Mi a tapasztalat ,mennyi cukrot éget el egy hólapátolás?

KérdésekMi a tapasztalat ,mennyi cukrot éget el egy hólapátolás?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Jaskó már írta,hogy kevesebb inzulint kell adnia amióta nagy hó van. Mennyivel is adsz kevesebbet? Vagy mennyivel ehetsz többet?
Mi a tapasztalat (itt a környéken még nincs hó:-)

15 Válasz
Best Answer
jaskó answered 12 év ago

A terheléses  vizsgálaton (szív) láttam egy táblázatot, ahol a legmegterhelőbb fizikai munkákat rangsorolták. ott a hólapátolás igen előkelő helyet foglalt el. Tapasztalataim szerint is az. Engem (két infarktus után) legalábbis eléggé kimerít. Viszont jó hatással van a cukorértékeimre. De nagyon észnél kell lenni. Én inkább az inzulin adag csökkentését választom, mert részben nem szeretnék hízni a többlet kajától, részben pedig az egyéni CH toleranciám nem nagyon tűri a sokkal több kaját (hányás, hasmenés). Az utóbbi havas napokon igen hypo-határ közeli állapotom volt. Papír  szerint majdnem tökéletes, de szerintem azért kicsit ciki. Volt hogy inzulint sem adtam, mert garantáltan hypoztam volna. A Lantusz azért bennem volt természetesen.
Utolsó három napos értékeim: Az első szám az étkezés előtti vércukor, a /jel utáni az adott inzulin mennyisége (Novo Rapid) A szokásos kaja mennyiségén és CH tartalmán nem változtattam. Még annyit: A kezdés előtt egy kávéskanál mézet ettem minden alkalommal.
02.02.
05.oo: 4,4/2    11.45: 4,7/2  17.oo:7.1/3  21.oo:6.1
02.03
05.oo:7,1/3     11.45:4,3/2   17.oo:3,9/0  18.30:6,4   21.oo:7,9
02.04.:
05.oo:5,8/3     11.45:5,6/2   17.00:4.7/3   18.3o:3,8   21.oo:7,5     24.oo:7,9
Ez az eredménysor a folyamatos, de pihenési szakaszokkal megszakított fizikai munka eredménye. Természetesen ritka dolog, amikor ilyen sorozatot tudok elérni, sajnos sok a zavaró, esetenként kivédhetetlen körülmény, ami rontja az összképet. Most, ha többlet CH val korrigáltam volna, akkor esetleg elmegy az égbe a cukrom és legalább három nap, mire visszaállok a régi állapotomba.
Ja a Lantuszt reggel adom és az 36E

Sára Biró answered 12 év ago

 Gratulálok a pontos vezetéshez,ez csodálatos! :-)))
Jaskó nem próbáltad, hogy esetleg gyümölcsöt pl.egy almát egyél a lapátolás előtt? Szeretném megkérdezni miért mindig a mézet választod? Mi a tapasztalatod e téren?
Még egy kérdés,amikor tartós fizikai munkát végezel éjszaka nincs hypod?

Másnak tapasztalata?? 

jaskó answered 12 év ago

A mézet azért szeretem, mert a szöllőcukorral már megjártam párszor (felfúj és hasmenés, stb) A méz gyorsan emel és semmilyen mellékhatását nem tapasztaltam. Nem emeli olyan drasztikusan a cukorszintem és ezért nem a hullámvasutat kell lerajzolnom, amikor az értékeimet lejegyzem, viszont csak olyankor élek vele, amnikor feltétlenül szükséges. Ha figyelted, az éjféli mérést direkt beépítettem, mert ha este munka miatt leesik, vagy alacsony a cukrom, akkor kb 4 óra múlva újra hypozhatok, még akkor is, ha esetleg ijedtemben az égbe emeltem a cukrom. Ezért az ébresztő óra ilyen alkalmakkor mindig fel van húzva. Ha belealszom és a nejem nem veszi észre a hypot, akkor lehet, hogy másnap már nem kell vezetnem a naplót.. Mivel rájöttem erre,(saját megfigyelés) még mindig sikerült elkerülnöm a bajt.

Sára Biró answered 12 év ago

 Köszi Jaskó,hogy ezt megosztottad velünk, mert erre nagyon sokan nem figyelnek és éjjel jön a hypo,és másnap a magas vércukor érték. És nem tudjuk az okát,mert az illető nem mér. Nem egy beteg van akinek úgymond könyörgünk, hogy éjjel mérjen! Igen látta, hogy 24 órakor ideális a vércukor értéked.
Naponta hány gramm CH-t eszel?

jaskó answered 12 év ago

Ez is mérlegelés kérdése. Hivatalosan az erőnlétemhez és a fizikai aktivitásomhoz mérten az orvosom 250 gr CH fogyasztását javasolta. De én egy átlag napon 150, max 200 gr CH-t fogyasztok. Egyszerűen nem képes többet feldolgozni a szervezetem. Ha többet eszem, nem szívódik, hanem bekövetkezik egy elég durva szeszes erjedés. (szó szerint értendő) és hányás, majd hasmenés, vagy egyszerre mindkettő is bekövetkezik. Ha pedig nekem beindul a hányás, akkor annak a vége általában a sürgősségi osztály.  Ott bírják megállítani.
Még egy dologgal szoktam variálni. Ez pedig a gyors hatású inzulin beadásának időpontja. 5 alatti értékeknél esetenként nem adok, de akkor többet mérek, vagy az étkezés után adom be az inzulint. 5 és 8 közötti vércukorértéknél beadom és eszem. 8 fölött beadom és várok egy keveset, de ilyenkor 1,5 óra múlva kontrollmérés következik. Ezeket nekem nem mondta, illetve nem tanította senki. Teljes mértékben saját tapasztalataim alapján kezdtem el, de tájékoztattam az orvosomat, aki rám hagyta, mert nálam  működik

jaskó answered 12 év ago

Még az éjszakai méréshez. Ha mozgás hatására jön a hypo, az nem a Somogyi hatás!!!!!!!. A szervezet próbálkozik ugyan de ezt nem tudja kivédeni. Legrosszabb esetben nem egy 15 ös cukor, hanem egy jól összeállított gyászbeszéd lehet a vége. Tehát kérek mindenkit, hogy saját érdekében figyeljen magára! Itt akarom megjegyezni, hogy amint egy kicsit nyugisabb lesz a környezetem, a blogon írok majd a III: tipusú diabeteszesekről egy röpke bejegyzést. A III. szám nem tévedés!

Krisztina Kiss answered 12 év ago

Én nem vagyok cukorbeteg de jasko irásait nagyon szivesen olvasom szerintem sokan  példát vehetnének , hogy milyen pontos bejegyzések  menyire oda figyel mindenre,  én megemelem e képzeletbeli kalapomat.

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Ha lett volna hó akkor lapátoltam volna,nem félek tőle,de nincs hó, meg nem is lesz szerintem!!

jaskó answered 12 év ago

Szerintem ebben az esetben nem a hó, vagy a lapátolás  a lényeg, hanem a fizikai aktivitás következményeképpen előállt kritikus helyzet megoldása

katalin answered 12 év ago

Hát Jasko tényleg szép ahogy leirtad és tényleg az éjszakai hipo lehet a legrosszabb félek is töle de nekem eddig mindig este kilenc körül volt és olyankor mikor megcsusztam a vacsival és közel volt a bázis inzulin beadása is.