenved.A vérben úgynevezett ketontestek,a vizeletben aceton jelenik meg.A sav-bázis egyensúly savi irányba tolódik el.Amennyiben a vércukor extrém módon megemelkedik sürgős beavatkozás  hiányában gyorsan kialakulhat a már életveszélyt jelentő hiperglikémiás ,ketoacidózisos kóma,mely csak kórházi körülmények között rendezhető!

Violetta Varga answered 14 év ago

 Inzulin hiánya, illetve különböző okokból történő aluladagolása diabéteszes kómát (latinul: coma diabeticum) okozhat. Ez a cukorbetegség legveszélyesebb komplikációja, életveszélyes állapot. A vércukorszint az 1000 mg/dl-t is elérheti (120-ig normális). Az esetek 25%-ában a cukorbetegséget éppen a diabéteszes kóma kapcsán ismerik fel. Az inzulinhiány – már diagnosztizált betegeknél – felléphet az injekció elmaradása esetén, túl alacsony dózis adása után, vagy a vércukorszint hibás mérése kapcsán. Bizonyos állapotokban a szervezetnek a szokásosnál több inzulinra van szüksége (tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések, diéta hiba, terhesség, operáció, szívinfarktus, hyperthyreosis). A különböző fertőzések jelentik a diabéteszes kóma leggyakoribb kiváltó okát.Míg az 1-es típusú diabéteszre a ketoacidózisos kóma a jellemző, a 2-es típusú cukorbetegségben inkább az ún. hiperozmoláris kóma lép fel.Ketoacidózisos kóma: Az inzulinhiány következtében megemelkedik a vércukorszint (hiperglikémia), a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, ellenben energiára van szükségük. Ennek következtében, és mert a hiányzó inzulin a folyamatot nem gátolja, megindul a zsírraktárak lebontása zsírsavakra (lipolízis) és ketontestek képződése a májban. A ketontestek (például aceton) miatt jellemző, hogy a betegeknek „acetonos leheletük” van. Mivel mind a zsírsavak, mind a ketontestek savas kémhatásúak, a vért kórosan savanyúvá teszik és metabolikus acidózis alakul ki. Az acidózist a beteg a légzésével próbálja kompenzálni, így jön létre a jellegzetes Kussmaul-légzés. A megemelkedett vércukorszint következtében a vesék egy bizonyos határérték felett nem képesek a cukor visszatartására, az a vizelettel kiürül és ozmotikusan vizet visz magával. A beteg rengeteg vizet veszít és kiszárad (dehidráció). A hiperglikémia következtében a cukor vizet szív ki a sejtekből. Erre az ún. sejten belüli dehidrációra az idegsejtek a legérzékenyebbek és ennek következtében nem képesek a további normális működésre, a tudatállapot beszűkül és kóma alakul ki.

Hiperozmoláris kóma: a 2-es típusú cukorbetegre jellemző relatív inzulinhiány következtében megemelkedik a vércukorszint, de a minimális saját inzulintermelés meggátolja a lipolízist és a ketontestképződést és ezzel az acidózis kifejlődését.

A diabéteszes kóma tünetei:Hiperozmoláris kómaKetoacidózisos kómaDiabétesz típusjellemzően 2-es típusú diabéteszjellemzően 1-es típusú diabéteszKialakulásalassú, fokozatos kezdetKussmaul-légzés, hasi fájdalomPre-kómaétvágytalanság, szomjúságézés, sok ivás, sok vizelet, gyengeség, gyors légzés, kiszáradás jeleiKómakiszáradás (dehidráció), sokk, gyors pulzus, vérnyomás csökken, oligouria, anuriaLaborHiperglikémia: > 600 mg/dl, hiányzó ketontest, nincs ketonuria, nincs acidózisHiperglikémia: > 300 mg/dl, plazmaketon: > 300 mg/dl + ketonuria, acidózis