Mi a véleményetek azzal kapcsolatosan ,hogy sokan depresszióban szenvednek,de nem tudják hogy betegek és ezért nem is kezelik?

KérdésekMi a véleményetek azzal kapcsolatosan ,hogy sokan depresszióban szenvednek,de nem tudják hogy betegek és ezért nem is kezelik?
elekes andras kérdezte ennyi ideje: 13 év
5 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Jaskónak teljesem igaza van.
Azzal egészíteném ki, hogy fontos elkülöníteni, hogy rossz a hangulatunk vagy depressziósak vagyunk. Sajnos mostanában "divat" lett hangoztatni, hogy "depi vagyok", miközben csak valamilyen okból rossz kedvünk van. A depresszió diagnózisához több tünetnek kell együtt fennállnia legalább két hétig minden nap (9 tünetből 5-nek), és "ezek a korábbi tevékenység megváltozásaként jelennek meg." (BNO-10). Amennyiben vagy az idői kritériumok vagy a tünetek száma nem felelnek meg a fentieknek, nem beszélhetünk depresszióról.
Az azonban tény, hogy ez is egy olyan betegség, ahol külső segítség nélkül (pl. család) kevesen ismerik fel és be, hogy betegek. Mindenképpen segítségre van szükség, és sajnos nem kerülhető el a gyógyszeres kezelés sem. Bár én találkoztam olyannal is, akinél elegendő volt a pszichoterápia, de ő középsúlyos depresszióban szenvedett. Bármilyen kezeléshez kell a beteg is, rá kell venni az együttműködésre.

jaskó answered 13 év ago

Ön, család és környezetromboló helyzet. Estenként csak nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható probléma. Ha nem párosul a betegség felismerésével, tudomásulvételével, akkor akár pokoli helyzetek is kialakulhatnak. Mindenképpen tudatosítani kell a helyzetet a beteggel és valamilyen, ha kell fondorlatos úton, vagy gyengéd erőszakkal, de feltétlenül orvoshoz kell irányítani, mert másképpen nem igen oldható meg. Ha egyéb krónikus betegsége is van, akkor meg kell kérni az állandó kezelőorvosát, hogy kérjen egy rutin ideggyógyásziati vizsgálatot. Ezzel általában célt lehet érni.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Depresszió – Nem jól kezelik?Szendi Gábor klinikai szakpszichológus szerint indokolatlanul sokan kapnak gyógyszeres kezelést, miközben csak azt kellene megvizsgálni, hogy mi okozhat depressziót. Ha valakinek nem működik elég hatékonyan az agya, ezt okozhatja B1, B12, folsav vagy D-vitamin hiány. Több kutatás kimutatta, hogy a depressziósok szervezetében ezeknek a vitaminoknak a szintje jóval alacsonyabb a normálisnál, ám amikor pótolták a hiányt, helyrejöttek.

Szabó Eszter answered 13 év ago

Szendi Gábor véleményével óvatosan bánnék, a szakmában eléggé bizonytalan a megítélése. Amúgy az okok nem csak hiánybetegségek lehetnek, hanem valódi traumák, de sokan ezekkel sem akarnak szembenézni. Ahogy egy ismerősöm mondta: "adj drogot, hogy ne fájjon". Mert szembenézni bizony fáj, nem kicsit.

Tri-Ton answered 13 év ago

AZÉRT IDE IS BETETTEM ELGONDOLKODTATÓNAK !!!  ( BIZTOS, HOGY AZ EMBER MINDENT JÓL ÉRTÉKEL ??? )

Ha valaki még nem tudná…!

Ha kávé nélkül tudod kezdeni a napot.
Ha pirulák nélkül tudsz beindulni.
Ha mindig tudsz vidám lenni, figyelmen kívül hagyva fájdalmaidat.
Ha meg tudod állni, hogy ne untass másokat gondjaiddal.
Ha tudod enni ugyanazt az ételt minden nap és hálás tudsz lenni érte.
Ha meg tudod érteni, hogy szeretteid néha nagyon elfoglaltak és nem jut idejük rád.
Ha el tudod fogadni a kritikát és hibáztatást neheztelés nélkül.
Ha figyelmen kívül tudod hagyni egy barát tudatlanságát és soha sem helyesbíted.
Ha meg tudod állni, hogy egy gazdag baráttal ne bánj jobban, mint egy szegénnyel.
Ha meg tudsz birkózni a feszültséggel, gyógyászati segítség nélkül.
Ha tudsz lazítani szeszes ital nélkül.
Ha tudsz aludni gyógyszer nélkül.

..igen, valószínüleg a család kutyája vagy!