Mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között?

KérdésekMi a különbség a pszichológus és pszichiáter között?
mimi xd kérdezte ennyi ideje: 13 év
3 Válasz
Best Answer
Violetta Varga answered 13 év ago

 A pszichológus bölcsészeti diplomát szerez, a pszichiáter orvosi diplomát. Az orvosi diploma utána lehet letenni a pszichiáter szakvizsgát, ezután lehet valaki pszichiáter.    A pszichológusok is specializálódhatnak, ők klinikai, tanácsadó, pedagógiai vagy munkapszichológiai szakvizsgát tehetnek. A pszichiáter, mivel orvos, felírhat gyógyszert, a pszichológus nem. A pszichológusok képzésében a lelki folyamatok megismerésén, a pszichiáterekében a testi és lelki folyamatok kölcsönhatásán van a hangsúly.

Violetta Varga answered 13 év ago

 Először is a pszichiáter (psziché: lélek, latros: orvos) egy orvos, aki az emberi viselkedés, észlelés, érzelmek (stb.) zavarait orvosi, vagyis fizológiai alapon vizsgálja és kezeli. A pszichiáter tehát általános orvos, vagyis orvostudományi egyetemen diplomát szerzett személy, aki utána letette a pszichiátriai szakvizsgát is. 

A pszichológus (psziché: lélek, logos: szó, tudomány) egy bölcsész, aki az emberi viselkedés, észlelés, érzelmek (stb.) zavarait "bölcsészként" (vagyis a humán tudományok módszereivel) viszgálja és kezeli. A pszichológus tehát bölcsész-, illetve pszichológus szakon szerzett diplomát. 

Szabó Eszter answered 13 év ago

A gyakorlatban a gyógyszerfelíráson kívül talán még az lehet szembetűnő különbség, hogy a pszichológus több időt tölt azzal, hogy "elbeszélgessen" a beteggel/klienssel, mert így tudja feltárni a panaszok hátterében lévő lelki okokat, melykre közösen próbálnak megoldást találni.