Mi áll a háttérben??Vércukor terhelésen voltam.

KérdésekMi áll a háttérben??Vércukor terhelésen voltam.
Anonymus kérdezte ennyi ideje: 13 év

 A vércukor eredményemet nem értem.
Az éhgyomori eredményem 5,7 lett a terhelés után ,pedig 3,2?
Ez milyen betegségre utal??Május 5re kaptam időpontot a diabetológiára:-(köszönöm a segírséget

4 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

Szia,üdvözöllek:-)!
Néhány okot felsorolok ami előidézheti az alacsony vércukorszintet,de nem feltétlenül kell betegségre gondolni 🙂 Az elmúlt hónapban is volt két hasonló esetünk ,de  egyik betegnek sem derült ki semmi kóros a kivizsgálás folyamán.
Az  alacsony vércukorszintet  rendszerint valamilyen okból kialakuló túlzott inzulinhatás, ritkábban a máj cukortermelő képességének csökkenése okozza.Előidézhetik különféle gyógyszerek, vegyszerek,vagy alkohol fogyasztás  . Mivel a szervezet számára a glükózt a máj állítja elő, itt találhatóak a cukor-raktárak, de újonnan is itt képződik a szőlőcukor , mindazon szerek, amelyek a májműködést károsítják, előidézhetnek alacsony vércukorszintet.Ilyen szempontból azok a szeszes italok a veszélyesek, amelyek nagy mennyiségű alkoholt tartalmaznak, szénhidrátot viszont nem, vagy alig. Ide tartoznak például a tömény italok, a pálinka vagy a vodka.Az alacsony vércukorszint felléphet minden olyan esetben, amikor a gyomorürülés felgyorsul (pl. gyomorműtét után, vagy fekélybetegségben). Ilyenkor a a tápanyagok felszívódása is gyorsabb, és ez nagyobb inzulinválaszt vált ki, ami aztán túlzottan lecsökkenti a vércukorszintet,vagy nagyon ritka esetben okozhatja a vércukrot emelő hormonok-mellékvese kéreg elégtelenség kiesése ,vagy inzulinoma.
Néhány kérdésem lenne:
Van-e panaszod?
Csak szűrés miatt történt a terheléses vércukor? Esetleg van túlsúlyod?
Május 4-ig is javasolnám,ha van rá lehetőség nézzél vércukrot étkezés előtt és az étkezés befejezése után 1,5 órával.
Jó lenne ha naponta 5x étkeznél ,napi 3 főétkezés és közti étkezés így megakadályozhatnád,hogy vércukor ingadozásod legyen!

Kamilla answered 13 év ago

 Jó napot!!
Köszönöm  a válaszát.Panaszom nincs,de szedek kedély javító gyógyszert ami hatással van a májamra és ezért kell labort csináltatnom bizonyos időközönként.Itt mutatott egyszer 6,4 egy sima vércukor mérés.Utána lett a terhelés csinálva.Lehet a Valdoxan nevű gyógyszertől??Nem iszom alkoholt egyáltalán a gyógyszerek miatt,(pajzsmirigy túlműködésem is van).Viszont szénhidrát szegényen próbálok étkezni,ami abban merül ki nálam,hogy 9 kor megeszek 2 szelet abonett kenyeret,felvágottal és utána csak délben eszek,vacsorára sem fogyasztok szénhidrátot.A körzeti orvosom azt mondta nincs köze  a kettőnek egymáshoz,így van ez??Most megyek majd laborba április 5én,kérem  majd a körzeti orvosomat hogy  csináljon új terhelést??Túlsúlyom van…..152 cm vagyok és58 kilóról híztam fel fél év alatt 68kilóra.Októberben hagytam abba  a gyógyszert amitől híztam,most 61 kiló vagyok.Most estem át egy nőgyógyászati műtéten,ezért abba maradt a mozgás,sokat futok és bicajozok(remélem hamarosan újra ).

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Kamilla!
A hirtelen testsúly növekedés, a pajzsmirigy működési zavar mind hozzájárulhatott a reggeli 6,4 mmol/-es  vércukor értékhez,sajnos az antidepresszánsok szedése alatt sokan meghíznak.
A május 5-i diabetológiai vizsgálatig javasolnám :naponta több alkalommal étkezzen,az nem jó,ha este semmilyen szénhidrátot nem fogyaszt,napi 150-160 gramm szénhidrátot el kellene fogyasztani. A szénhidrátokat teljes kiőrlésű gabonaféléből,zöldségből,gyümölcsből kell bevinni.Tízórai,uzsonna alkalmával egy alma,vagy narancs,vagy joghurt elfogyasztása segítené,hogy ne alakuljon ki napközben a vércukor ingadozás. Fontos lenne az étkezési ritmus kialakítása, és naponta rendszeresen mozogni,kezdetben a séta,amikor már az egészségi állapota megengedi akkor biciklizés,futás.
Egyszóval az egészséges életmód hozzájárul a testi és lelki egészséghez! Ha itt az oldalon beleolvas sok hasznos véleményt talál !
Várom a visszajelzést,illetve,ha kérdés van szívesen segítek :-).  

Kamilla answered 13 év ago

 Köszönöm a válaszát.
Ha lesz  eredmény írok,és próbálok ésszerűbben étkezni!!