Mi a véleményetek azzal kapcsolatosan, hogy 8-10 éve cukorbetegség miatt kezelt betegek nem tudják mi a HgbA1C?

KérdésekMi a véleményetek azzal kapcsolatosan, hogy 8-10 éve cukorbetegség miatt kezelt betegek nem tudják mi a HgbA1C?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

a közöny? az érdektelenség? a felvilágosítás hiánya?

16 Válasz
Judit Kraseczki answered 12 év ago

Megjöttem 🙂 … én, az állandó "sorból – kilógó" 🙂
A betegek túlnyomó része először is szeretné meg nem történté tenni az egészet, nem biztos, hogy érdektelen, csak eljátszik a gondolattal, hogy ez csak egy rossz álom, az nem lehet, hogy Ő tényleg beteg, ….. mert ha tetszik, ha nem, ez is egy gyógyíthatatlan betegség.
Még egy szakmabelinek is felfoghatatlannak tűnik első olvasatra, hogy egy sima vérvételből visszamenőleg hogy a frászban lehet megmondani valakinek a vércukrát!!
…. Aztán még valami….. az évek folyamán sok olyan orvossal, kollégával találkoztam, aki azt gondolta: A beteg "kolléga" tehát marhára ért mindenhez! HÁT NEM !!!!!
az egészségügy egyre inkább specializálódott, ha tetszik, ha nem valamilyen szintem szakbarbárok lettünk.
Erre Sári és Én vagyunk a legjobb példák……. szerintem!
Én nem értek a diabetológiához, és szerintem Sári sem túl sokat konyít az Irreguláris antitestek azonosításához, pedig mind ketten egészségügyisek vagyunk….
… szóval bennünket is ugyanúgy kellene felvilágosítani, mint a laikusokat!
De, mint ahogy a betegek nem egyformák, úgy a szakemberek sem!

Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Judit ! teljesen egyetértek a véleményeddel. Én amikor erre a területre kerültem rájöttem,hogy semmit nem tudok és azért is informálódtam ,iskolába járta és a mai napig tanulok valamit. tapasztalatot innen az oldalról. Én valósággal féltem,hogy rossz inzulint írok fel a betegnek amikor a diabetológián helyettesítettem. Judit a Te szakmádból biztosan meg is buknék!!
Viszont nagyon fontos lenne,hogy a betegek és egészségügyiek körében is elterjedjen,hogy foglalkozzon a betegséggel,vagy állapottal. Hisz tudjuk a cukorbetegség megelőzése lenne a lényeg és ha már kialakult akkor a szövődmények késleltetése.

katalin answered 12 év ago

Igen igazatok van mert itt az a lényeg hogy van akit nem érdekel én például erre az oldalra is azért nézek fel rendszeresen mert érdekelnek az uj dolgok és mindig örülök uj informácionak.Most nem azt mondom hogy egy szent vagyok de tényleg értem a kezelést és a hibáimat korrigálom.Meg hát olvasva a sorokat az ember elgondolkodik.

Kovacs Andras answered 12 év ago

Én ameddig nem voltam a diabetológián nem is hallottam a HgbA1C-ről.Most már kezdek odafigyelni az étkezésre,de nagyon nehéz a szokások megváltoztatása. Én kaptam tájékoztató füzetet is ami nagyon jó,meg innen az oldalról rengeteget tanultam. 

Agnes Kovacs answered 8 év ago

Hidd el Sárika nem ritka esett, hogy úgy élnek diabétesszel fogalmuk sincs semmiről ezért is van ennyi szövödmény , mert amikor beüt a ménkű akkor kapkodnak fűhöz fához, rémisztő számomra h fogalmuk sincs alapvető dolgokról ami a mindennapjukat meghatározza. Szerintem érdemes kitenni a tájékoztató füzeteket, hiszen ha másnem rendelőben várakozás közben elolvassák unalmukban az információt, máskor nem szánnak rá időt…. ha az orvos, szakasszisztens mondja 5 perc múlva elfelejtik az információt, egyik fülén be a másikon ki, de amikor várakozni kell akár megbeszélik a kis füzetkében olvasottakat az elindithaja őket egy tanulási folyamat felé….

Sára Biró answered 8 év ago

 Milyen jó,hogy ezt egy paciens mondja ki.Köszi!