Mi az a diabetikus termék, s melyik „cukor” jó?

KérdésekMi az a diabetikus termék, s melyik „cukor” jó?
Árvai István kérdezte ennyi ideje: 11 év

Szegény cukrászdai eladókat boldogítok néha olyan kérdésekkel, hogy mivel édesítenek, s hogy van-e diabetikus sütemény, fagyi. Legtöbb helyen nem is értik, talán megkergült a bácsi.
A boltokba nem kerül természetes cukor. A kristálycukor is vegyipari termék, s nem is csak cukor, hanem pl. jó sok mész is van benne.
Ahogyan a szőlőcukornak nevezett cukorkát sem szőlőből állítják elő, így a nyírfacukor, a fruktóz, glükóz stb. sem a természet ajándéka, s rendszerint kukoricából készül mind.
A nyírfacukorról sokáig az állt a wikiepedia szócikkében, hogy májrákot okoz. Csak így, semmi egyéb, ez a tőmondat. Ma azt írja, hogy hozzá kell szokni, kezdetben hasmenést okoz. Jó lenne tudni, hogy a rákra utalás nyomás hatására került ki, vagy téves infó volt.
Ma a sztevia a nagy sztár, a megfizethetetlen árával. (Piacra került nemrégiben magyar cukorka, ami szteviával édesített. No, nekem az is meglökte a cukromat, nem is kicsit! )

A picit (?) zavarosra sikeredett bevezető után végre a kérdésem: Ti mit neveztek diabetikus készítménynek? Csak a mesterséges édesítőkkel készültet (pl. szaharóz, ciklamát), vagy a xlilittel, szteviával, fruktózzal készültet is?

Van-e olyan édesítőszer, amelyet a vegyipar nélkül is használni tudunk?

1 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

  A vegyipari édes élet ?-  bevallom nagyon tetszett e témakor, és el is gondolkoztam rajta 🙁
Tudok ajánlani sztevia palántát amit Te nevelgetsz és a leveleit használod ( nem próbáltam ), nálunk is lehet kapni már a piacon, na látod ez nem a vegyipar terméke.

Sokszor hallom a cukrászdában, vagy egy-egy összejövetelen " ezt nyugodtan lehet enni,hisz nincs benne cukor",  na az nincs,de van benne szorbit, fehér liszt és társai. Van olyan hely ahol engem nem is kedvelnek,mivel mertem szólni a diabetikus krémes sütemények miatt. Csak annyit kértem legyen kiírva legalább  a CH tartalma egy-egy szeletnek.
A diabetikus termékek jórészt szorbittal, fruktózzal készülnek,és számos adalékanyaggal. Jó ha tudjuk ezek a triglicerid szintet igen megemelik.