Mi a különbség a húsokban és zöldségekben (hüvelyesekben) található fehérje között?

KérdésekMi a különbség a húsokban és zöldségekben (hüvelyesekben) található fehérje között?
Anett kérdezte ennyi ideje: 13 év
2 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 A fehérjeforrásokat aszerint osztályozzák,hogy milyen az aminosav összetétele.A teljes értékű komplet fehérje tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban.Ilyen fehérje források elsősorban az állati eredetűek:hús,tej,tojás,halak és az ezekből készült termékek.A növényi források közül csak a szója és a gomba felel meg,de a gomba fehérje tartalmát emészthetetlen rost veszi körül..Az inkomplet fehérjeforrások elégtelenek,mivel egyes esszenciális aminósavakban hiányosok.Ilyenek a növényi fehérje források.Megfelelő más összetételű fehérjével teljes értékűvé tehetők,de ehehz ismerni kell a növényi fehérjék aminosav összetételét!A legújabb kutatások szerint  50 % állati,50% növényi fehérje fogyasztás javasolt!A túl sok állati fehérje fogyasztása megterheli a vesét,ez a növényi eredetűre nem vonatkozik.

Mária Balázs answered 12 év ago

 Mindenféleképpen kell fogyasztani állati és növényi fehérjét is fele,fele arányban,ha egészséges táplálkozásról beszélünk.