Mi az a terhességi cukorbetegség?

KérdésekMi az a terhességi cukorbetegség?
Adris kérdezte ennyi ideje: 14 év
4 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 14 év ago

A terhességi cukorbetegség a cukorbetegség (diabetes mellitus) egy olyan formája,amelyet a terhesség során fedeznek fel. Ez a tipusú cukorbetegség a szülést követően "elmúlik"! Megjegyzendő azonban,hogy követés,időnként vércukor-ellenőrzés szükséges,valamint a szülést követően 6 héttel a terheléses vércukorvizsgálatot(OGTT) indokolt elvégeztetni!

Violetta Varga answered 14 év ago

 Terhességi cukorbetegségnek azt nevezzük, mikor az inzulin hiányt a terhesség alatt fedezik fel. Ilyenkor az anya termel inzulint, mégis inzulin hiány alakul ki, mert a terhesség alatt sokkal többre és a terhesség előre haladtával egyre többre van szükség, mint nem terhes állapotban.  Az inzulin igény növekedésének oka a lepényi hormonok miatt van, ezek a hormonok rontják az inzulin hatékonyságát, ezért a normális vércukor szint fenntartására egyre több inzulint kell az anyának termelni. Ha erre nem képes, a cukorszint kezdetben étkezés után lesz magas, majd ha a hiány növekszik már az éhomi vércukor is elkezd emelkedni és a sejtekben méreg (aceton) szaporodik fel.

Aranka Horváth answered 14 év ago

 Én biztos elfogok menni vérvételre szűlés után amikor megyek a 6 hetes vizsgálatra,mert a családban több cukorbeteg is van! Csak már ott tartanék!

Vica35 answered 14 év ago

 Nekem is magas lett a 120 perces vizsgálatom! Diétáznom kell! Remélem nem kell inzulint kapjak!