Mi a véleményetek azzal kapcsolatosan, hogy 8-10 éve cukorbetegség miatt kezelt betegek nem tudják mi a HgbA1C?

KérdésekMi a véleményetek azzal kapcsolatosan, hogy 8-10 éve cukorbetegség miatt kezelt betegek nem tudják mi a HgbA1C?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 13 év

a közöny? az érdektelenség? a felvilágosítás hiánya?

16 Válasz
Krisztina Kiss answered 13 év ago

SZERINTEM érdektelenség is. pl: ismerösöm sem tudja mi az. Vérvétel után anyit mondod valami magasabb . fogalma sincs mi az.  Látam nem is érdekli. közöny is…

Sára Biró answered 13 év ago

 Nem mondod,hogy nem tudja! Viszont az anyukád eredménye csodálatos!

Krisztina Kiss answered 13 év ago

TUDOM MONDTA , HOGY MEG LETT DICSÉRVE. DE ISMERÖS TÉNYLEG NEM TUDJA. Ö MÁR CSAK ILYEN. NEM LEPÖDÖK MÁR MEG RAJT.

Farkasinszkiné Kati answered 13 év ago

Szerintem is elsősorban a közöny, nem érdekli és nem is akarja tudni, hogy mi az. Elég annyit tudni,
hogy most magasabb, vagy jobb a cukorértékem.A felvilágosítással is van egy kis lemaradás, mert ezt
én is úgy tudtam meg, hogy kb. 2 év után rákérdeztem és a főorvos akkor ezt elmagyarázta nekem,
de azt is mondta, hogy ezt nekem nem igazán kell tudnom. Azóta milyen a felvilágosítás a kezdő cukorbetegek tudnák elmondani. Tisztelet a kivételnek én úgy látom és hallom a betegektől is,hogy
ha a beteg nem kérdez, az orvos sem igazán töri magát a felvilágosítással, ez olyan majd belejön saját
tapasztalata alapján. Elnézést nem szerettem volna megsérteni senkit.

Krisztina Kiss answered 13 év ago

ISMERÖSÖM KAPUVÁRA JÁR ITT MINDEN FELVILÁGOSITÁS MEG KAP.CSAK EGYIK FÜLÉN BE MÁSIKON KI .  NEM SÉRTET MEG KATALIN SENKIT SZERINTEM.

Sára Biró answered 13 év ago

 Kati  nagyon köszönöm,hogy leírtad a véleményed !  Engem csak azért érdekel,mert mostanában mindig ilyenekkel találkozom. Elég sok rendezvényen is voltam ahol kérdéseket tettünk fel,meg a betegekkel ahogy beszélgetek sokszor rájövök ,hogy szinte semmit nem tudnak. Viszont egy-egy rendezvényen nagyon kevesen vannak és inkább csak az idősebb korosztály jön el. Pedig tudjuk,hogy a cukorbetegség már egyre fiatalabbakat érint. Véleményem szerint az alapellátásban is változtatás kellene,mert sokszor akkor kerül szakrendelésre egy cukorbeteg amikor 10 feletti hgbAlC-je van. Tisztelet a kivételnek!És a zsúfolt rendelőben bizony nem mindig van elég idő,de üresek a klubok is amit a cukorbetegek szerveznek. Na ezért nem értem??!! 

Sára Biró answered 13 év ago

 Krisztike az ismerősöd szerintem reménytelen eset!

Kati nálatok mennyire van a gondozóban friss betegtájékoztató füzet? Kaptok rendszeresen vércukornaplót,vagy amire szükség van?

Farkasinszkiné Kati answered 13 év ago

Hát Sárika ebben az évben egyszer találkoztam vele és vettem magamhoz, szóval ritkán. Amúgy vércukornaplót, tollat, van mikor még inzulin is van, mert már olyan is előfordult, hogy annyi inzulinja
nem volt otthon a betegnek, hogy a reggelit beadja. A doktornő ott adott neki egy patront.
Inkább azzal van a gondom, hogy a laboron kívül nem igazán küld sehová. Pedig neki kellene a beteg
figyelmét felhívni a különböző vizsgálatokra, amikkel esetleges szövődményeket is hamarabb lehetne
kezelni.Engem most beutalt a pszichiátriára 2-3 hét jót tenne mondja.Én pedig úgy hiszem nem megyek,
megrázom magam és próbálom a dolgokat kicsit könnyebbre venni.

Zsóka answered 13 év ago

Sok a beteg és kevés idő van egy betegre nálunk.Én idestova 15 éve vagyok cukorbeteg és a laboron és szemészeten kívül soha nem küldtek sehová, semmilyen vizsgálatra.Egyszer kértem láb vizsgálatot, a doktornő a diabetológián azt mondta kérjek a házi orvostól beutalót az meg azt mondta minek.De előzzük meg a bajt igaz!Nálunk úgy megy egy rendelés, hogy megnézi a doktornő a laborleletet, megírja a gyógyszerjavaslatot , és már mehetsz is.

Sára Biró answered 13 év ago

Kedves Kati az igazság az,hogy én inkább célirányosan szoktam oda adni a füzeteket és ritkán teszek ki a váróba,mert akkor nem oda kerül ahova kellene. Nemrég kivittem a neuropathiaról füzeteket és mondtam,hogy ameddig várakoznak olvasgassanak. A válasz az volt "Inkább szólítsam be és ne füzeteket adjak". Nemrég voltak nálunk a Tisztiorvosi Szolgálattól és elcsodálkoztak,hogy mennyi oktató anyag van.
Inzulint nem igen szoktunk adni,csak ott ahol terítéses, vagy ha másra fogjuk átállítani stb..mert az nem drága a betegnek. Katikám nem tudom egy pszichiátriai kezelés mennyire használna és kérdezd meg a kezelőorvosod miért ajánlotta fel?! Egy olyan helye mint egy szanatórium ahol célzott mozgás van,emberek lehet jót tenne.Az olyan emberek mint Te is aki érdeklődő vagy egy jó társaság hasonló betegtársakkal biztos jó lenne.De ezt Te érzed,hogy hol tudsz jobban kikapcsolódni a kertedben,vagy társaságban.

Kedves Zsóka! Úgy örülök,hogy látlak. Milyen gyakran jársz a diabetológushoz? Valóban van olyan beteg nálunk is aki egy évben egyszer jön és "csak javaslatért" se labor,se szemészeti vizsgálati eredménye nincs.
Én úgy gondolnám,hogy Budapesten minden máshogy megy.
Annyira örülök,hogy megosztjátok a tapasztalatotokat,leírjátok a véleményeteket és higgyétek el Ti vagytok kevesebben,mert hihetetlen a közöny.
Sokan az egészséggel csak akkor foglalkoznak amikor nagy a baj.