A Yxlitol természetes édesítőszer,felfedezhető a legtöbb rostos növényben,zöldségben,gyümölcsben.
Az ipar számára a nyírfa rostjaiból állították elő.Ma már kukoricacsutkából készítik leggyakrabban.Szénhidrát tartalma 75%-kal, kalória tatalma 40%-kal alacsonyabb a cukorénál.Túlsúlyosok és cukorbetegek egyaránt használhatják.Mellékízmentes.Bevezetésekor az érzékenyebb emésztő-rendszerűeknél fokozatos mennyiségnövelés javasolt.Max. napi adagja 40 gramm.
Egy természetes édesítőszerA xilit egy természetes édesítőszer, amely számtalan zöldségben és gyümölcsben is megtalálható. Ugyanolyan édes, mint a kristálycukor, azonban 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz. A természetben csak kisebb mennyiségben fordul elő, ám xilózból iparilag nagy mennyiségben is előállítható. A világban az 1960-as évektől használják az élelmiszeradalékként, az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerészeti Intézet (FDA) 1963-ban engedélyezte használatát.
A xilit ideális diabetikus édesítőszer, hiszen glikémiás indexe (GI) a cukorénál (répacukor) jóval alacsonyabb.